Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, υπό τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκο Καλογερή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας όπως επίσης και τοπικών φορέων.
Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη εξέφρασαν τους προβληματισμούς και την ανησυχία τους για την έκβαση της επιχείρησης, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 31 Μαρτίου.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε και το ενδεχόμενο να αναλάβει μέρος της εποπτείας της επιχείρησης καταστροφής των χημικών, μία ομάδα, μέλη της οποίας θα είναι επιστήμονες της Κρήτης.
Τόσο ο κ. Καλογερής όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τόνισαν ότι πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης ήταν και παραμένει η αλλαγή του σχεδιασμού που αφορά τον τόπο καταστροφής των χημικών, ωστόσο ακόμα και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό το ιδανικό θα ήταν να περιοριστεί στο ελάχιστο το ενδεχόμενο μίας περιβαλλοντικής μόλυνσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συσταθεί άμεσα η συγκεκριμένη ομάδα εποπτείας, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης εξετάζει και το ενδεχόμενο νομικής παρέμβασης στο θέμα.
«Αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε τον σχεδιασμό για την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, τουλάχιστον θέλουμε την στήριξη των επιστημόνων της Κρήτης προκειμένου να ελέγξουμε και να επιτηρήσουμε όλη αυτή την διαδικασία. Αυτό ακριβώς αναμένεται να ζητήσουμε και από τους διεθνείς οργανισμούς και από την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.
«Αυτό που μας έχει ζητηθεί είναι ως πανεπιστήμιο, με τις επιστημονικές γνώσεις τις οποίες διαθέτει το προσωπικό μας, να πάρουμε κάποια θέση για το θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου. Το κυριότερο είναι να υπάρχει σημαντικός έλεγχος σ’ όλα τα επίπεδα της διαδικασίας, μετρήσεις στο περιβάλλον και αυτό ακριβώς να απαιτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Σε επιτροπές που θα συσταθούν για την συγκεκριμένη διαδικασία να συμμετέχουν έλληνες επιστήμονες», τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου.
«Εκ των πραγμάτων πρόκειται για ένα επικίνδυνο εγχείρημα, κάτι το οποίο το παραδέχονται και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, οι οποίοι εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία. Εκείνο το οποίο αρχικά ζητήσαμε και για το οποίο επιμένουμε, είναι να μπορέσει μία αντιπροσωπεία από τις χώρες της Μεσογείου να λάβει ένα μέρος της εποπτείας μαζί με τον οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων, με αποκλειστικό σκοπό να μην απορριφθούν απόβλητα μέσα στο θαλάσσια περιβάλλον», τόνισε ο Ευάγγελος Γιδαράκος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.