Τα πλαστικά μιας χρήσης βρίσκονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων, σε όλο τον πλανήτη. Δηλαδή καταστρέφουν καθημερινά το περιβάλλον, σε όλο τον πλανήτη. Εκτιμάται πως στη θάλασσα καταλήγουν κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, από τα 300 εκατομμύρια τόνους που παράγονται παγκοσμίως. Το ένα τρίτο από την παγκόσμια παραγωγή, αφορά είδη μιας χρήσης, ή μη επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά είδη. Μία παρουσίαση από την υπεύθυνη περιβαλλοντικής ευθύνης της Grecotel, που είχα την τύχη να παρακολουθήσω το 2019 πριν την πανδημία, αφορούσε την κατάργηση των καλαμακιών μιας χρήσης στα τριανταπέντε ξενοδοχεία της. Σε μια διαφάνεια, αναφερόταν το εξής: «Πόσο να μολύνει ένα καλαμάκι», είπαν οκτώ δισεκατομμύρια άτομα, (τόσος είναι ο πληθυσμός της Γης) και το πέταξαν στη θάλασσα, αφού ήπιαν τον καφέ τους με αυτό. Σημειώνουμε το λάθος της στον αριθμό, αφού η παρουσιάστρια δεν έλαβε υπόψη της πως αρκετοί, πίνουν δύο και τρείς καφέδες τη μέρα. Στην επιλογή του αντικαταστάτη του πλαστικού καλαμακιού, εξετάστηκαν διάφορα είδη, όπως τα μεταλλικά επαναχρησιμοπούμενα καλαμάκια, τα γυάλινα, τα καλαμάκια από φύκια που είναι μιας χρήσεως και τα καλαμάκια, βασισμένα στο σιτάρι. Όχι στον καρπό του φυτού, αλλά στο άχυρο. Υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα, ναι τριάντα διαφορετικά είδη «οικολογικών» καλαμακιών, για να αντικαταστήσετε τα μη διασπώμενα πλαστικά. Η διαφορά κόστους για αυτά, στην περίπτωση της Grecotel δεν ξεπερνούσε τις 50.000€, ποσό μη σημαντικό για τα εκατομμύρια καλαμάκια που χρησιμοποιούσε κάθε χρόνο.
Αρκούν ενέργειες όπως αυτή για να λυθεί το πρόβλημα; Μάλλον όχι αφού βλέπουμε τελευταία πως η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στην πλαστική σακούλα στα σουπερμάρκετ, αρχικά την «εξαφάνισε» (παράγεται πια ένα εκατομμύριο, αντί των 1,8 δισεκατομμυρίων που παρήχθησαν το 2017, σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΛΚΑ), αλλά στη συνέχεια ανέβηκε η κατανάλωση της σκληρής πλαστικής σακούλας, που παρόλο που είναι επαναχρησιμοποιήσιμη, πωλείται σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς (32 εκατομμύρια το 2020, αναφέρει η ίδια μελέτη). Η βελτίωση, είναι σημαντική πάντως. Συνέχεια στην κατάργηση μετά τις σακούλες, έχουν τα καλαμάκια, τα πιάτα μιας χρήσεως και τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, ενώ από 1/1/2022 σειρά έχουν τα πλαστικά ποτήρια και τα καπάκια τους. Ενώ, επιβάλλεται στις βιομηχανίες πώλησης νερών και αναψυκτικών να οργανώσουν σχέδια παραλαβής των κενών φιαλών, με κάποιο αντίτιμο.
Επειδή όλα όσα αναφέραμε θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας (αλλά γίνονται για τη σωτηρία του πλανήτη και πρέπει να το πιστέψουμε όλοι αυτό), ακολουθούν μερικές σύντομες προτάσεις, για την ευκολότερη μετάβαση μας στην κοινωνία χωρίς πλαστικά μιας χρήσης:
Πείτε ναι, στις επαναχρησιμοποιούμενες σκληρές πλαστικές σακούλες, βάλτε δύο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, εκεί θα τις βρείτε πιο εύκολα όταν θα τις χρειαστείτε.
Ψωνίζετε από μανάβικα που διαθέτουν χάρτινες σακούλες για τα λαχανικά, ή φέρτε ζεμπίλι, που γίνεται ξανά της μόδας, από το σπίτι.
Διαλέγετε τρόφιμα που δεν έχουν συσκευασίες σε πλαστικό και λαχανικά σε καφάσια ή και χύμα.
Αγοράζετε ποτά σε γυάλινες συσκευασίες , σε λίγο αυτές θα είναι και επιστρεφόμενες, υποχρεωτικά.
Κάντε μόδα να πηγαίνετε για καφέ στο χέρι με το δικό σας επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και καλαμάκι.
Αποφεύγετε τις φούσκες κάθε μορφής, ειδικά αυτές με το αέριο, στα πάρτι. Μπορούν να ταξιδεύουν για χιλιόμετρα και, συνήθως καταλήγουν στις θάλασσες ή στα βουνά.
Μην αγοράζετε πλαστικά παιχνίδια και μη χρησιμοποιείτε «χάρτινα» πιάτα, θυμηθείτε πως έχουν όλα πλαστικές επιστρώσεις.
Αν εξακολουθείτε να αγοράζετε πλαστικά και αλουμινένια μπουκάλια και κουτάκια, ανακυκλώστε τα στους ειδικούς κάδους του Δήμου.
Πάρτε ένα θερμός και πίνετε από το δικό σας παγωμένο νερό. Είναι καλύτερο και πολύ φθηνότερο, αλλά και πιο υγιεινό από το πλαστικό μπουκάλι που μπορεί να έχει μείνει για ώρες στον ήλιο και να έχει παγώσει ξανά στη συνέχεια.
Προτιμάτε τα λινά και τα μάλλινα ρούχα, τα πολυεστερικά και τα νάιλον, εκτός από τις αλλεργίες που προκαλούν, καταλήγουν στις χωματερές, και μένουν αναλλοίωτα για εκατοντάδες χρόνια.
Και, μια τελευταία συμβουλή «για προχωρημένους». Χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσες φτιαγμένες από μπαμπού (ναι υπάρχουν) και σαμπουάν σε πολύ μεγάλες συσκευασίες, τα οποία θα μεταφέρετε σε μικρότερα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων.
Εφαρμόζοντας τις παραπάνω απλές συμβουλές και πιέζοντας φίλους και γνωστούς να τις εφαρμόσουν επίσης, θα συμβάλλουμε όλοι στην μικρότερη χρήση πλαστικών και στην αποφυγή της παραπέρα ρύπανσης του πλανήτη. Και, θυμηθείτε. Σύντομα η επαναχρησιμοποίηση ειδών που μέχρι σήμερα ήταν μιας χρήσης θα γίνει τόσο φυσική, όσο είναι σήμερα η ανακύκλωση για πολλούς από εμάς. Ας κάνουμε πρώτοι το επόμενο βήμα, άμεσα. Αφορά το καλό όλων και τη σωτηρία του πλανήτη μας.