Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό, τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση τους προς τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως η μάχη ενάντια στην εξάπλωση της νόσου συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολα.
Επανέλαβε ότι πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες, καθώς, όπως είπε, είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε τον «Γολγοθά», ενώ ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μελετά αυστηροποίηση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας πως «όλα τα μέτρα είναι επάνω στο τραπέζι».
Όσον αφορά στο μέτρο προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων προστίμων και απευθυνόμενος «στους λίγους που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος», υπογράμμισε ότι «η συμμόρφωση όλων είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τον στόχο μας και να εμποδίσουμε τη διασπορά της νόσου. Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθεια μας και υπονομεύει τη στοίχιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών γύρω από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων».
Έκανε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για το χρονικό διάστημα το οποίο τους έχει ζητηθεί. «Δεν είναι κάτι το οποίο απλά το ζητάμε, το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αποδέχεται, αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί», υπογράμμισε.
Συνολικά, σε όλο τον πλανήτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν φτάσει τις 500.000, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 22.000, ενώ περισσότεροι από 119.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν γίνει καλά.
Κανείς δεν έχει ανοσία στη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν, είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήριος Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ είπε πως η Κίνα χθες έκλεισε τα σύνορά της γιατί φοβάται δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε πως, αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 40.000.000.
«Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, ανακοινώνοντας ότι μία από τις νίκες αυτές, είναι ότι ήδη έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς.
Στη χθεσινή του ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα διαγνωστικά τεστ επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. «Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα» σχολίασε.
Στους 28 οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ελλάδα – 74 νέα κρούσματα
Στις μικρές νίκες που κερδίζουμε καθημερινά στον πόλεμο με τον κορονοϊό, αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήριος Τσιόδρας. «Τέσσερις ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί και ευχαριστώ πολύ για αυτό όλους τους φίλους γιατρούς που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Σήμερα επίσης πήρε εξιτήριο η γυναίκα που είχε μολυνθεί από κορονοϊό και γέννησε στο νοσοκομείο».
Ο Σ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι οι 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 έως 67 ετών και οι δυο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όλοι, όπως συμπλήρωσε, πήραν αντιική θεραπεία και είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να τα καταφέρνουν και να πηγαίνουν σπίτια τους.
«Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της δικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη» είπε ο λοιμωξιολόγος και επέμεινε πως πρέπει να μείνουμε πιστοί στα μέτρα αυτοπεριορισμού.
Ελεγχόμενη η τροχιά της πανδημίας στη χώρα μας
Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι κάποιες περιοχές της χώρας «υποφέρουν» περισσότερο αλλά εξήγησε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό ότι η τροχιά των νέων κρουσμάτων παραμένει ελεγχόμενη, για αυτό ο καθένας οφείλει να βοηθήσει ώστε να μην δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων».
Χθες ανακοινώθηκαν 74 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας στα 966. Από αυτά 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 65 είναι διασωληνωμένοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες με υποκείμενα νοσήματα. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν δυο νέοι θάνατοι και ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό πλέον ανέρχεται στους 28. Από αυτούς που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, 23 ήταν άνδρες και 5 γυναίκες και σχεδόν όλοι υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικιωμένοι. 52 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό σε όσους επιστρέφουν από χώρες με υψηλή μετάδοση της νόσου. «Πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα, κανείς δεν έχει ανοσία. Σιγά-σιγά κάποιοι θα αναπτύξουν ανοσία αλλά αυτό θα γίνει αργότερα».
Δεν είναι η ώρα για τεστ αντισωμάτων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι οι γιατροί που δεν το έχουν κάνει σε ασθενείς που έχουν τα κριτήρια «μπορούν έστω και τώρα να το κάνουν, ποτέ δεν είναι αργά» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται ούτως ή άλλως σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
«Τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ».
«Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα τεστ κορωνοϊού.
Τα φάρμακα που επιλέγουν οι ειδικοί ενάντια στον κορονοϊό
Τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή που προκρίνεται για τις βαριές περιπτώσεις και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται. «Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς» είπε ο λοιμωξιολόγος, γιατί αυτή η ασθένεια φαίνεται πως πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εκτίμηση αυτή και σημείωσε: «Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή, 40% μείωση των κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατ. άνθρωποι».
Όπως είπε, ακόμη και η Βρετανία οδηγήθηκε τελικά στα μέτρα που έλαβε από νωρίς η Ελλάδα. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μην γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει την χώρα από επιβάρυνση του ΕΣΥ και θανάτους» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Ν. Χαρδαλιάς: Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό
Η μάχη εναντίον της νόσου συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε κατηγορηματικά πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό.
Ανακοίνωσε πως αναμένονται στα επόμενα εικοσιτετράωρα κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς με υγειονομικό υλικό.
Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές, και ο τρόπος είναι ένας, μένουμε στο σπίτι, υπογράμμισε.
«Όλα τα μέτρα είναι επάνω στο τραπέζι» απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μελετά αυστηροποίηση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι με την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των περιορισμών στην μετακίνηση, εντοπίστηκαν και άλλα κρούσματα απείθαρχων πολιτών. «Αυτοί οι λίγοι που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος, πρέπει να αντιληφθούν ότι κάθε αναίτια μετακίνηση υπονομεύει την προσπάθεια των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα. Δεν είναι κάτι που απλά το ζητάμε, είναι κάτι που το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα των μέτρων».
Ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, επανέλαβε ότι «δίνουμε έναν πόλεμο ενάντια στην πανδημία, έναν πόλεμο που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χάσουμε. Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές. Μένουμε αδιαπραγμάτευτα στο σπίτι».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ συνολικά 389 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, σήμερα, από τις 6:00 το πρωί έως τις 15:00.
Στους παραβάτες επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ.
Οι παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές:
(89) στην Αττική,
(64) στην Κρήτη,
(36) στα Ιόνια Νησιά,
(29) στη Στερεά Ελλάδα,
(27) στη Δυτική Ελλάδα,
(26) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(26) στην Πελοπόννησο,
(25) στη Θεσσαλονίκη,
(21) στη Θεσσαλία,
(20) στο Νότιο Αιγαίο,
(9) στην Ήπειρο,
(9) στο Βόρειο Αιγαίο και
(8) στην Κεντρική Μακεδονία.
Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.452) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από την Δευτέρα 23 Μαρτίου, που εφαρμόζεται το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 4.452 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.