Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης» που διοργανώθηκε στη Σητεία στις 6 και 7 Νοεμβρίου από το Δήμο Σητείας και το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, και την οργανωτική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και της εταιρείας συμβούλων ΕΤΑΜ Α.Ε. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) μέσω του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2015.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, μας μετέφεραν τις δικές τους ερμηνείες ως προς το ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα της Ανατολικής Κρήτης και την ενσωμάτωσή του στο πολυσύνθετο πολιτιστικό προϊόν της περιοχής. Στόχος που επιτεύχθηκε ήταν να παρουσιαστούν όλες οι διαστάσεις της μουσικής παράδοσης στην Ανατολική Κρήτη (εθνογραφική, λαογραφική, μουσικολογική, κοινωνιολογική, τεχνολογική προσέγγιση), όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 19ο αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας. Όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και μοναδικά χαρακτηριστικά, συνυφασμένη με την ταυτότητα του τόπου, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αναδειχτούν και να υποστηριχθούν και από τις νεότερες γενιές.
Αποκορύφωση του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιτόπιας και αρχειακής έρευνας και καταγραφής των ιστορικών και σύγχρονων ηχογραφήσεων που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα μουσικά μοτίβα της Ανατολικής Κρήτης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού Δήμου Σητείας, εντός του έτους 2015, και τελικό προϊόν αυτής είναι η μουσική συλλογή «της Κρήτης η ανατολή… Μουσική και Μουσικοί της Ανατολικής Κρήτης». Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση, κατά την οποία ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης απεύθυνε δημόσια ευχαριστία σε όλους τους μουσικούς και λοιπούς συντελεστές που πίστεψαν και στήριξαν ανιδιοτελώς την κοινή προσπάθεια διάσωσης, ανάδειξης και προβολής της πλούσιας και μοναδικής από κάθε άποψη μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης.
Ιδιαίτερη στιγμή για το Συνέδριο αποτέλεσαν οι δύο βραδιές των παράλληλων μουσικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, άξιων συνεχιστών της μοναδικότητας και αυθεντικότητας της μουσικής παράδοσης του τόπου. Ο Δήμος Σητείας απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν και ιδιαίτερα στο Γιώργη Τσαντάκη, στο Μανώλη Φραγκούλη, στο Βαγγέλη Βαρδάκη, στο Δημήτρη Σγουρό, στο Trio Daulute (Γιώργος Ζαχαριουδάκης, Γιάννης Παπατζανής, Δημήτρης Σιδερής), στο Κωστή Βουτυράκη, στο Γιάννη Ανωγειανάκη, στο Μηνά Μανίκα, στο Γιάννη Κοκολάκη, στον Ηλία Κοϊνάκη, στους εκπροσώπους της μουσικής παράδοσης της Καρπάθου, Ηλία Βασιλαρά, Εμμανουήλ Μάλτα, Μιλτιάδη Μαντινάο, Μιχαήλ Σακέλλη και Γιώργο Λεντάρη, καθώς και στα χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών του Λυκείου των Ελληνίδων Σητείας και της Λίτσας Βεζυράκη.
Το 3ο Διεθνές Συνέδριο πέτυχε για μια ακόμα φορά να καταστήσει τη Σητεία τόπο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και πολιτισμού. Η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσω του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού του Δήμου Σητείας έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς για τον τόπο και την ανάδειξη του πολυσύνθετου και μοναδικού πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής. Ο Δήμος Σητείας εκφράζει την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και δεσμεύεται για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.
Από τον Δήμο Σητείας