ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΕΝΕΤΑΚΗ
Πολλοί με ρωτούν αν η υπόσχεση για αλλαγή του περίπλοκου, ασταθούς και αναχρονιστικού φορολογικού συστήματος, υλοποιείται. Αν θα επιδιώξουμε άμεσα και θα επιτύχουμε σύντομα μια φορολογική δικαιοσύνη. Κι αν κάποτε και πότε θα απαλλαχτούμε από την πολυνομία και τη γραφειοκρατία.
Δυστυχώς, η απάντηση δεν μπορεί να είναι πρόχειρη γιατί μου αρέσει να δίνω ακριβείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Άκουσα τις προάλλες τα παράπονα των παραγωγικών φορέων του Ηρακλείου στο Εμπορικό Επιμελητήριο, οι οποίοι επέκριναν το ποινολόγιο σε περιπτώσεις φορολογικών παρανομιών. Η αλήθεια είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις είχαν δίκιο. Δεν είναι δυνατό να μην μπορείς να διορθώσεις ένα λάθος ηλεκτρονικά και να χρεώνεσαι με πρόστιμο, ή αν δεν καταθέσεις μηδενικό ΦΠΑ να πρέπει να πληρώσεις 1.000 ευρώ πρόστιμο.
Όμως τέτοιου είδους αβλεψίες δεν μπορούν να ακυρώνουν τη συνολική προσπάθεια, ούτε τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τα τεράστια βήματα εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος που έχουν γίνει. Κάποτε στις εφορίες δεν υπήρχε τίποτα. Σήμερα όλες οι εφορίες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά, γίνονται διασταυρώσεις και ο εφοριακός έχει τη δυνατότητα να έχει την εικόνα του κάθε φορολογούμενο εύκολα και γρήγορα.
Μοιάζει σαν να περάσαμε αστραπιαία από την εποχή του λίθου στην εποχή των μηχανών. Και αυτή η αστραπιαία μεταβολή είναι λογικό να βρήκε ορισμένους απροετοίμαστους με ασθενική φορολογική συνείδηση. Όμως, όπως και να το κάνουμε οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, γιατί απλά έτσι πρέπει να γίνει. Και γίνεται!
Πιστεύω λοιπόν πως αργά ή γρήγορα οι απαντήσεις θα δοθούν. Με τις κατάλληλες βελτιώσεις και τις αναγκαίες διορθώσεις τα τρία φορολογικά νομοσχέδια που έχουν υποβληθεί και ψηφιστεί στη Βουλή θα συνιστούν τη φορολογική μεταρρύθμιση που όλοι ζητούμε, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Διότι σε πολιτικό θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε πως η υπέρμετρη και άνισα κατανεμημένη φορολογία δεν βοηθά την ανάπτυξη. Αλλά χωρίς ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης φορολογικών εσόδων, καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Ο ίδιος εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει και στο κράτος. Να γίνουν τομές στη δομή του κρατικού μηχανισμού, να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου. Δεν νοείται η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίζει ένα νόμο και να απαιτείται ένα έτος να εφαρμοστεί, όπως συνέβη στην περίπτωση της απουσίας διευκρινιστικών εγκυκλίων για τα βιβλία εσόδων-εξόδων των αγροτών, ή στην περίπτωση με τον τρόπο φορολόγησης της υπεραξίας των ακινήτων που έχει παραλύσει την ήδη παγωμένη αγορά ακινήτων, δημιουργώντας πλείστα κοινωνικά προβλήματα. Κάποια στιγμή, ελπίζω πολύ σύντομα, θα αποδίδονται ευθύνες σε εκείνους που τους αναλογούν και το κράτος θα σέβεται τον πολίτη για να το σεβαστεί κι ο πολίτης με τη σειρά του.
Δίνεται μια μεγάλη μάχη, ώστε η πολυνομία και η γραφειοκρατία να μην αποτελούν εμπόδιο στη συναλλαγή του πολίτη με τον κρατικό μηχανισμό, με στόχο Πολιτεία και πολίτες να καταφέρουν επιτέλους να διαμορφώσουν ένα κράτος που θα είναι με τον πολίτη για τον πολίτη κι όχι απέναντι στον πολίτη.
*Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ.