Και τούτη η μάσκα που θέλησε να καλύψει την όποια μορφή για να δώσει την ευκαιρία να φανερωθούν επιθυμίες και πόθοι φυλακισμένοι στον ασκό του Αιόλου, περνά και αυτή την δική της κρίση, μέσα σε τούτες τις δύσκολες ώρες που η αλλοπρόσαλλη μοίρα δημιούργησε. Και όμως παρά τις όποιες δυσκολίες, ο κόσμος, ο Έλληνας, αυτός ο συνεχιστής μιας περασμένης ζωής που την πλούτιζαν θεοί και άνθρωποι με τις χίλιες μορφές των εκδηλώσεών τους, για να τιμούν και υμνούν τη δημιουργία προσπάθησε και φέτος να ζωντανεύσει ξανά της μάσκας το μυστήριο. Και νομίζω πως τα κατάφερε καλά.
Έτσι το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, με τον πλούτο και το πάθος με το οποίο δημιουργήθηκε, πιστοποίησε την καλή διάθεση τόσων χιλιάδων εθελοντών να ξανακτίσουν αυτές τις αξεπέραστες ώρες χαράς και κεφιού, που η μάσκα του καρναβαλιού φυλάττει μέσα στο υποσυνείδητό της. Και πέτυχε το καρναβάλι του Ρεθύμνου, όπως πέτυχαν και όλα τα καρναβάλια, όπου και αν έγιναν, γιατί θέλησαν οι Έλληνες να μη σκοτώσουν το όνειρο που η μάσκα δημιουργεί. Και μπορεί βέβαια η οικονομική κρίση να περιόρισε άλλες ανάγκες πολύ ή λίγο, όμως τη διάθεση για καρναβαλικές συμμετοχές δεν μπόρεσε η κρίση αυτή να περιορίσει. Και τούτο πιστοποιείται από την μεγάλη συμμετοχή σ’ αυτό. Βέβαια το ρεθυμνιώτικο δεν μπόρεσε να προσελκύσει συμμετοχή και από άλλα μέρη της Ελλάδας μας, λόγω χειμώνα, λόγω αποστάσεων, λόγω θάλασσας, όμως οι Κρητικοί το έζησαν και το χάρηκαν. Το έζησαν και το χάρηκαν γιατί όλοι έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία του. Και τούτες οι χαρούμενες εκδηλώσεις, όπου και να έγιναν, αποτέλεσαν μια φωτεινή κραυγή χαράς μέσα στο σκοτάδι της όποιας μιζέριας.
Και τώρα που και αυτή η φωτεινή μάσκα τέλειωσε και ο καρνάβαλος, ο Βασιλιάς καρνάβαλος της χαράς και του κεφιού, κάηκε και έγινε στάχτη και μια ανάμνηση, όλοι εμείς πρέπει να κρατήσουμε και τούτη τη χαρούμενη νότα γραμμένη μέσα στο βιβλίο της μνήμης μας, και να πορευθούμε με την ίδια διάθεση το μονοπάτι της αποχής και τα ψυχοφθόρα στοιχεία της ζωής, και από λουκούλλειες κραιπάλες, για να προστατεύσουμε την υγεία μας όπως το επιτάσσει η μεγάλη Σαρακοστή. Και τούτη η επιταγή που δεν είναι υποχρεωτική μας προετοιμάζει να δεχτούμε το φως της ανάστασης, αφού προηγουμένως θα έχουμε υποτάξει τις όποιες ψυχικές, πνευματικές και σαρκικές επαναστάσεις. Έτσι καθαροί και λιτοί -διαιτολογικά- από τις κραιπάλες που κρύβει η μάσκα του καρναβαλιού, θα μπορέσουμε να ατενίσουμε το ανέσπερο φως και να γευθούμε τη χαρά της πνευματικής και ψυχικής ανάτασης που προσφέρει το ιερό Πάσχα των Ελλήνων. Το Πάσχα που σημαίνει, τόπο του ανθρώπου. Αυτές τις σκέψεις κάνει κανείς τώρα που τέλειωσε και τούτο το καρναβαλικό δεκαπενθήμερο του 2013 με κυρίαρχο στοιχείο του τη μάσκα που και αυτή έμεινε στο ντουλάπι της ιστορίας της για του χρόνου.
Με λένε Πολυτεχνείο…
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΙ* Γειά σας με λένε Πολυτεχνείο. Είμαι ένα από τα πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και είμαι πια...