Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατατάσσει την Ελλάδα ουραγό στην παραγωγικότητα της εργασίας, μεταξύ των χωρών μελών του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2017, η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 29η θέση σε σύνολο 36 κρατών μελών στην παραγωγικότητα εργασίας, η οποία μετράται ως η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά ώρα εργασίας.
Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ιρλανδία και ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Δανία, η Αυστρία και η Γερμανία, στις θέσεις δύο έως έξι αντιστοίχως. Ενώ, κάτω από την Ελλάδα στην κατάταξη βρίσκονται η Πολωνία, η Εσθονία, η Νότια Κορέα, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Χιλή και το Μεξικό, στις θέσεις τριάντα έως τριάντα-έξι αντιστοίχως.
Μάλιστα, η προαναφερόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι σε άλλη πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού, αναφορικά με τις ώρες εργασίας, ο ΟΟΣΑ ανέδειξε ότι οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες τον χρόνο, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Γερμανοί, οι οποίοι εργάζονται μόλις 1.363 ώρες.
Η χώρα μας, λοιπόν, κατατάσσεται σχεδόν στο τέλος αναφορικά με την παραγωγικότητα της εργασίας, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και κατατάσσονται πρώτοι αναφορικά με τις ώρες εργασίας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα όμως, βαρύνεται και με το «οικονομικό» έγκλημα που ξεκίνησε το 2015 κι εξακολουθεί να διαπράττει μέχρι και σήμερα: τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών, την κατάρρευση των μετοχών τους και τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίησή τους. Μόνο από τις τράπεζες χάθηκαν τότε 40 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το Bloomberg οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 98% της αξίας τους την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ’ αυτών περίπου 25 δισ. ευρώ αφορούν το δημόσιο και 15 δισ. ευρώ τους ιδιώτες μικρομέτοχους. Σημειώνεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση εκείνη προσέθεσε κόστος στο δημόσιο, απαξίωσε προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων και τροποποίησε -επί το δυσμενέστερο- τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Πέρα από το έγκλημα αυτό, η κυβέρνηση εδώ και 4 χρόνια αδυνατεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».
Δυστυχώς, η κυβέρνηση με τις καταστροφικές πολιτικές της «σέρνει» την οικονομία σε συνθήκες παράλυσης και στασιμότητας. Συνεπώς, όχι μόνο επιστροφή στην κανονικότητα δεν υφίσταται, αλλά η κυβέρνηση, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, ναρκοθετεί τα θεμέλια της οικονομίας.
Η χώρα δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση που κρατά την οικονομία καθηλωμένη και ξεζουμίζει τους πολίτες επί 4 χρόνια για να μοιράσει κάποια δώρα προεκλογικά. Η χώρα έχει ανάγκη μια κυβέρνηση με σχέδιο που θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας και θα πάει τη χώρα μπροστά με βιώσιμο τρόπο. Η ΝΔ έχει αυτό το σχέδιο.
* Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι γραμματέας πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου