Η κακή ελαιοκομική περίοδος του περασμένου έτους που είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη σοδειά στο νησί, επέφερε αρνητικές συνέπειες και στις εξαγωγές των κρητικών προϊόντων, αφού ήταν ο κύριος λόγος που αυτές κατέγραψαν σημαντική μείωση και μάλιστα σε ποσοστό -5.8% σε σχέση με το 2015.
Το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν του νησιού, κατέχοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 66% του αγροδιατροφικού τομέα που πωλείται σε ξένες αγορές.
Κατά την περσινή χρονιά κατέγραψε πτώση σε ό,τι αφορά την εξαγωγή του σε ποσοστό που ξεπερνά το 21%, ενώ συνολικά ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 62,9% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο, παρουσιάζει μείωση ίση με 12,6%.
Παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιποι κλάδοι των εξαγώγιμων προϊόντων κατέγραψαν άνοδο, η μείωση των εξαγωγών ελαιολάδου επηρέασε αρνητικά συνολικά τις εξαγωγές προϊόντων.
Αναλυτικά, η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 457,7 εκ. ευρώ, έναντι των 486 εκ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.
Να σημειωθεί ότι το 2014 οι εξαγωγές της Κρήτης ανήλθαν σε 486 εκ. ευρώ, το 2013 σε 363 εκ. ευρώ και το 2012 σε 265 εκ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή και ο εφοδιασμός πλοίων σε Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες).
Όσον αφορά στις αγορές στις οποίες εξάγονται τα κρητικά προϊόντα την πρωτιά διατηρεί η Ιταλία, με μερίδιο 30,4%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,2%, τρίτη η Αυστρία, με μερίδιο 4,6%, τέταρτη η Ολλανδία με μερίδιο 4,5% και πέμπτη η Γαλλία, με μερίδιο 4,3%. Τη δεκάδα των σημαντικότερων αγοραστών των Κρητικών προϊόντων συμπληρώνουν οι Η.Π.Α. (μερίδιο 4,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), η Ισπανία (3,4%), η Κύπρος (2,5%) και η Βουλγαρία (2,1%).
Για το 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που επεξεργάστηκε ο ΣΕΚ, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το σύνολο των Κρητικών εξαγωγών παρουσίασε μείωση της τάξεως του 6,9%, φτάνοντας τα 97 εκ. ευρώ, έναντι των 104 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδη Καλαμπόκη η μείωση των εξαγωγών περιορίστηκε σε μονοψήφιο νούμερο χάρις τις φιλότιμες προσπάθειες των εξαγωγέων του νησιού. Ο ίδιος για μια ακόμα φορά χαρακτήρισε επιβεβλημένη την συστράτευση των δυνάμεων των εξαγωγέων, των Επιμελητηρίων, με υποστηρικτή την Περιφέρεια, για να μπορέσει όπως είπε ο κλάδος των εξαγωγών να αντισταθεί στις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Αναλυτικά…
Αρνητικό το πρόσημο στις εξαγωγές κρητικών προϊόντων το 2016
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
• Περιορίστηκαν κατά 5.8% σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου
Με αρνητικό πρόσημο και πτώση της τάξης του – 5,8% για τις Κρητικές εξαγωγές έκλεισε το 2016 σε σχέση με το 2015.
Η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 457,7 εκ. ευρώ, έναντι των 486 εκ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.
Ειδικότερα, ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 62,9% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο, παρουσιάζει μείωση ίση με 12,6%. Το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 66% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών, παρουσιάζει μείωση η οποία ξεπερνά το 21%. ΣΕ ότι αφορά τα νωπά Κηπευτικά, κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 20%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 85% του συνόλου των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου.
Στον ίδιο κλάδο, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Ψαριών και Θαλασσινών (+39,5%), Κρέατος και Παρασκευασμάτων (+25%), του μελιού (+13,3%) και των Αρτοποιημάτων (+14,3%). Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Φρούτων (-3%), ενώ οι εξαγωγές Κρασιού διατηρούν σταθερή πορεία.
Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα με μερίδιο περίπου 25% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 11,7%. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, οι Μηχανές και Συσκευές, τα Δομικά Υλικά κ.ά.
Μείωση παρουσιάζει ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας (-49,2%) και των Μηχανών και Συσκευών (-7,4%%), ενώ αύξηση σημείωσε ο κλάδος των Δομικών Υλικών (+10%).
Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 30,4%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,2%, τρίτη η Αυστρία, με μερίδιο 4,6%, τέταρτη η Ολλανδία με μερίδιο 4,5% και πέμπτη η Γαλλία, με μερίδιο 4,3%. Τη δεκάδα των σημαντικότερων αγοραστών των Κρητικών προϊόντων συμπληρώνουν οι Η.Π.Α. (μερίδιο 4,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), η Ισπανία (3,4%), η Κύπρος (2,5%) και η Βουλγαρία (2,1%).
Για τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία με μερίδιο 44%, η Γερμανία με 18%, η Αυστρία με 6% και ακολουθούν οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, με μερίδια 3,7% και 3,4% αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αυστρία και οι Η.Π.Α. καταλαμβάνουν κάθε χρόνο καλύτερη θέση στη λίστα με τους σημαντικότερους αγοραστές των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κρήτης.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης «Το 2016 τελικά κατέληξε να είναι μια καλή χρονιά για τις εξαγωγές της Κρήτης, με δεδομένο ότι κατά το 9μηνο του 2016 η μείωση είχε αγγίξει σχεδόν το 11,4%, λόγω κυρίως της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου κατά την περυσινή ελαιοκομική περίοδο, και αναμέναμε τη μείωση στο κλείσιμο του έτους να παραμείνει διψήφια. Οι πολύ δυναμικές προσπάθειες των εξαγωγέων του νησιού κατάφεραν να αντιστρέψουν τη μεγάλη πτώση και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έχουμε θέσει διαχρονικά στην πολιτεία, η Κρήτη αναδεικνύεται ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας».
Να σημειωθεί ότι το 2014 οι εξαγωγές της Κρήτης ανήλθαν σε 486 εκ. ευρώ, το 2013 σε 363 εκ. ευρώ και το 2012 σε 265 εκ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή και ο εφοδιασμός πλοίων σε Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες).
Όσον αφορά στο 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που επεξεργάστηκε ο ΣΕΚ, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το σύνολο των Κρητικών εξαγωγών παρουσίασε μείωση της τάξεως του 6,9%, φτάνοντας τα 97 εκ. ευρώ, έναντι των 104 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. «Το 2017 αναμένεται επίσης να είναι μία χρονιά με διακυμάνσεις και οι Κρήτες εξαγωγείς θα πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους για να μπορέσουν οι εξαγωγές μας να παραμείνουν στα πλαίσια του 2015 και 2016. Η συστράτευση των δυνάμεων των εξαγωγέων, των Επιμελητηρίων, με υποστηρικτή την Περιφέρεια, είναι ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσουμε μέσα στην οικονομική κρίση να διατηρήσουμε τις επιδόσεις των τελευταίων χρόνων», δήλωσε ο κος Καλαμπόκης.
Δράσεις εξωστρέφειας του Συνδέσμου Εξαγωγέων
Σε αυτά τα πλαίσια και για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων και την αύξηση των εξαγωγών του νησιού, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, σε συνεργασία με την Eurobank, προγραμματίζει μία ακόμη καινοτόμο δράση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Go International: το Go In Crete». Το «Go In Crete» θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο κατά το διάστημα 24 – 26 Μαΐου 2017 και ο ΣΕΚ θα είναι ο συντονιστής φορέας.
Στην 7η κατά σειρά διοργάνωση του Go International και 2η εντός των συνόρων, θα δοθεί η ευκαιρία σε 100 και πλέον έλληνες εξαγωγείς από τους κλάδους των αγροτοδιατροφικών προϊόντων και των φυσικών καλλυντικών να παρουσιάσουν την προϊοντική τους γκάμα σε περισσότερους από 70 στοχευμένους ξένους αγοραστές από 20 και πλέον χώρες, με στόχο την αμοιβαία εδραίωση επωφελών εμπορικών συμφωνιών.
Πέρα από τις προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις, που στόχος μας είναι να ξεπεράσουν τις 1.000, θα υπάρξουν πολλές παράλληλες δράσεις, όπως παράθεση παραδοσιακών γευμάτων στους ξένους επισκέπτες, εκπαιδευτικά σεμινάρια επιλεγμένων προϊόντων, προβολή ταινιών, Food Blogging, κ.ά.
Ο ΣΕΚ, πιστός στη δέσμευσή του για την προώθηση των προϊόντων μας, πραγματοποιεί, σε συνεργασία με την Eurobank, τη συγκεκριμένη δράση, η οποία θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Κρήτης και τις εξαγωγές του νησιού.