Και επίσημα πρωταθλητές είναι από χθες, η Επισκοπή στη Γ’ Εθνική, ο Αστέρας Ρεθύμνου στην Α’ ΕΠΣΡ και η Δόξα Πλατανέ στη Β’ ΕΠΣΡ. Τα δεδομένα αυτά ήταν γνωστά αλλά πλέον φέρουν τη… βούλα της διοργανώτριας αρχής.
Η ΕΠΟ χθες απεφάνθη πως έτσι θα είναι τα πράγματα οπότε, οι Ενώσεις θα πρέπει να ετοιμάζονται –αρχικά- να κάνουν απονομές… Κατόπιν, αυτό που άφησε ανοικτό είναι, το αν θα πέσει τελικά ο Ρεθυμνιακός από τη Γ’ Εθνική (αυτός ήταν ο τελευταίος στη βαθμολογία τουλάχιστον στον κρητικό όμιλο που αποτελεί οπωσδήποτε μια ιδιάζουσα περίπτωση). Οι κυανόλευκοι είναι μετέωροι αυτή τη στιγμή αν και στο κυανόλευκο σωματείο διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία. Αισιοδοξία επικρατεί και στον Άρη καθώς στο έγγραφό της, η ΕΠΟ έχει αναβάλλει την απόφαση για το πόσες θα είναι οι ομάδες που θα ανέλθουν από την Α’ κατηγορία στη Γ’ Εθνική.
Επίσης η ΕΠΟ αφήνει στα χέρια των Ενώσεων την τύχη των ομάδων που θα υποβιβαστούν όσον αφορά τις τοπικές κατηγορίες και το πως θα διαμορφώσουν-τροποποιήσουν τα πρωταθλήματά τους.
Από τις υπόλοιπες κρητικές Ενώσεις πρωταθλήτριες ομάδες αναδείχθηκαν: Άρης Σούδας (Χανιά), Δαμάστα (Ηράκλειο), Νεάπολη (Λασίθι).
Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:
«Κοινοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, η απόφαση της υπ’ αριθ. 33/29.04.2020 συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. σχετικά με τις διοργανώσεις της ΕΠΟ και των ΕΠΣ.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, κατά την υπ’ αριθ. 33/29.04.2020 συνεδρίαση της, αφού έλαβε γνώση των εισηγήσεων της Επιτροπής Διοργανώσεων, που συνεδρίασε με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου αποφασίζει:
Α. Τη λήξη όλων των Πρωταθλημάτων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η επικύρωση της οριστικής κατάταξης των ομάδων σε όλα τα Πρωταθλήματα, θα γίνει με βάση τη βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε κατά τη διακοπή τους. Στα Πρωταθλήματα Α Κατηγορίας, Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που είναι πρώτη στη βαθμολογία κατά τη διακοπή τους και προβιβάζεται στη Γ’ Εθνική. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. Σε περίπτωση που τα Πρωταθλήματα διεξάγονται σε δύο ή περισσότερους ομίλους για την τελική κατάταξη των ομάδων, εφαρμόζονται τα κριτήρια της UEFA, που επίσης περιλαμβάνoνται στο άρθρο 20 του ΚΑΠ. Όσον αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από την Α’ Κατηγορία και τον αριθμό των ομάδων που θα προβιβαστούν και θα υποβιβαστούν από τις μικρότερες κατηγορίες, οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων δύνανται να τροποποιήσουν τους κανονισμούς και τις προκηρύξεις τους, βάσει των προβλεπόμενων στην υπ’ αριθμ. 275/45 23.4.2020 τροπολογία, που δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης κανονισμών και προκηρύξεων αθλητικών διοργανώσεων, με άμεση ισχύ και ψηφίστηκε στις 24.04.2020 από τη Βουλή εντασσόμενη στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α’75) και άλλες διατάξεις».
Β. Τη λήξη των Πρωταθλημάτων Κ-12 και Κ-14.
Γ. Τη λήξη των Κυπέλλων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η Κυπελλούχος ομάδα, εφόσον ο τελικός αγώνας δεν έχει διεξαχθεί, θα αναδειχθεί κατόπιν κλήρωσης μεταξύ των ομάδων που έχουν προκριθεί στον Τελικό Αγώνα και με τον ίδιο τρόπο μεταξύ των ομάδων που έχουν προκριθεί στην ημιτελική φάση, εφόσον η φάση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.
Δ. Τη λήξη του Πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής Κατηγορίας 2019-2020 και όλων των Πρωταθλημάτων της ΕΠΟ. Η επικύρωση της οριστικής κατάταξης των ομάδων ανά όμιλο, θα γίνει με βάση τη βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε κατά τη διακοπή του Πρωταθλήματος. Αναβάλλει τη λήψη απόφασης για τον αριθμό των ομάδων που θα προβιβαστούν και τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική Κατηγορία».
Πρωτάθλημα με 14 ομάδες
Η ΕΠΣΡ κρατά στα χέρια της τα παραπάνω στοιχεία και δρομολογεί, είτε τηλεδιάσκεψη, είτε να βρεθούν τα μέλη της από κοντά σε ανοικτό χώρο και όχι στα γραφεία της Ένωσης προκειμένου να ενεργήσουν ανάλογα.
Προφανώς αμέσως μετά, θα ενημερώσουν τα σωματεία για να γνωρίζουν και ‘κείνα πως έχουν τα πράγματα.
Επιδίωξη της ΕΠΣΡ, όπως τα «ΡΝ» έχουν αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν είναι, να διεξαγάγει πρωτάθλημα στην Α’ κατηγορία με 14 ομάδες. Δεν θέλει και δεν θα ήταν και σόφρον άλλωστε, να διοργανώσει ένα πρωτάθλημα με περισσότερες ομάδες, αφενός γιατί θα δημιουργούνταν τρεις διαφορετικές ταχύτητες, αφετέρου δεν περισσεύουν σύλλογοι στη Β’ κατηγορία προκειμένου να υπάρξει πρωτάθλημα τέτοιο που να είναι στην πράξη ένας –έστω- μικρός μαραθώνιος. Κι αυτό γιατί, εφόσον ανέβουν, Αστέρας και Άρης στη Γ’ Εθνική, θα κληθούν τουλάχιστον 3 ομάδες από τη Β’ κατηγορία (αυτή τη στιγμή κατά σειρά είναι: Δόξα, Φοίνικας, Φλόγα) να καλύψουν τις θέσεις. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο ακουστικό του περιμένει και το 4ο στην βαθμολογία της Β’ ΕΠΣΡ, Αρκάδι Αγγελιανών. Βλέπετε, δεν έχει ξεκαθαριστεί η περίπτωση του ΟΦ Αρμένων καθώς μαθηματικά, δεν είχε υποβιβαστεί από την Α’ ΕΠΣΡ, οπότε η διοίκησή του μπορεί να υποστηρίξει, επί τη βάσει του θέματος, ότι αυτό θα ήταν κάτι άδικο.
Και ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα στην Β’ ΕΠΣΡ; Δύσκολη. Με τον παραπάνω τρόπο πάντως, μένουν 10 σωματεία εκ των οποίων τουλάχιστον δύο, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, προβληματίζονται ακόμα και αν θα μπορέσουν να κατεβάσουν κανονικά ομάδα στο ερχόμενο πρωτάθλημα 2020-21.
Με δύο κληρώσεις το κύπελλο
Η περίπτωση του κυπέλλου είναι ιδιάζουσα. Και δεν έχει να κάνει με τον τίτλο γιατί εκείνος που θα είναι πιο τυχερός στην κλήρωση –γιατί τέτοια θα έχουμε- δεν θα τον κουβαλάει στο παλμαρέ του.
Τα οφέλη έχουν να κάνουν με την παρουσία του τυχερού στην πανελλήνια διοργάνωση της ερχόμενης σεζόν. Οι προβληματισμοί της ΕΠΣΡ επιλύονται καθώς η ΕΠΟ δίνει τη λύση…
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε δύο κληρώσεις. Ο Τάλως είχε φτάσει στον τελικό ενώ η Επισκοπή με τον Αστέρα Ρ. βρίσκονταν στον ημιτελικό δίχως να δώσουν κανέναν από τους δύο αγώνες. Το πιο λογικό και δίκαιο λοιπόν είναι, η διοργανώτρια αρχή να διεξαγάγει δύο κληρώσεις (μία ανάμεσα σε Επισκοπή – Αστέρα) για το ποιος θα πάρει την πρόκριση στον τελικό και μία ανάμεσα στον προκριθέντα και τον Τάλω για το ποιος θα λάβει το χρίσμα…
Πολλές φορές λοιπόν το δίκαιο ανταποκρίνεται στο νόμιμο…