Η δεύτερη πράξη του Socca world Cup 2019 παίχθηκε χθες στο ξενοδοχείο Theartemis (σ.σ. η πρώτη, μία μέρα νωρίτερα, είχε να κάνει με την κλήρωση), εκεί όπου δόθηκε η συνέντευξη τύπου μπροστά στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και φυσικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκτούν μεγάλη ανταπόκριση σε τέτοια μεγάλα γεγονότα.
Το Ρέθυμνο, η Περιφερειακή Ενότητα, ο Δήμος αλλά και οι άνθρωποι που σχετίζονται με τις αθλητικές εκδηλώσεις τέτοιου τύπου, βρέθηκαν στην αίθουσα «Άρτεμις» του εν λόγω ξενοδοχείου και άκουσαν από πρώτο χέρι τις προσπάθειες αλλά και την έκταση προβολής που θα έχει ο τόπος του Ρεθύμνου στα πέρατα της γης.
Ο Δημήτρης Σταράκης που έκανε την παρουσίαση, μίλησε για το «ποδόσφαιρο της παρέας», για το ποδόσφαιρο έτσι όπως το γνωρίσαμε όλοι στις αλάνες. Προφανώς σε μια πιο εξελιγμένη μορφή μα με την αρίθμηση των παικτών που ξέραμε (6Χ6) και με τη συμπαράσταση του κόσμου που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας.
Και για να μην ταξιδέψει ο νους κάποιου μακριά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι θα στηθεί στην κεντρική παραλία του Ρεθύμνου ένα γήπεδο χωρητικότητας 4.000 θέσεων, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ντόπιοι αλλά και τουρίστες, αναμένεται να γεμίσουν με χρώμα το γήπεδο και με όμορφες ιαχές τον ρεθύμνιο ουρανό.
Στη συνέντευξη τύπου ήταν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής και ταυτόχρονα γενικός διευθυντής της διεθνούς ομοσπονδίας Socca Θάνος Παπαδόπουλος και ο μάνατζερ του FiFA World Cup 2019 Κριστόφ Κέχι, καθώς και ο καλλιτέχνης Νίκος Καρόκης που φιλοτέχνησε το τρόπαιο, ένα κόσμημα 9 κιλών, το οποίο θα σηκώνει από ‘δω και στο διηνεκές κάθε νικήτρια ομάδα που θα ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Η Πέπη Μπιρλιράκη, υπεύθυνη για τα θέματα πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνου, ο εντεταλμένος σύμβουλος για αθλητικά θέματα του δήμου Δημήτρης Λαχνιδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνου Πέτρος Στεφανάκης, ο πρόεδρος της ΕΠΣΡ Τίτος Χνάρης, ο γεν. γραμματέας Γιώργος Δασκαλομαρκάκης, ο ταμίας Δημήτρης Κουργιαντάκης, ο πρόεδρος του ΑΟ Επισκοπής Μιχάλης Νικολιδάκης, ο προπονητής της εθνικής ποδοσφαίρου mini soccer και της Μικτής Ρεθύμνου Γιώργος Μπαστάκης, ήταν όλοι τους εκεί για να ακούσουν και να αντιληφθούν την σημασία μιας τόσο μεγάλης, μιας παγκόσμιας διοργάνωσης.
Τον λόγο πήρε πρώτα η κα Λιονή κι από ‘κει και πέρα, οι 5 ομιλητές που ακολούθησαν προσέθεσαν τις δικές τους πινελιές στον καμβά που, από τις 12 Οκτωβρίου θα αρχίσει να παίρνει σχήμα και θα πλημυρίσει με τα χρώματα 40 κρατών της υφηλίου.
Μαρία Λιονή (αντιπεριφερειάρχης Εν. Ρεθύμνου): «Επίκεντρο για μας ο άνθρωπος»
«Θα ήθελα να μεταφέρω τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη μας, κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του περιφερειακού συμβουλίου για την επιλογή της Κρήτης αλλά και τη δική μας χαρά σαν Αντιπεριφέρεια που επιλέχθηκε η πόλη του Ρεθύμνου για να διεξαχθεί αυτό το παγκόσμιο γεγονός.
Η Περιφέρεια Κρήτης είναι εξωστρεφής σε τέτοιες διοργανώσεις και προσπαθεί με τις όποιες δυνάμεις έχει, οικονομικές, ηθικές, να υποδέχεται τέτοια μεγάλα γεγονότα. Έτσι πιστεύει ότι στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής και των αθλητικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων βοηθάμε στην εξωστρέφεια του νησιού μας, στο να δει και να ζήσει ο επισκέπτης από τα άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου αυτό το κλίμα αλλά και να συμμετάσχει σ’ ένα τόσο όμορφο γεγονός.
Μαζί με αυτό, θα ζήσει τον πολιτισμική κληρονομιά μας αλλά και τις αξίες μας ως τόπος. Το επίκεντρο όμως για μας είναι ο άνθρωπος. Γι’ αυτό συνδράμουμε σε τέτοια γεγονότα».
Γιώργος Μαρινάκης (δήμαρχος Ρεθύμνου): «Θα γίνουμε μια μεγάλη κουκίδα στον χάρτη»
«Είμαι πραγματικά ευτυχής, γιατί μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2013, το Ρέθυμνο διεκδίκησε απέναντι σε ισχυρούς ανταγωνιστές (Ντουμπμάι και η Βαρσοβία) να είναι η πόλη που εντέλει, κέρδισαν την ανάληψη της διοργάνωσης.
Ευχαριστώ την παγκόσμια ομοσπονδία FIFA world Socca που μας εμπιστεύθηκε. Το ισχυρό μας ατού ήταν η επιτυχία του 2013 αλλά και το ότι, εδώ στο Ρέθυμνο, αγκαλιάζουμε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Εδώ θέλω να τονίσω ότι είναι αξιοσημείωτη η βοήθεια της Περιφέρειας. Βρήκαμε πρόσφορο έδαφος μέσω της κας Λιονή και του κ. Αρναουτάκη.
Ξέρετε, πρόκειται για μια μεγάλη και ακριβή εκδήλωση όμως, τα οφέλη είναι διπλά. Το Ρέθυμνο στις αρχές του Οκτώβρη, την περίοδο δηλαδή που η τουριστική περίοδος αρχίζει να φθίνει, θα γίνει το σημείο αναφοράς από πάρα πολλά μέσα και από περίπου εβδομήντα μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα γίνουμε μια μεγάλη κουκίδα στον χάρτη.
Είναι αλήθεια ότι οι Ρεθεμνιώτες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικοί οικοδεσπότες. Θέλω να ευχηθώ στον καθένα από αυτούς να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο και καλώ κάθε πολίτη να κατευθύνει προς την σωστή κατεύθυνση το γεγονός.
Είναι ένα τεστ που θα αναδείξει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά μας. Θα φιλοξενήσουμε φίλους από όλον τον κόσμο και πρέπει να τους κάνουμε πρεσβευτές όταν θα επιστρέψουν στο εξωτερικό.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι έκαναν πραγματικότητα αυτή την διοργάνωση και να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εθελοντές μας γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις το Ρέθυμνο είναι η κοιτίδα του αθλητισμού. Δεν θα γινόταν τίποτε εάν δεν είχαμε την βοήθειά τους».
Κριστόφ Κέχι (διευθυντής μάρκετινγκ της διεθνούς ομοσπονδίας Socca): «Διπλά χαρούμενος»
«Επέστρεψα πολλές φορές μετά το 2013. Θυμάμαι τότε, όταν πρωτοπήγα στην παραλία και εξέτασα το γήπεδο. Αμέσως μετά, πήγα στον Θάνο (Παπαδόπουλο) και τον ρώτησα αν θα ήταν σωστό να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο γήπεδο. Φοβήθηκα ότι θα είναι άδειο. Εκείνος που απάντησε: «Μη λες τέτοια, δεν θα πρέπει να ανησυχείς. Δεν είναι ένα απλό μέρος το Ρέθυμνο. Εδώ είναι Κρήτη, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο τόπο».
Τα αποτελέσματα φάνηκαν σε εκείνο το MiniEuro. Το είδα και δεν το περίμενα! Έτσι λοιπόν τώρα είμαι περισσότερο ευτυχής για το γεγονός ότι επιλέξαμε και πάλι αυτόν τον χώρο. Τώρα αντιμετωπίζουμε ένα μεγαλύτερο τουρνουά με μεγάλες ομοσπονδίες όπως, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία κ.α. που ευχή όλων μας είναι να μεγαλώνει όλο και περισσότερο μέχρι το 2030 και δεν ξέρω πόσο πολύ πιο μετά… Είναι χρέος μου να ευχαριστήσω όλους όσοι δουλεύουν γι’ αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.
Ένα άλλο προτέρημα του τόπου που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως, όταν επέστρεψα στην Κρήτη αντιλήφθηκα ότι είναι ένα πολυδιάστατο μέρος μεγάλων δραστηριοτήτων. Είδα ότι υπάρχουν κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο. Επίσης ο γεωπλούτος είναι απίστευτος, τα βουνά, τα φαγητά, η φιλοξενία, το κλίμα.
Ανεξάρτητα από τη μεγάλη ή μικρή ομοσπονδία, την ποιότητα ή το χρώμα του καθενός θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης.
Ευχαριστώ γι’ αυτή την απίστευτα μεγάλη εμπειρία».
Νίκος Παπαδόπουλος (Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής και ταυτόχρονα γενικός διευθυντής της διεθνούς ομοσπονδίας Socca): «Το miniEuro άφησε αποτύπωμα»
«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Κρήτη για τον ίδιο λόγο μετά από μία μεγάλη διοργάνωση το 2013 (το νησί ως ιδιώτης το επισκέπτομαι αρκετά συχνά). Τότε είχαμε δοκιμάσει ένα πείραμα. Τότε πίστευα πολύ στο Ρέθυμνο, όπου περίμενα να προσδώσει μια άλλη διάσταση στην διοργάνωση. Πρέπει να ξέρετε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προηγούμενη διοργάνωση άφησε ένα αποτύπωμα. Εκεί θεωρούν το Ρέθυμνο την πατρίδα ενός δικού μας αθλήματος. Το δέσιμο με την πόλη είναι πολύ μεγάλο.
Η μάχη της υποψηφιότητας ήταν πολύ μεγάλη. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες πόλεις που ήταν πανίσχυρες οικονομικά. Μέτρησε ωστόσο η προηγούμενη εμπειρία.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι πρόκειται για μία εκδήλωση που είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 10 ετών στην Ελλάδα.
Τα μάτια του ποδοσφαιρικού κόσμου θα είναι στο Ρέθυμνο. Θα υπάρξουν κάποια κανάλια που θεωρούνται από τα κορυφαία του κόσμου από χώρες όπως η Ρωσία, η Ισπανία, η Γαλλία κ.α.
Αυτό μας δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε πολύ σκληρά.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου που από την πρώτη στιγμή μοιράστηκα μαζί τους αυτή την ιδέα. Μάλιστα η ιδέα έγινε δεκτή από την πρώτη κουβέντα και η συζήτηση μεταφέρθηκε στο τι γίνεται από ‘κει και πέρα. Ξέρετε, αυτό δεν συνηθίζεται σε άλλους δήμους ή περιφέρειες.
Επίσης θέλω να σταθώ στην εξαιρετικά ζεστή ατμόσφαιρας που είχε δημιουργήσει το κοινό, πράγμα που είχε μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στις αποστολές των ομάδων. Θέλω να ζητήσω απ’ όλους να δείξουν και πάλι την κρητική ζεστασιά και φιλοξενία.
Όταν φέρνεις μια τέτοια διοργάνωση στην Ελλάδα πρέπει να παίξεις με το δυνατό σου χαρτί. Η Κρήτη διαθέτει την βιτρίνα του τουρισμού.
Δεν εντυπωσιάσαμε με πανάκριβες παραγωγές αλλά με τη φυσική ομορφιά αυτού του τόπου».
Νίκος Καρόκης (καλλιτέχνης του τροπαίου world mini Socca)
«Χαίρομαι που αποτελώ μέρος αυτής της ομάδας που αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Υπάρχει μία λέξη από την οποία προέκυψε το κύπελλο, η «νοσταλγία». Ελπίζω να έχει πάνω του την επαλήθευση του βιώματος να παίζεις μπάλα, την αίσθηση της χαράς, να αγωνίζεσαι, να νικάς.
Ευχαριστώ που είμαι εδώ στην Κρήτη».