Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, έστειλε με δηλώσεις του το Σάββατο από το Ρέθυμνο, στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με αφορμή τον σχεδιασμό για την υποδοχή 2.000 προσφύγων στο νησί το επόμενο τρίμηνο.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αισθήματα τα οποία καλείται να επιδείξει η Κρήτη στους πρόσφυγες και υπογράμμισε με κάθε βεβαιότητα ότι η δημόσια υγεία θα διασφαλιστεί με συνθήκες αξιοπρέπειας, ενώ όπως είπε θα υπάρξει οργάνωση και προγραμματισμός για την αρμονική συνύπαρξη των μεταναστών με τις τοπικές κοινωνίες.
Ο ίδιος επανέλαβε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να προχωρήσει ένας σχεδιασμός που θα προβλέπει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες για τη φιλοξενία των μεταναστών στο νησί, με την ένταξή τους στον τοπικό ιστό των κοινωνιών.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτή την περίοδο χρειάζεται, με σεβασμό στα ανθρωπινά δικαιώματα, με σεβασμό στις διεθνείς συμφωνίες και στην ευρωπαϊκή χάρτα δικαιωμάτων των ανθρώπων και στις υποχρεώσεις της χώρας μας, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί για όσο διάστημα μείνουν στη χώρα μας να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και αξιοπρεπή μεταχείριση και να απομονώσουμε ξενοφοβικές, μισαλλόδοξες και ρατσιστικές φωνές που αναδεικνύονται αυτή την περίοδο και που θεωρώ ότι πραγματικά εμποδίζουν να δημιουργηθεί ένα κλίμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς ευρύτερα στην πατρίδα μας και στην κοινωνία μας. Έχουμε μια πολύ σημαντική προίκα από την μεταχείριση αυτών των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια. Συνέβαλαν σ’ αυτό οι τοπικές κοινωνίες, η αυτοδιοίκηση, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι εθελοντές, οι απλοί πολίτες και φυσικά η πολιτεία. Νομίζουμε ότι τώρα τη νέα περίοδο μπορούμε πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερη πληρότητα από άποψης υπηρεσιών, να καλύψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα δικαιώματά τους».
Ο Α. Ξανθός έκανε λόγο για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό πρόβλημα, στην ελάφρυνση του οποίου πρέπει να συμμετέχει και η Κρήτη μέσα από διάλογο με την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας την πολιτική βούληση για ένα άρτιο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει διάχυση μέρους των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα και τριβές και να περιοριστούν στο ελάχιστον τυχόν ζητήματα παραβατικότητας. «Έχουμε την ευθύνη σαν χώρα να διαχειριστούμε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αφόρα όλη την Ευρώπη. Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα που προφανώς δε μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται πανευρωπαϊκή υποστήριξη και αλληλεγγύη και αυτό διεκδικούμε καθημερινά. Όμως επειδή έχει αλλάξει η φάση στο προσφυγικό, βρισκόμαστε σε φάση όχι διέλευσης, αλλά μακροχρόνιας πιθανόν παραμονής αυτών των ανθρώπων ή ενός σημαντικό μέρους αυτού του πληθυσμού, οφείλουμε να οργανωθούμε ως πολιτεία, έτσι ώστε η κατανομή του βάρους να είναι όσο πιο δίκαιη σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις κοινωνίες. Την προηγούμενη περίοδο είχαν επιβαρυνθεί υπέρμετρα τα νησιά και η βόρεια Ελλάδα, διότι ήταν αντίστοιχα οι πύλες εισόδου και εξόδου. Τώρα είμαστε στη φάση ενός ανασχεδιασμού και νομίζω σωστά η κυβέρνηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσπαθεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνει, προφανώς με διάλογο, προφανώς με συνεννόηση και υποβολή προτάσεων από τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να προτάσσουμε πιθανούς κίνδυνους με στόχο να αντιδράσουμε και να ματαιώσουμε αυτόν τον σχεδιασμό. Το υπουργείο νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι έχει την απαιτούμενη σύνεση, ακούει, συνδιαλέγεται με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα έχει και την πολιτική αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό που θεωρώ ότι πραγματικά προσφέρει πιο ανθρώπινες συνθήκες με μικρούς χώρους ανοιχτής φιλοξενίας, με διάχυση ενός μέρους των μεταναστών και των προσφύγων στον τοπικό κοινωνικό ιστό, έτσι ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια να υπάρχουν προβλήματα παραβατικότητας, αντιθέσεων, τριβών, είτε μεταξύ τους, είτε με τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια μεγάλη πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπο το νησί, στην οποία θα μπορέσει όπως είπε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά με την συνδρομή της αυτοδιοίκησης και όλων των αλληλέγγυων προοδευτικών δυνάμενων: Ειδικότερα, ανέφερε: «Πιστεύουμε λοιπόν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδο δείχνει την ωριμότητα που χρειάζεται και μπορεί με τη συνδρομή όλων των αλληλέγγυων και προοδευτικών ανθρώπων που υπάρχουν στη χώρα μας να μην επιτρέψουμε αυτή η δύσκολη περίοδος της διαχείρισης του προσφυγικού να είναι μια περίοδος η οποία θα δημιουργήσει ευνοϊκό έδαφος για ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις. Είναι μια μεγάλη πρόκληση αυτό το εγχείρημα που πάει τώρα για πρώτη φορά να γίνει στην Κρήτη. Οι δυσκολίες υπάρχουν. Η δουλειά που έχουμε κάνει στο κομμάτι της κοινωνικής φροντίδας είναι παρά πολύ σημαντική. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι τα όποια κρούσματα λοιμώξεων και μεταδοτικών νοσημάτων υπήρξαν, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, δεν υπήρξε διασπορά. Δεν είχαμε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σε αυτό συνέβαλαν φυσικά εκτός από τις κρατικές υπηρεσίες και οι πολυποίκιλοι εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που μας βοήθησαν και μας στήριξαν. Νομίζουμε λοιπόν ότι μπορούμε, πραγματικά με σχέδιο, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την απαραίτητη προετοιμασία, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Η εμπειρία από τους χώρους φιλοξενίας, ακόμα και τους κλειστούς, και αυτή ποικίλει. Υπάρχουν εξαιρετικοί χώροι, κλειστοί χώροι, με την έννοια δηλαδή ότι δεν είναι μέσα στον κοινωνικό ιστό, αλλά παρόλα αυτά λειτουργούν με ανοιχτό τρόπο, με ελευθερία κινήσεων, με δυνατότητα να υπάρχει πνευματική και πολιτιστική δημιουργία και δραστηριότητα, δυνατότητα εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών. Θυμίζω ότι περίπου ένας στους τρεις που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας είναι παιδιά. Πολλά από αυτά είναι σχολικής ή προσχολικής ηλικίας. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας και για το κοινωνικό της κράτος νομίζω αυτό, αλλά πιστεύω ότι παρά την κρίση και τη δημοσιονομική στενότητα, επειδή ακριβώς υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση και επειδή υπάρχει και αυτή η ευαισθησία, η προίκα από την ελληνική κοινωνία, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Σύσκεψη με τους πέντε δημάρχους συγκαλεί η Μ. Λιονή
Η Μαρία Λιονή θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους πέντε δημάρχους του Ρεθύμνου για να καθοριστεί η συμμετοχή του νομού στη φιλοξενία προσφύγων και να κατατεθούν πιθανοί χώροι για τη διαμονή τους. Η ίδια κατέστησε σαφές πως η Κρήτη σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος οργανωμένα θα πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στο νησί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα που θα πλήξουν την τουριστική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να υπάρξει ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο.
«Εμείς θα θέλαμε την παρουσία του κράτους να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του, ώστε πάνω στον κρατικό σχεδιασμό να κουμπώσει και ο σχεδιασμός της αυτοδιοίκησης. Θεωρώ, ότι η Κρήτη έχει τη δυνατότητα και μπορεί να συνδράμει σε αυτόν τον αριθμό των 2.000 προσφύγων. Εγώ θα συγκαλέσω μια σύσκεψη με τους πέντε δημάρχους, θα το συζητήσουμε για να δούμε τι αριθμό μπορούμε εμείς σαν Ρέθυμνο να πάρουμε και να τον ενσωματώσουμε στις τοπικές μας κοινωνίες, σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία και το κεντρικό κράτος. Μπορεί για παράδειγμα να νοικιαστούν και σπίτια σε χωριά και να εγκατασταθούν οικογένειες- γιατί δε μιλάμε για camp και για στρατόπεδα όπως αυτά που βλέπουμε στις τηλεοράσεις. Και νομίζω ότι θα ανταποκριθούμε, σε συνεννόηση με τους άλλους δήμους και σε συνεργασία με τους φορείς, πάρα πολύ καλά και δε χρειάζεται αυτή η υπέρμετρη φιλολογική και φιλοσοφική συζήτηση, χωρίς το διά ταύτα. Πρέπει να πάμε στο διά ταύτα. Πρέπει και η Κρήτη να συνδράμει με έναν πολύ οργανωμένο τρόπο για να μην θιγεί ασφαλώς και το τουριστικό προϊόν που είναι η κύρια πηγή εσόδων και ο πρωτογενής τομέας και η κοινωνική συνοχή. Ασφαλώς αυτά είναι προαπαιτούμενα. Για να υπάρξουν όμως αυτά τα προαπαιτούμενα πρέπει να υπάρξει και ένας πολύ καλός συντονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και το κεντρικού κράτους» ανέφερε η Μ. Λιονή.