Στις 7 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.
Το σχολικό έτος 2019-20 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώνεται στην Κλιματική Αλλαγή και εκατοντάδες μαθητές και σχολεία υπέβαλαν προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 241 ομάδες μαθητών από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατατέθηκαν πολύ δημιουργικές και πρωτότυπες προτάσεις για τη χρήση και την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών (όπως arduino, raspberry Pi, thymio, Edison, Mbot. ESP32 κ.α), τρισδιάστατων τεχνολογιών σάρωσης-σχεδιασμού-εκτύπωσης και ανοιχτού λογισμικού. Από το πλήθος και την ποιότητα των προτάσεων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί πολύ αξιόλογο ανοιχτό περιεχόμενο, το οποίο θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και IEK).
Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν επιβάλλει σε μαθητές και τις οικογένειές τους τη χρήση συγκεκριμένων «κλειστών» προϊόντων.
Στην 2η Φάση του Διαγωνισμού θα αξιολογηθούν, σύμφωνα με τα κριτήρια, οι καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια-ΕΠΑΛ-ΙΕΚ). Στις ομάδες που θα επιλεγούν θα διατεθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός που καλύπτεται από τους χορηγούς του Διαγωνισμού, θα κληθούν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους έως τις 30 Απριλίου 2020.
Στην 3η Φάση του Διαγωνισμού, η Οργανωτική/Επιστημονική Επιτροπή θα αξιολογήσει σύμφωνα με τα κριτήρια τα τρία καλύτερα έργα ανά κατηγορία, τα οποία θα παρουσιαστούν σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν:
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, η Περιφέρεια Κρήτης, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ΑΣΠΑΙΤΕ, το Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το GUnet, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το ΙΤΥΕ Διόφαντος, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Κοζάνης, ο Δήμος Λαμιέων, ο Δήμος Σπάρτης, οΔήμος Τρικαίων, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος, η Ε.Π.Υ, η Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση STEM, η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.
Διαβάστε περισσότερα για τον διαγωνισμό στο robotics.ellak.gr.