Μία γυναίκα από το παρελθόν, ένα σύμβολο του δυναμισμού του γυναικείου φύλου και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του, σε μία εποχή μεγαλύτερης αυστηρότητας, περιθωριοποίησης και περιορισμού. Το βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Παπαδάκη, «Η κυρία Ερασμία», που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία το απόγευμα της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου 2024 αποτελεί ένα μυθιστόρημα της εποχής του Μεσοπολέμου, το οποίο διαδραματίζεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε μία φανταστική πόλη, της οποίας το σύνολο των χαρακτηριστικών και γνωρισμάτων παραπέμπουν στο Ρέθυμνο. Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τις φιλολόγους Πόπη Κωτσάκη, Λιάνα Παναγιωτάκη καθώς και από την ψυχολόγο Καίτη Ζαχείλα.
Η ιστορία της κυρίας Ερασμίας αναδεικνύει μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, η οποία δεν μπορούσε να συμβαδίσει με την εποχή της, καθώς την ξεπερνούσε κατά πολύ. Οι αντιφάσεις και τα προβλήματα της καθημερινότητας της ηρωίδας αποτελούν τα σημεία αναφοράς του μυθιστορήματος. Ο Γιώργος Παπαδάκης συγγραφέας του βιβλίου «Η κυρία Ερασμία» μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σκιαγράφησε την παρουσία της κυρίας Ερασμίας στο βιβλίο: «Το βιβλίο λέγεται η κυρία Ερασμία, πρόκειται για μία πραγματική γυναίκα, αλλά στο βιβλίο κρατήθηκαν μόνο λίγα στοιχεία από την πραγματική της ζωή. Η μυθοπλασία συμπλήρωσε τις υπόλοιπες ανάγκες της κεντρικής παρουσίας του βιβλίου. Μία ιδιαίτερη, αμφιλεγόμενη και αντιφατική γυναίκα, η οποία ήταν μπροστά από την εποχή της, υπερασπιζόμενη τα γυναικεία δικαιώματα στην εποχή του Μεσοπολέμου στην Κρήτη, στον νομό Ρεθύμνου. Σε μία φανταστική κωμόπολη που λέγεται Ροδοδάφνη, η οποία υπάρχει με άλλο όνομα που δεν αποκαλύπτεται. Βασικός σκοπός του μυθιστορήματος είναι η εξιστόρηση ενός πεπρωμένου ενός ανθρώπου, από που αρχίζει και πως καταλήγει στη ζωή του, με όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή του, αλλά και με αυτά που έρχονται και τα έχει χωρίς να τα ξέρει, από το DNA του».
Η συμπαρουσιάστρια του βιβλίου και ψυχολόγος Καίτη Ζαχείλα, στάθηκε σε όλες τις πτυχές του γυναικείου δυναμισμού της κεντρικής ηρωίδας, αλλά και στις ιδιοτροπίες της. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Σε αυτό τον χώρο κατά σύμπτωση το 2017 είχαμε κάνει την παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου, «Ο ταχυδρόμος», το οποίο διακρίθηκε παίρνοντας το πρώτο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας το 2020. Το βιβλίο αναφέρεται σε μία παλαιότερη εποχή, το 1930, στην Κρήτη σε μία φανταστική πόλη που είναι πιθανότατα το Ρέθυμνο. Μιλάει για έναν αστικό πληθυσμό στο Ρέθυμνο, η κυρία Ερασμία ως ηρωίδα του βιβλίου είναι αστή, πλούσια και την παντρεύουν οι γονείς της με τη συγκατάθεσή της. Το πρόβλημα της είναι ότι δεν θέλει να την αγγίξει κανείς, φοράει συνέχεια γάντια. Εμφανίζει εξαρχής μία ιδιάζουσα προσωπικότητα, ενώ όσο περνάει η ιστορία εμφανίζει περισσότερα προβλήματα. Οι φεμινιστικές της κινήσεις, η αντίθεσή της με κάθε υπάρχουσα κατάσταση και το γεγονός ότι δεν υποκύπτει, την καθιστά ένα πνεύμα εναντίωσης στο κατεστημένο. Υπό μία έννοια αντιπροσωπεύει το γυναικείο δυναμισμό και μάλιστα για μία εποχή ιδιαίτερη. Ωστόσο, δεν παίρνει από τη ζωή αυτά που θα μπορούσε να έχει».