Στην επιστολή, που δόθηκε από τον κ. Αρναουτάκη στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Β. Έξαρχο καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία από έρευνα των υπηρεσιών της Περιφέρειας (σε πίνακες ανά Περιφερειακή Ενότητα για την παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία τριετία, την απώλεια εισοδήματος αλλά και τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα-βροχοπτώσεων της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου), βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι η μειωμένη παραγωγή, η σχινοκαρπία προήλθε αποκλειστικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Μάλιστα για το πρωτοφανές φαινόμενο και τις επιπτώσεις του έγινε ειδική αναφορά από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τους συνεργάτες του, την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου, τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη στη σύσκεψη φορέων που έγινε στην Περιφέρεια παρουσία του κ. Έξαρχου, του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου, βουλευτών, του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημάρχων κ.α.
Στη σύσκεψη, αλλά και στην επιστολή στην Κυβέρνηση επισημάνθηκε από την ηγεσία της Περιφέρειας ότι, οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγών είναι άνω του 60% και ότι από τη μέση παραγωγή στην Κρήτη των 100-120 χιλιάδων τόνων φέτος λόγω της σχινοκαρπίας η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει συνολικά τους 40-50 χιλιάδες τόνους!!!
«Η παραπάνω μεγάλη απώλεια εισοδήματος θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας, οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ημέρες. Είναι λοιπόν ανάγκη πριν δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί» τονίζει μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης στην επιστολή του, την οποία έχει στείλει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ από 05/08/2013.
1. Επιτάχυνση της βιολογίας των φυτών με επακόλουθο την πρώιμη ανθοφορία και παραγωγή.
2. Αύξηση του ποσοστού των ατελών ανθέων. Η ελιά φέρει ερμαφρόδιτα άνθη και ένα μεγάλο μέρος των οποίων μπορεί να είναι ατελή κάτι που μπορεί να οφείλεται σε ελλιπή θρέψη ή άρδευση (Βασιλακάκης, 2013).
3. Μείωση του ποσοστού των ανθέων που γονιμοποιήθηκαν εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας. Έχει βρεθεί ότι η θερμοκρασία επηρεάζει καθοριστικά την επικονίαση-γονιμοποίηση (ανάπτυξη του γυρεοσωλήνα) και καρπόδεση της ελιάς με άριστο εύρος μεταξύ 15 και 20 οC (Βασιλακάκης, 2013).
4. Ανεπιτυχής γονιμοποίηση εξαιτίας είτε ξήρανσης του στίγματος από τον ξηρό και θερμό άνεμο, η οποία ενδεχομένως απέτρεψε την προσκόλληση και τη μετέπειτα γονιμοποίηση της γύρης είτε περιορισμό της ποσότητας της γύρης από την μη επαρκή διάρρηξη των ανθήρων.
5. Εκφυλισμό μέρους των ωοθηκών και σπερματικών βλαστών περιορίζοντας σημαντικά τη γονιμότητά τους εξαιτίας της θερμοκρασίας της έλλειψης νερού και της θρεπτικής κατάσταση των δένδρων (Ποντίκης, 2000).
Οι ζημιές στη ελαιοπαραγωγή είναι πολύ μεγάλες 50-60% και αν θεωρήσουμε ότι η μέση παραγωγή για την Κρήτη είναι 100 χιλιάδες τόνοι και η αναμενόμενη παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 40-50 χιλιάδες τόνους πράγμα που σημαίνει απώλεια εισοδήματος από 125 έως 150 εκατομμύρια ευρώ.
Η παραπάνω απώλεια εισοδήματος θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στον ελαιοπαραγωγό κόσμο του νησιού μας, ο οποίος ήδη περνάει δύσκολες ημέρες.