Από την ευρύτερη οικονομική κατάσταση της χώρας δεν ξέφυγε ούτε η λαϊκή αγορά της πόλης, καθώς ιδίως το τελευταίο διάστημα η κίνηση έχει μειωθεί. Παρά το γεγονός ότι στις λαϊκές αγορές οι τιμές συγκριτικά είναι χαμηλότερες, λόγω της άμεσης σχέσης παραγωγής/πώλησης, η οικονομική κατάσταση στη χώρα αποθαρρύνει τους καταναλωτές. Αρκετοί περιορίζονται πλέον σε μικρές ποσότητες, ενώ η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις άλλες αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, έχει επαναπροσδιορίσει και την παρουσία των εμπόρων στη λαϊκή αγορά. Δεν είναι λίγοι πλέον οι παραγωγοί που φτάνουν στη λαϊκή με πολύ μικρότερες ποσότητες προϊόντων σε σχέση με το παρελθόν για να πετύχουν τον στόχο του να πουλήσουν πλήρως για να μην μένουν προϊόντα απούλητα. Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου φαινομένου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς αρκετοί παραγωγοί έχουν προβεί σε επαναπροσδιορισμό των ποσοτήτων τις οποίες καλλιεργούν με άμεσο αντίκρισμα στα εισοδήματά τους.
Α. Μπικάκης: «Οι καταναλωτές αγοράζουν μικρές ποσότητες»
Οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου τονίζουν το γεγονός ότι η ευρύτερη οικονομική κατάσταση της χώρας, έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και την κίνηση στη λαϊκή αγορά, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, την τελευταία πενταετία υπάρχει χρόνο με τον χρόνο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μπικάκης, παραγωγός τυροκομικών στη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου, δήλωσε στα «Ρ.Ν.» σχετικά με το θέμα: «Η κίνηση στη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου είναι αισθητά μειωμένη το τελευταίο διάστημα. Το πρόβλημα είναι γενικό και έχει συμπαρασύρει και τους εμπόρους, έστω και αν οι τιμές είναι σχετικά χαμηλότερες εδώ. Οι παραγωγοί από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες, αλλά με τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ο κόσμος που έρχεται, έχει βάλει προτεραιότητες στις αγορές του, αλλά και στα έξοδά του, παρόλα αυτά, οι αγορές που κάνουν είναι κατά κύριο λόγο σε μικρές ποσότητες. Το μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών στη λαϊκή αγορά της πόλης είναι συνταξιούχοι και αγρότες, σαν αποτέλεσμα το πλήγμα που έχουν δεχτεί στα εισοδήματά τους μεταφέρεται με τη σειρά του και σε εμάς, καθώς η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί συντηρούν ολόκληρες οικογένειες, από τις συντάξεις αυτές. Η συγκεκριμένη πτώση στην κίνηση και η μείωση στις αγορές από τους καταναλωτές έχει παρατηρηθεί την τελευταία πενταετία, αλλά δυστυχώς κάθε χρόνο οι συνθήκες είναι και χειρότερες».
Γ. Μανουσάκης: «Εξαιρετικά μειωμένο το περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό»
Από την πλευρά του ο παραγωγός βιολογικών οπωροκηπευτικών και έμπορος της λαϊκής αγοράς του Ρεθύμνου Γιώργος Μανουσάκης δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Αναφορικά με την κίνηση στη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπήρξε μια μικρή αύξηση στις αρχές του προηγούμενου έτους, παρόλα αυτά, από το καλοκαίρι και έπειτα με την εφαρμογή των κάπιταλ κοντρόλς αλλά και με την ευρύτερη κατάσταση η κίνηση μειώθηκε αισθητά. Επίσης το περιθώριο κέρδους για το παραγωγό έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά σημεία, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα αυξήθηκαν οι τιμές στα γεωργικά εφόδια και σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη γεωργία η αύξηση ήταν σχεδόν κατά 10%. Η συγκεκριμένη κίνηση σε συνδυασμό με τη μειωμένη πλέον αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, μας έχει κάνει να ισορροπούμε σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς από τη μια πλευρά εάν επιχειρήσουμε να αυξήσουμε την τιμή και σαν αποτέλεσμα το κέρδος τα προϊόντα θα μείνουν απούλητα, ενώ τώρα που κρατάμε χαμηλά τις τιμές και με το αυξημένο κόστος παραγωγής το περιθώριο κέρδους για εμάς τους παραγωγούς έχει ελαχιστοποιηθεί».
«Είναι καλύτερες οι τιμές στη λαϊκή αγορά»
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, τονίζουν το γεγονός ότι οι τιμές είναι σχετικά καλές, όπως επίσης και η ποιότητα αλλά στις δηλώσεις τους, φωτογραφίζουν την ευρύτερη οικονομική κατάσταση της χώρας σαν τη βασική αιτία της μειωμένης κίνησης. Ο κ. Κώστας, συνταξιούχος και καταναλωτής στη λαϊκή αγορά της πόλης, δήλωσε τα εξής: «Εμάς τους συνταξιούχους, μας έχουν γονατίσει οι περικοπές, από την κυβέρνηση εδώ και τόσα χρόνια. Οι τιμές εδώ είναι αρκετά καλές, αλλά δυστυχώς εφόσον δεν μας μένουν αρκετά χρήματα από τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλές αγορές». Από την πλευρά του ο κ. Νίκος, καταναλωτής στη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου, σημείωσε τα εξής: «Στο παρελθόν η λαϊκή είχε πολύ πιο πολύ κόσμο. Εγώ θυμάμαι τις εποχές που η λαϊκή αγορά κράταγε μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ πλέον αυτό δεν ισχύει, καθώς από το μεσημέρι έχουν ξεπουλήσει οι παραγωγοί. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και οι ανάγκες είναι αρκετά αυξημένες. Δεν θα πάρουμε, πλέον μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών ή άλλων προϊόντων, αντίθετα θα πάρουμε τις ποσότητες, τις οποίες έχουμε ανάγκη για μικρό χρονικό διάστημα».