Κατάθλιψη, άγχος για το μέλλον, έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών και αδυναμία ανταπόκρισης σε οικονομικές υποχρεώσεις είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034), αποτελούν «καμπανάκι» για το πλήγμα που έχει δεχτεί η ψυχική υγεία των Ελλήνων, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό των ατόμων με ψυχικά προβλήματα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, έχει αυξηθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα αιτήματα αυτών που ζητούν στήριξη.
Ο αριθμός των κλήσεων με θεματολογία σχετική με προβλήματα και δυσκολίες που απορρέουν από την οικονομική κρίση παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο τέλος του 2009 μόλις το 8,4% των ατόμων που καλούσαν στη Γραμμή αναφερόταν σε τέτοιου είδους προβλήματα, ωστόσο μέχρι το τέλος του 2012 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 39,2%.
Αύξηση παρουσιάζει γενικά ο αριθμός των κλήσεων, καθώς από το α’ εξάμηνο του 2011 μέχρι το αντίστοιχο διάστημα του 2012 οι κλήσεις για ψυχολογική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 35%. Συνολικά, από την έναρξη της λειτουργίας της, τον Μάιο του 2008 μέχρι και σήμερα, η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 1034, έχει δεχθεί περισσότερες από 12.000 κλήσεις.
Τα στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας εμφανίζουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να πλήττουν περισσότερο την κατεξοχήν παραγωγική ηλικιακή ομάδα των Ελλήνων, εκείνη των 36 έως 50 χρόνων, και ιδίως όσους έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές υποχρεώσεις, οικογενειακές, επαγγελματικές και άλλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 58% όσων ζητούν βοήθεια είναι γονείς.
Αλλά και τα άτομα νεότερης ηλικίας, 21 έως 35 χρόνων, όπως και οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βιώνουν με έντονο άγχος την έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών και τους όρους που προδιαγράφουν το εργασιακό μέλλον τους.
Η πλειοψηφία των κλήσεων γίνεται από γυναίκες (68%), χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πλήττονται οι ίδιες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις «μεταφέρουν» στη Γραμμή τα ψυχολογικά βάρη και του «δικού» τους ανθρώπου.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κλήσεων πραγματοποιείται από άτομα που ζητούν πληροφόρηση, συμβουλευτική ή υποστήριξη για κάποιο δικό τους θέμα (66%), ενώ 27,1% των κλήσεων πραγματοποιείται από συγγενείς και 4,4% από φίλους, που ανησυχούν ή ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν άτομα του στενού τους περιβάλλοντος.
Στην πλειοψηφία τους (83,7%) τα άτομα που καλούν αναφέρονται σε καταθλιπτικά συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα (πεσμένη διάθεση, έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, απελπισία).
Υψηλό όμως είναι το ποσοστό (69,3%) όσων αναφέρονται σε ενοχλήσεις από τη σωματική σφαίρα που εντάσσονται στο πλαίσιο της κατάθλιψης (μούδιασμα, τρόμος άκρων, ίλιγγος, απώλεια βάρους, διαταραχές στον ύπνο).
Τα συμπτώματα άγχους (έντονη ανησυχία, κρίσεις πανικού, φοβίες) αποτελούν την τρίτη πιο συχνά αναφερόμενη ομάδα συμπτωμάτων (60,5%). Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο ποσοστό που αφορά στην αυτοκτονικότητα, καθώς στις κλήσεις εκφράζεται αυτοκτονική πρόθεση σε ποσοστό 13,5%, μέγεθος που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και στοχευμένης παρέμβασης, σύμφωνα με τη Γραμμή Βοήθειας.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...