Πληγή στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα αποτελεί η μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Έλληνες πτυχιούχοι αναζητούν εργασία εκτός Ελλάδας, προκειμένου να δείξουν τις δυνατότητές τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την αγάπη τους για την επιστήμη που επέλεξαν να υπηρετήσουν.
Η οικονομική κρίση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το αβέβαιο μέλλον, δημιουργούν ένα κλίμα ασφυξίας στις τάξεις νέων επιστημόνων. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις περισσότεροι από 100.000 νέοι επιστήμονες από την αρχή της κρίσης, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας.
Νέοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μάστερ επιλέγουν να αλλάξουν περιβάλλον. Η Ελλάδα της κρίσης αδυνατεί να απορροφήσει επιστήμονες. Γιατροί, δικηγόροι, φυσικοί, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, αναγκάζονται να εργαστούν ως σερβιτόροι και πωλητές.
Τι περιμένει ένας πτυχιούχος μόλις αποκτήσει το πτυχίο του; Μία ευκαιρία, η οποία τις περισσότερες φορές δεν δίνεται ποτέ. Η φράση «η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της» επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο.
Η μετανάστευση νέων επιστημόνων βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίας, που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών. Εκπρόσωποι πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων ενημέρωσαν τους απόδημους Κρήτες για την κατάσταση που επικρατεί στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, εστιάζοντας στο φαινόμενο της μετανάστευσης της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου, καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, όπως βέβαια είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσουμε και νέους επιστήμονες. Η χώρα δεν προσφέρει κάτι γι’ αυτούς. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε με διάφορους τρόπους τους νέους επιστήμονες. Υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί η πλήρης φυγή επιστημόνων. Ο νόμος δίνει κάποια παράθυρα, όπως για παράδειγμα την παράλληλη απασχόληση και σε ίδρυμα του εξωτερικού και στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Προσπαθούμε μέσα στα πλαίσια του νόμου να δούμε πως μπορούμε να το διευθετήσουμε. Ζητάμε συνεχώς την ενίσχυση του ιδρύματος με επιστημονικό εξοπλισμό, για να μπορούν οι νέοι να πραγματοποιούν τις εργασίες τους χωρίς να αναγκάζονται να φύγουν έξω» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στεφάνου.
Στο νέο μεταναστευτικό κύμα αναφέρθηκε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης.
«Όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες της τρίτης μεγάλης μετανάστευσης. Για πρώτη φορά όμως το μεταναστευτικό κύμα, αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό, πάνω στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει. Ο ρόλος των Κρητών είναι πολύ σημαντικός, εξαιτίας του γενικότερου δικτύου που υπάρχει σ’ όλο τον κόσμο. Οι απόδημοι Κρήτες μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση να επιστρέψει η ανάπτυξη στον τόπο, ώστε να κρατήσουμε και το προσωπικό στην Ελλάδα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρας μας, να μείνει χωρίς νέους επιστήμονες. Το 2012 μετανάστευσαν περίπου 45.000 Έλληνες στη Γερμανία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτη.
Ομιλητής στο παγκόσμιο συνέδριο Κρητών, ήταν και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης. Κατά την ομιλία του τόνισε πως οι νέοι επιστήμονες πρέπει να φοιτήσουν σ’ ένα περιβάλλον που θα τους κάνει ανταγωνιστικούς, είτε μείνουν στην χώρα μας, είτε αποφασίσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Όπως υποστήριξε, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες οι Έλληνες πτυχιούχοι να παραμείνουν στη χώρα και να διακριθούν εδώ.
«Προσπαθούμε να εξοπλίσουμε τους πτυχιούχους μας με όλες εκείνες τις γνώσεις που θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς και στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Προσπαθούμε να δείξουμε στους αποφοίτους μας ότι η χώρα παρέχει ευκαιρίες. Αν όμως η φυγή επιστημόνων είναι μία εξέλιξη αναπόφευκτη, προσπαθούμε να τους εξοπλίσουμε με όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί στον προορισμό τους. Να μπορούν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην χώρα μας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.
Ο πρόεδρος του Ι.Τ.Ε. Κώστας Φωτάκης, τόνισε πως προτεραιότητα πρέπει να τεθεί η ανταλλαγή και όχι τη διαρροή «εγκεφάλων» προς το εξωτερικό.
«Το Ι.Τ.Ε. δημιουργήθηκε στον πυλώνα της προσέλκυσης νέων επιστημόνων. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος αναστροφής αυτής της πορείας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε το brain drain δηλαδή τη «διαρροή εγκεφάλων» και να διατηρήσουμε την «ανταλλαγή εγκεφάλων». Να φύγουν και δικοί μας επιστήμονες στο εξωτερικό να πάρουν εμπειρίες βλέποντας πως λειτουργεί έξω το σύστημα, ωστόσο να έρχονται και από το εξωτερικό» τόνισε ο κ. Φωτάκης.
Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης υποστήριξε: «Το φαινόμενο της μετανάστευσης νέων επιστημόνων το είχα βιώσει και εγώ, την περίοδο που είχα αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είχα αναγκαστεί λόγο παρόμοιων συνθηκών να φύγω στον Καναδά. Είναι στα δικά μας χέρια να επικρατήσουν οι ιδανικές αναπτυξιακές συνθήκες, προκειμένου το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας να μείνει στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας στο ΜΑΙΧ, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, και μέσω προγραμμάτων και μέσω διεθνών συνεδρίων, να προσελκύσουμε αξιόλογους επιστήμονες. Επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς επιστημονικό προσωπικό δεν μπορεί να υπάρξει. Αν δεν παραμένουν οι Έλληνες πτυχιούχοι στη χώρα αναπτυξιακή πορεία δεν θα υπάρξει».
Στην Κρήτη γίνεται μία άκρως αξιόλογη επιστημονική δουλειά, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης: «Είμαστε περήφανοι σαν επιστήμονες που δουλεύουμε στην Κρήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι ιδρύματα της Κρήτης συγκαταλέγονται στα πρώτα 300 στην παγκόσμια αξιολόγηση, ενώ και τα ερευνητικά κέντρα βρίσκονται ανάμεσα στα 20 της Ευρώπης με υψηλές χρηματοδοτήσεις. Επιτακτική ανάγκη να περάσουμε το μήνυμα στου απόδημους Κρήτες, ότι στο νησί γίνεται σοβαρή επιστημονική δουλειά».
Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή, με μεγάλη συμμετοχή ομογενών Κρητών απ’ όλο τον κόσμο. Διακεκριμένοι ομιλητές, μελετητές και ερευνητές ανέπτυξαν θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις διεκδικήσεις της χώρας μας από τη Γερμανία, την αξία του διατροφικού μας πολιτισμού, την ποικιλία των βοτάνων της Κρήτης, την ποιότητα και την εξαγωγή των κρητικών προϊόντων, τις υποδομές στην Κρήτη, τον τουρισμό, την διασπορά, τα κίνητρα στην ανάπτυξη, όπως επίσης και την επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, συνεχίστηκε και το Συνέδριο της Νεολαίας κατά τη διάρκεια του οποίου χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, με το μέλος του Δ.Σ., κ. Ιπποκράτη Μπελαδάκη, και η υπεύθυνη Νεολαίας της Οργανωτικής Επιτροπής, κα Χρύσα Τζωρτζάκη. «Είστε οι άξιοι συνεχιστές των γονιών και των παππούδων σας, που μεταλαμπαδεύετε στα πέρατα του κόσμου, την Κρήτη μας, την κρητική ψυχή, την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στα παιδιά των ομογενών.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα από το πρωί 09:00 έως το μεσημέρι, με κεντρικό θέμα «Η μετανάστευση χθες και σήμερα. Το χρέος για τη διαφύλαξη της ιστορίας των Κρητών Μεταναστών». Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή λήξης των εργασιών του Συνεδρίου, με απονομή τιμητικής διάκρισης στους κυρίους Νίκο Σκουλά, Γιάννη Πετράκη και Μάρκο Πετράκη, και στη συνέχεια με ομιλία από την κα Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη, πολιτικό μηχανικό-οικονομολόγο, με τίτλο «Η Σημασία του Συνεδρίου… Σήμερα και στο μέλλον».
Την επίσημη λήξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, και η εκδήλωση θα κλείσει με επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων της Νεολαίας των αποδήμων Κρητών.