Την Κυριακή στις 21 του μήνα έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη που συγκεντρώθηκε πάνω από 500.000 κόσμος να βροντοφωνάξει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δικαιούται κανείς να αυτοαποκαλείται Μακεδόνας.
Οι διοργανωτές δεν ήταν κάποιο κόμμα ή οργάνωση αλλά μια ομάδα πατριωτών Μακεδόνων που έχουν βάλει πάνω από προσωπικά συμφέροντα το καλό της πατρίδας και φυσικά της Μακεδονίας. Σε ένα μήνα μέσα οργάνωσαν και υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία αυτό το λαϊκό συλλαλητήριο καταφέρνοντας να σηκώσουν από τον καναπέ εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες όχι μόνο της βόρειας Ελλάδας αλλά και άλλων περιοχών όπως η Κρήτη.
Οι πρωτεργάτες της κινητοποίησης από την Κρήτη είναι ο Βαγγέλης Γραμματικάκης, ο Κώστας Χατζημηνάς και ο Γιάννης Ψαράκης και οι τρεις επιχειρηματίες από το Ηράκλειο, οι οποίοι στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια μαζί με άλλους χορηγούς όπως η εταιρεία Καράτζης Ε.Π.Ε. και η Α.Ν.Ε.Κ. που πρόσφερε 50 τις εκατό έκπτωση και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Συμμετείχαμε μια ομάδα 50 ανδρών απ’ όλη την Κρήτη, κυρίως από το Ηράκλειο, που δέσαμε σαν ομάδα και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας στήριξαν. Επίσης δεν πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τους Θεσσαλονικείς ξενοδόχους που μας παρείχαν εξαιρετική παραμονή χωρίς χρέωση.
Οι παραπάνω επιχειρηματίες που διαθέτουν μια αψεγάδιαστη λεβεντιά και ευαισθησία σε εθνικά θέματα, δεν σκέφτηκαν ούτε τα έξοδα ούτε την ταλαιπωρία ούτε την αντιμετώπιση από όσους δεν συμφωνούσαν με το συλλαλητήριο και ιδιαίτερα της κυβέρνησης και των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων που έχουν ήδη συμφωνήσει να δεχτούν όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία. Ο όρος να συμμετέχει κανείς σε αυτή την κινητοποίηση ήταν να εκπροσωπήσει επάξια και ακομμάτιστα την Κρήτη φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά και να μην συνοδεύεται από γυναίκα διότι δεν ήταν εκδρομή αλλά εθνική αποστολή.
Συμμετείχα με χαρά αναλογιζόμενος την υποχρέωσή μου να στηρίξω τη γη που πολέμησαν οι πρόγονοί μας και έδωσαν τη ζωή τους για να την απελευθερώσουν. Δυστυχώς δεν είδα μεγάλο ενδιαφέρον από συλλόγους ή άλλους συμπατριώτες να μας ακολουθήσουν ίσως διότι πίστευαν ότι το παιγνίδι είναι χαμένο εφ’ όσον τα περισσότερα κόμματα δεν συμφωνούν. Ήρθε όμως η ώρα να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και να μην ακολουθούμε αυτούς που μας πρόδωσαν αθετώντας τις υποσχέσεις τους ούτε αυτούς που κάνουν συνεχείς υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα. Ο λαός της βόρειας Ελλάδας περισσότερο ευαισθητοποιημένος στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας βλέποντάς μας με τις παραδοσιακές μας φορεσιές μας αγκάλιαζε και πολλές φορές κυλούσαν τα δάκρυά τους ιδιαίτερα των μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων που είχαν γονείς Μακεδονομάχους. Η ομάδα των Κρητών συνοδευόταν από επτά περήφανα άλογα που έφεραν από την Κρήτη μέσα σε ειδικό φορτηγό και τα οποία όταν τα ίππευαν οι αναβάτες τους και έκαναν κύκλους σκορπούσαν μεγάλο ενθουσιασμό.
Παράλληλα Μακεδόνες ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, μερικοί επίσης πάνω στα άλογα έδιναν δύναμη στους παρευρισκόμενους οι οποίοι ανέμιζαν με περηφάνια τις ελληνικές σημαίες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η παρουσία του κλήρου στην διαδήλωση, με μπροστάρη τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και άλλους ιεράρχες και κληρικούς που αψηφώντας την απόφαση της εκκλησίας να μην συμμετέχει στο συλλαλητήριο, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Συγκινητική ήταν η παρουσία Κρητών στην πρωινή λειτουργία που έψαλλαν τον εθνικό ύμνο κάνοντας τους πάντες να δακρύσουν. Ίσως αυτή η παρουσία να υπήρξε καθοριστική στην απόφαση των ιεραρχών να μετέχουν στο συλλαλητήριο, διότι δεν ήταν σίγουρη η απόφαση που θα έπαιρναν. Οι ομιλητές ήταν πολλοί και αξιόλογοι όπως ο κ. Νίκος Λυγερός, ο πατέρας Ανδρέας Κεφαλογιάννης που έβγαλε πύρινο λόγο και καταχειροκροτήθηκε, αλλά και ο στρατηγός εν αποστρατεία κ. Φράγκος Φραγκούλης που έχει ρίζες κρητικές όπως είπε και μετέφερε το κλίμα ενθουσιασμού με την τεκμηριωμένη ομιλία του. Μίλησαν επίσης, εκπρόσωποι φορέων, σωματείων, δήμαρχοι, αλλά και μαντιναδολόγοι διαβάζοντας μαντινάδες θέμα την Κρήτη και την Μακεδονία.
Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο Βαγγέλης Γραμματικάκης με θέρμη που συγκίνησε και κλείσαμε με το ριζίτικο «Πότε θα κάμει ξαστεριά» κάνοντας το πλήθος να ζητωκραυγάζει «Ζήτω η Μακεδονία», «Ζήτω η Κρήτη, ζήτω η Ελλάδα». Τέλος θα ήθελα να πω σε όσους βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και να μας κατηγορήσουν ότι είμαστε ακροδεξιά στοιχεία, ότι το να είσαι υπερήφανος για την καταγωγή και την εθνικότητά σου δεν είναι προσβολή αλλά τιμή. Άλλα είναι που μας προσβάλλουν σαν άτομα και σαν έθνος και πρέπει να πάψει επιτέλους η διχόνοια να υπονομεύει την εθνική μας υπόσταση και το μέλλον μας. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και στήριξε το δίκαιο μας αίτημα, ελπίζοντας ότι την Κυριακή στις 4 του Φλεβάρη που θα γίνει στην Αθήνα προγραμματισμένο συλλαλητήριο να έχει την ανάλογη ή ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.
Κλείνω με τρεις μαντινάδες:
Τιμή σου είναι να τιμάς θυσίες των προγόνων
για να μην πέφτεις χαμηλά στα μάθια απογόνων.
Κρήτη θα πει φιλότιμο, θα πει φιλοξενία
θα πει αγάπη αδερφική για τη Μακεδονία.
Μακεδονία τ’ όνομα κανείς δε θα στο πάρει
γιατί θα μοιάζει με φτερό στον δυνατό Βαρδάρη.