Το κυριότερο εμπόδιο είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί (ή ξεχωρίσει) ακόμα ο ηγέτης που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Αλλά αυτός θα βρεθεί στην πορεία. Βέβαια οι σημερινές συνθήκες δεν δίνουν την αισιοδοξία ότι σύντομα ο νέος φορέας θα έχει γίνει πραγματικότητα.
Γι’ αυτό τα υπάρχοντα κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) θα πρέπει να εξετάσουν το ταχύτερο δυνατόν πώς θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ευρωεκλογών αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που έχουμε σε 11 μήνες. Και αυτό για τρεις λόγους. Πρώτον, τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά για τα δύο κόμματα, που παρουσιάζουν από κάμψη έως στασιμότητα. Δεύτερον, οι Έλληνες ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν συνήθως «τιμωρητικά». Και τρίτον, επειδή μια κακή επίδοση στις ευρωεκλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θα έχει ως αντίκτυπο στις ερχόμενες εθνικές εκλογές τα δύο αυτά κόμματα να έχουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις, πράγμα που θα κρίνει και την πορεία της κεντροαριστεράς για μια γενιά.
Η άποψή μου είναι στις ευρωεκλογές να κατεβεί ένα ψηφοδέλτιο με τίτλο: ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, όπου θα συμμετάσχουν με υποψηφίους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ εναλλάξ. Σας πληροφορώ ότι αυτή η πρόταση έγινε στα δύο κόμματα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο είναι μέλη ή συνεργάζονται τα δύο ελληνικά κόμματα. Η -έστω προσωρινή- συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα αποτρέψει μεγαλύτερη διαρροή και είναι πιθανό να αποτελέσει απαρχή συσπείρωσης της κεντροαριστεράς.
Η συστράτευση αυτή θα μεγιστοποιήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών της κεντροαριστεράς και θα στερήσει έναν ευρωβουλευτή από τη Χρυσή Αυγή και πιθανόν άλλον ένα από τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνήσουν στην προσωρινή αυτή κοινή κάθοδο θα είναι υπεύθυνα απέναντι στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς για την ήττα που θα ακολουθήσει και η οποία θα θεωρηθεί προάγγελος για ένα εξίσου κακό αποτέλεσμα και για τις εθνικές εκλογές. Είναι αδήριτη ανάγκη η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές. Η ονομασία του ψηφοδελτίου (=Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) δεν θα φορτίσει αρνητικά τους ψηφοφόρους παρά μόνο θετικά.
Ας έρθουμε τώρα στις δημοτικές εκλογές. Όπως έχω ξαναγράψει σε μια σειρά τριών άρθρων μου το 2010, γενικά τα κόμματα δεν έχουν κανένα λόγο να κατεβάσουν κομματικά ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές (ειδικά στις εποχές αυτές που ο ψηφοφόρος κατεβαίνει να ψηφίσει με θυμό), αλλά και οι δημότες δεν έχουν επίσης κανένα λόγο στις εκλογές αυτές να ψηφίζουν με κομματικά και όχι με τοπικά κριτήρια. Προτείνω λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να υποστηρίξουν τους κατά τη γνώμη τους καλύτερους υποψηφίους δημάρχους, ανεξάρτητα αν είναι ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, προοδευτικοί ή ανένταχτοι. Αυτή η στάση, δεν είναι μόνο η καλύτερη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η καλύτερη για τα ίδια αυτά τα κόμματα, που δεν θα πάνε στις εκλογές με σκοπό να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά με σκοπό να βγάλουν τους καλύτερους δημάρχους. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ το κάνανε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη με τους Καμίνη και Μπουτάρη στις εκλογές του 2010. Ελπίζω σ’ αυτές τις εκλογές να το εφαρμόσουν σε όλους τους δήμους της χώρας.
Παρόμοια στάση θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κόμματα της κεντροαριστεράς και στις περιφερειακές εκλογές. Εκεί σίγουρα οι περιφερειάρχες θα έχουν στενότερη κομματική σύνδεση και βέβαια χρειάζεται σύνεση και ωριμότητα στα κόμματα της κεντροαριστεράς, ώστε να μην τους εμποδίσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κοινή κάθοδο.
Ελπίζω να γίνει αντιληπτή η ανάγκη για κοινή κάθοδο της κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές και να μην πρυτανεύσει ο εγωισμός και η κομματική πρωτοκαθεδρία. Μια κοινή κάθοδος, μπορεί να φέρει την κεντροαριστερά στην τρίτη θέση, που βέβαια θα προοιωνίζει πολύ καλύτερες επιδόσεις «αύριο», όταν θα ιδρυθεί ο νέος κομματικός φορέας της κεντροαριστεράς.
Θα πει κάποιος ότι η πρόσφατη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση αδυνατίζει πολύ την προοπτική της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές. Στην πραγματικότητα όμως, η ανάγκη ίδρυσης της νέας κεντροαριστεράς και η ανάγκη ύπαρξης των κεντροαριστερών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές. Πιθανόν να είναι και ο μοναδικός τρόπος ώστε να κατεβούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εθνικές εκλογές ως υπαρκτά και όχι ως εικονικά κόμματα.
Τα κόμματα της κεντροαριστεράς θα πρέπει να το αποφασίσουν το ταχύτερο δυνατόν και να αρχίσουν από τώρα τις συζητήσεις.
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...