Τα μέτρα πρόληψης και η γενικότερη ιατρική αντιμετώπιση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης με πρωτοβουλία του διοικητή Αντώνη Γρηγοράκη.
Αφορμή διεξαγωγής της συγκεκριμένης σύσκεψης στάθηκε ο θάνατος 20χρονου ποδοσφαιριστή στα Χανιά, ο οποίος μετά την επαφή, που φέρεται να είχε με τρωκτικό, άφησε την τελευταία του πνοή, ένα περιστατικό που αναμφίβολα κινητοποίησε τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού και τις κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, μεταξύ των οποίων και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, στάθηκαν στην ανάγκη πρόληψης, ενώ αρχικά αποφασίστηκε η εφαρμογή μυοκτονιών.
Οι συντονισμένοι ψεκασμοί σε περιοχές με κουνούπια και τρωκτικά ίσως είναι ένα πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά λεπτοσπείρωσης που πιθανότατα να εκδηλωθούν στο μέλλον.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το περιστατικό με τον θάνατο του 20χρονου στα Χανιά έχει ήδη ενημερωθεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ωστόσο δεν έχει κατοχυρωθεί ως περιστατικό λεπτοσπείρωσης.
«Συγκαλέσαμε μία παγκρήτια σύσκεψη με αφορμή το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στα Χανιά. Καλέσαμε επιστήμονες στη σύσκεψη να μας ενημερώσουν για το θέμα της θεραπείας αλλά και πως μεταδίδεται.
Δεν είναι εξακριβωμένο ότι ο θάνατος του νεαρού προήλθε από λεπτοσπείρωση από τα επίσημα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, καθώς περιμένω ακόμα και τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες πρόκειται να βγουν, καθώς νεκροψία-νεκροτομή δεν έγινε.
Με τα δεδομένα των αποτελεσμάτων θα έχουμε το επόμενο διάστημα μία πιο καθαρή εικόνα» επεσήμανε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος πρόσθεσε «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και θα ασχοληθούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας με αυτό το θέμα. Η θεραπεία αφορά τα νοσοκομεία, ωστόσο η πρόληψη είναι ένα γενικότερο θέμα που εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες.
Η ΔΥΠΕ έχει τον τρόπο και τη διάθεση να συντονίσει τις υπηρεσίες αυτές όπου χρειαστεί και να παράσχει όποια βοήθεια της ζητηθεί, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της πρόληψης».
Εν τω μεταξύ σε οδηγίες που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης για αποφυγή της μόλυνσης συνιστά τα εξής:
1. Αποφυγή επαφής του σώματος με ύποπτα υλικά και άγρια ζώα ή και οικόσιτα μη εμβολιασμένα χωρίς μεσολάβηση προστατευτικού μέσου. Τέτοια μπορεί να είναι γάντια, υποδήματα κλπ. Δεν ερχόμαστε σε επαφή με οποιοδήποτε τρόπο με ζώο υπαίθρου ζωντανό ή νεκρό.
2. Πλύσιμο χεριών με σαπούνι, απαραίτητα μετά από κάθε εργασία στο ύπαιθρο, καθώς και χρήση μοναδικών ρούχων για τις εργασίες αυτές.
3. Καλό πλύσιμο γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από χώμα και πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.
4. Βελτίωση συνθηκών αποθήκευσης τροφίμων και νερού για αποφυγή επιμόλυνσης από τρωκτικά.
5. Λήψη μέτρων αποφυγής της επαφής με τρωκτικά (κλείσιμο ρωγμών – διόδων, φράκτες, απομάκρυνση απορριμμάτων, καθαρισμός κήπων κλπ.).
6. Άμεση απολύμανση και καθαρισμός οποιουδήποτε, έστω και αμελητέου τραυματισμού κατά τη διάρκεια εργασιών στο ύπαιθρο.
Εξάλλου, με την εμφάνιση θορυβωδών συμπτωμάτων, (που συχνά προσομοιάζουν με γρίπη), όπως:
– Πυρετός,
– Ρίγη,
– Μυαλγίες,
– Αδυναμία – καταβολή
εξασφαλίζουμε άμεσα ιατρική εξέταση.
Εμβολιασμός για την λεπτοσπείρωση δεν υπάρχει. Έτσι, η πρόληψη παραμένει το καλύτερο μέσο για την αποφυγή της μόλυνσης.
Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι εκείνοι που εργάζονται στην ύπαιθρο, στην αποκομιδή σκουπιδιών, σε σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες και γεωργικές ασχολίες. Επίσης, κατασκηνωτές και οι διαμένοντες κοντά σε περιοχές με στάσιμα ύδατα.