Αν το μεσημεράκι του περασμένου Σαββάτου, την ώρα που έπεσε ο βράχος στον δρόμο στο Φαράγγι του Κοτσυφού περνούσε ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο ιδιωτικό ή δημόσιας χρήσης, όπως ας πούμε ένα λεωφορείο με επιβάτες και ο βράχος έπεφτε πάνω στο όχημα, θα είχαμε θύματα.
Μιλάμε για βράχο, όχι για πέτρες μικρές ή χαλίκια.
Κι αν είχαμε θύμα ή θύματα ο ένας φορέας θα επέρριπτε τις ευθύνες στον άλλον. Όπως γίνεται στην Ελλάδα με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τραγωδία στη δυτική Αττική. Όλοι ήξεραν το πρόβλημα αλλά οι διαδικασίες εκτέλεσης του απαραίτητου έργου ήταν στάσιμες εδώ και χρόνια.
Παρομοίως και το πρόβλημα με τις βραχοπτώσεις στο τμήμα του Αγιοβασιλειώτικου επαρχιακού δρόμου, στο Φαράγγι του Κοτσυφού.
Δεν θυμόμαστε πόσα ακριβώς χρόνια γίνεται κουβέντα για το απαραίτητο έργο βραχοπροστασίας και πόσα χρόνια συζητείται η μελέτη του έργου που προφανώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Θυμόμαστε ότι πρόκειται για δύσκολο, ειδικό και κοστοβόρο έργο. Όμως, δεν ξέρουμε αν είναι τελικά στις προτεραιότητες των αρμοδίων κι ας πρόκειται για κοστοβόρο έργο ή αν κάπου έχει χαθεί στη γραφειοκρατία.
Ο βράχος που έπεσε πάνω στον δρόμο είναι ο ένας εκ των τεσσάρων βράχων που είχαν αποκολληθεί από τη θέση τους πριν ακριβώς δυο χρόνια κι έκτοτε έστεκαν κυριολεκτικά στον αέρα.
Aποκολλήθηκε, έπεσε πάνω στον δρόμο, κύλισε, πέρασε το προστατευτικό κιγκλίδωμα της απέναντι πλευράς του δρόμου και στάθηκε στην άκρη του γκρεμού (φωτο).
Πραγματικά από τύχη δεν περνούσε αυτοκίνητο.
Τα «Ρ.Ν.» είχαν δημοσιεύσει τότε καταγγελία σχετική με τον κίνδυνο πτώσης των δυο βράχων και τον κίνδυνο που διέτρεχαν οδηγοί ή και πεζοί αφού το καλοκαίρι περνάει αρκετός κόσμος με τα πόδια και κυρίως τουρίστες προκειμένου να θαυμάσουν το φυσικό κάλλος του Φαραγγιού.
Στις 7 Δεκεμβρίου 2015 η στήλη είχε φιλοξενήσει την καταγγελία, την οποία και αναδημοσιεύουμε:
«Την ανησυχία τους και τον φόβο ατυχήματος που μπορεί να σημειωθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αγίου Βασιλείου, στο τμήμα που βρίσκεται το Φαράγγι του Κοτσιφού, εκφράζουν οδηγοί και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Φοίνικα. Αιτία οι μεγάλοι βράχοι που λόγω των βροχοπτώσεων έχουν αποκολληθεί από τη θέση τους και κρέμονται πάνω από τον δρόμο προκαλώντας τρόμο στους διερχόμενους. Την Κυριακή που βρέθηκε πολύς κόσμος απ’ όλο τον νομό στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου για την εορτή του Αγίου αποτέλεσε θέμα συζήτησης όλων η επικινδυνότητα που έχει προκύψει.
«Στο φαράγγι Κοτσυφού, ακριβώς δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, τέσσερις βράχοι κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα αποτελώντας άμεσο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.
Μήπως πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιοι, πριν να είναι πολύ αργά και σημειωθεί κάποιο σοβαρό δυστύχημα κατά την αποκόλλησή τους;» αναφέρει σε σχόλιο του ο κ. Βαγγέλης Δεσποτάκης εκ μέρους οδηγών που είναι υποχρεωμένοι να διέρχονται καθημερινά από τον συγκεκριμένο δρόμο».
Αυτά έγραφαν τότε τα Ρ.Ν. Αλλά οι βράχοι συνέχισαν να στέκουν στον αέρα. Το μόνο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι η τοποθέτηση μιας προειδοποιητικής πινακίδας κινδύνου .
Όμως, η πτώση ενός βράχου είναι ζήτημα στιγμής. Τι να προσέχει δηλαδή ο οδηγός ή ο πεζός όταν περνάει από το σημείο; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσευχηθεί στον Άγιο Νικόλαο στη χάρη του οποίου είναι κτισμένο το εκκλησάκι εκεί, να μην πέσει ο βράχος τη στιγμή που περνάει.
Ο ένας βράχος έπεσε, ευτυχώς χωρίς συνέπειες. Στον αέρα όμως εξακολουθούν να στέκουν κάμποσοι ακόμα. Κι ίσως η επόμενη πτώση να μην είναι «ανώδυνη».
Τα Ρ.Ν.ούτε ξέρουν ούτε μπορούν να κάνουν υποδείξεις πως θα απομακρυνθούν τουλάχιστον τωρα τα επικίνδυνα βράχια. Αλλά σίγουρα τρόπος θα υπάρχει κι ας τον βρουν οι αρμόδιοι.
Κι ας απαντήσουν επίσης οι αρμόδιοι και τι έχει απογίνει με κείνη τη μελέτη και το έργο βραχοπροστασίας που αφορά τόσο το Φαράγγι του Κοτσυφού, όσο και το Κουρταλιώτικο Φαράγγι.