Το τμήμα Προστασίας, της Διεύθυνσης, παρέθεσε στοιχεία, από το 2011 μέχρι σήμερα, τα οποία αφορούν τη λαθροθηρία, στο Ρέθυμνο. Επίσης στελέχη του τμήματος μας μίλησαν για τις προστατευόμενες περιοχές που εξαιρούνται κατά την κυνηγετική περίοδο, η οποία ξεκινά αυτή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και διαρκεί ως τις 28 Φεβρουαρίου. Τέλος, απηύθυναν κάποιες οδηγίες στους κυνηγούς του Νομού, αναφορικά με το σεβασμό στις περιοχές και τα θηράματα, ενώ υπογράμμισαν τη σημασία των ελέγχων, που διεξάγονται, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αναπαραγωγή των θηραμάτων.
«Η δύναμη της Διεύθυνσης για ελέγχους είναι επαρκής. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται περίπου 20 άτομα. Σε αυτούς προστίθενται πλέον και οι αγροφύλακες» , είπε στα « Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, κυρία Χαρά Καργιολάκη. Επίσης υπογράμμισε τις δυσκολίες των ελέγχων, αφού συχνά τα κλιμάκια δεν είναι ευπρόσδεκτα από τους κυνηγούς. « Οι συλλήψεις είναι το επίσημο γεγονός», ανέφεραν σχετικά με τη λαθροθηρία τα στελέχη του τμήματος Προστασίας. «Υπάρχουν πάντως λαθροθήρες. Συνήθως κυνηγούν το βράδυ. Γι’ αυτό και ο εντοπισμός τους είναι πολύ δύσκολος» , συνέχισαν. Κατά κύριο λόγο οι έλεγχοι των κλιμακίων γίνονται με μπλόκα σε πιθανά σημεία διέλευσης.
Τι δυσχεραίνει τους ελέγχους
Η δυσκολία του εντοπισμού έγκειται στα πλεονεκτήματα που έχει ο λαθροκυνηγός το βράδυ. Μπορεί να εντοπίσει το κλιμάκιο ελέγχου από μακριά, καθώς τα φώτα του οχήματος το προδίδουν. Τότε, ο επίδοξος λαθροθήρας, είτε σβήνει τα δικά του φώτα, είτε κρύβει τα παράνομα θηράματα. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες, οι αγροτικοί δρόμοι αποτελούν οδό διαφυγής για τον ντόπιο λαθροκυνηγό, που ξέρει καλύτερα τα κατατόπια.
Οι δασοφύλακες, πάντως, δεν είναι μόνοι τους, καθώς υπάρχουν κι άλλοι φύλακες που βοηθούν στους ελέγχους. «Στην όλη προσπάθεια συμβάλλουν και οι ιδιωτικοί φύλακες. Αυτοί έχουν προσληφθεί από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης. Υπάρχει λοιπόν μια συνεργασία. Μας βοηθούν με τα δικά τους μέσα» , συμπλήρωσαν τα στελέχη του τμήματος.
Τι σημαίνει σύλληψη για παράνομο κυνήγι
Στις περιπτώσεις συλλήψεων, κατάσχονται όλα τα μέσα του κυνηγιού, από το κινητό και τον προβολέα, μέχρι το όπλο και το αυτοκίνητο. Φυσικά κατάσχονται επίσης και τα θηράματα. Στο αρχείο του τμήματος υπάρχουν οκτώ περιπτώσεις συλλήψεων από το 2011 μέχρι σήμερα. Οι μισές από αυτές ήταν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ δύο είναι τα μέχρι τώρα περιστατικά φέτος. Οι επτά από αυτές αφορούν συλλήψεις «παράνομης θήρας λαγού», το βράδυ. Η μοναδική περίπτωση σύλληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας αφορούσε περιστατικό κυνηγιού εκτός των προβλεπόμενων ημερών.
Παρόλο που στην πλειονότητά τους τα περιστατικά αφορούσαν παρέες κυνηγών, συνήθως ο ένας αναλαμβάνει την ευθύνη. Έχει υπάρξει όμως και περίπτωση, το 2011, με τέσσερα άτομα να βρίσκονται κατηγορούμενα, ενώ και στις δύο φετινές, μέχρι σήμερα, συλλήψεις απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο άτομα.
Περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι
Οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα είναι παράνομη εντός των Καταφυγίων Άγριας Ζωής, Εκτροφείων Θηραμάτων, Εθνικών Δρυμών και της Ζώνης πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές. Επίσης ισχύουν και Ζώνες Απαγόρευσης ορισμένης χρονικής διάρκειας. Συνήθως αυτές είναι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιά. Με την απαγόρευση ορισμένου χρόνου δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής για να αναδημιουργηθεί.
Απαγορευμένη ζώνη στο Ρέθυμνο είναι η περιοχή πέριξ των χωριών του Κέντρους, μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Η τελευταία υπήρξε το επίκεντρο μεγάλης πυρκαγιάς που έφτασε ως την Αγιά Γαλήνη. Επίσης στο Φράγμα Ποταμών ισχύει επ’ αόριστον απαγόρευση. Καταφύγια Άγριας Ζωής υπάρχουν στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στις περιοχές Κουρούπα και Πρέβελη, στον Προφήτη Ηλία Μυλοποτάμου και στην περιοχή Τριγιοδό του Δήμου Ανωγείων.
Ακόμα στα Καταφύγια συγκαταλέγονται η περιοχή Βρύσινας και το όρος Ψηλορείτης. Τέλος το μοναδικό Εκτροφείο Θηραμάτων, στο Ρέθυμνο, βρίσκεται στους Αρμένους, το οποίο όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά «τροφοδοτεί με 30 χιλιάδες πέρδικες, κάθε χρόνο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».
Η θήρα δεν είναι επάγγελμα
«Το Καταφύγιο συμβάλλει στην αναπαραγωγή και συνορεύει με την περιοχή κυνηγιού», επεσήμαναν τα αρμόδια στελέχη του Τμήματος Προστασίας. «Πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός του από τους κυνηγούς καθώς, όταν κυνηγούν, εντός του, κάνουν κακό και στους ίδιους». Οι κυνηγοί πρέπει επίσης να θυμούνται ότι η θήρα δεν είναι επάγγελμα.
«Η κυνηγετική δραστηριότητα είναι ένα χόμπι. Πρέπει πάντα να δίνεις την ευκαιρία στο θήραμα να ξεφύγει. Γι’ αυτό υπάρχει και περιορισμός στις σφαίρες», υπογράμμισαν λέγοντας ότι επιτρέπονται μόνο «δύο σφαίρες στη θαλάμη και μία μέσα, στο σύνολο τρεις». Επίσης με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Δασών υπενθυμίζουν στους κυνηγούς να φοράνε πάντα φωσφορίζοντα γιλέκα, όπως προβλέπεται από το νόμο, ώστε «να αποφεύγονται οι τραυματισμοί από άλλους κυνηγούς. Ειδικά οι κυνηγοί πουλιών που κινούνται σε πυκνά δάση».
«Δεν βγαίνουμε
για να πάρουμε κεφάλια»
Επ’ αφορμής του ρεπορτάζ, η Διεύθυνση Δασών, προτρέπει τους κυνηγούς να αποδέχονται τον έλεγχο από τα όργανα της Υπηρεσίας. «Δεν βγαίνουμε για να πάρουμε κεφάλια. Απλώς κάνουμε αυτό που προβλέπεται από τη δουλεία μας» , την προστασία των δασών και τη διατήρηση, δηλαδή, της ισορροπίας χλωρίδας και πανίδας. Με άλλα λόγια τη διασφάλιση ότι και την επόμενη χρονιά θα μπορούν να υπάρχουν θηράματα, χωρίς να διαταραχθεί το τοπικό οικοσύστημα.
Το πιο «διαδεδομένο θηρεύσιμο είδος» στην Κρήτη είναι ο λαγός
Η επίσημη κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου, όμως, για κάθε θήραμα
υπάρχουν συγκεκριμένες μέρες κυνηγιού, ενώ υπάρχουν και περιοχές στις οποίες απαγορεύεται η θήρα, εν γένει. Το πιο «διαδεδομένο θηρεύσιμο είδος» στην Κρήτη είναι ο λαγός. Η περίοδος για το λαγό ξεκινά την Κυριακή και ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου και οι επιτρεπόμενες μέρες κυνηγιού είναι η Τετάρτη, το Σάββατο και η Κυριακή. Στο κυνήγι του λαγού επιτρέπεται μόνο ένα θήραμα κάθε φορά. Όσον αφορά την πέρδικα, άλλο δημοφιλές θήραμα στην Κρήτη, η περίοδος κυνηγιού ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 15 Δεκεμβρίου. Το όριο θηραμάτων είναι τέσσερις πέρδικες, ανά κυνήγι.