Η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων αποτέλεσε το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν γεωπόνοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας και για το νέο καθεστώς που διέπει τη διακίνηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων το, οποίο έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Στην ατζέντα της ημερίδας βρέθηκε τόσο η καθιέρωση της συνταγογράφησης φυτοφαρμάκων, όσο και η υποχρεωτική πλέον έκδοση πιστοποιητικού χρήστη από όλους εκείνους, που επιθυμούν να εφαρμόσουν φυτοφάρμακα στη γεωργία.
Γεωπόνοι, πανεπιστημιακοί και γενικότερα επαγγελματίες που ασχολούνται με την εμπορία γεωργικών φαρμάκων, στάθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής όλων εκείνων των μέτρων που εξορθολογήσουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με στόχο από τη μία τα προϊόντα που παράγονται να είναι ασφαλή και από την άλλη να μην επιβαρύνεται η υγεία όσων έρχονται σε άμεση επαφή με χημικά προϊόντα.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα στάθηκαν στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση της χορήγησης των φυτοφαρμάκων και στη συνέχιση της λειτουργίας του ελεγκτικού συστήματος.
«Το επίκεντρο της σημερινής ημερίδας ήταν η ενημέρωση των συναδέρφων γεωτεχνικών που διακινούν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όσον αφορά το νέο καθεστώς, που ισχύει από πέρυσι.
Όλες οι χημικές ουσίες είναι επικίνδυνες όπως και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι κι αυτά επικίνδυνα. Η σωστή όμως εφαρμογή και η σωστή χρήση τους με ένα ορθολογικό τρόπο τα καθιστούν ακίνδυνα για την δημόσια υγεία.
Μία σημαντική αλλαγή είναι η καθιέρωση πιστοποιητικού χρήστη. Δηλαδή αυτός που θα εφαρμόζει τα γεωργικά φάρμακα πρέπει να έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο.
Μία άλλη αλλαγή είναι η καθιέρωση της συνταγογράφησης, η οποία είναι μια καινοτόμος δραστηριότητα», επεσήμανε κατά την διάρκεια της ημερίδας ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Μαυράκης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι γεωπόνοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ραγδαία εξάπλωση στην γειτονική Ιταλία του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι και σήμερα έχει προσβάλλει χιλιάδες ελαιόδεντρα, προκαλώντας ξηράνσεις φύλλων και μετέπειτα ξηράνσεις βλαστών.
Η εμφάνισή του στη γειτονική χώρα και η ταχύτατη εξάπλωσή του έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό γεωπόνων και γεωργών, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο καταστροφικό βακτήριο να κάνει την εμφάνισή του και σε ελαιόδεντρα της Κρήτης.
«Μίλησα για το νέο βακτήριο που έχει εμφανιστεί στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα βακτήριο το οποίο από τον Οκτώβριο έχει επισημανθεί ως μία πολύ καταστροφική ασθένεια. Σκοπός ήταν να ενημερώσω τους συναδέρφους μου γύρω από το νέο αυτό εχθρό στην περιοχή της Ιταλίας.
Πρόκειται για ένα βακτήριο το οποίο προκαλεί διάφορες ασθένειες στα φυτά. Στην Ιταλία βρέθηκε στην ελιά. Έχει προκαλέσει καταστροφές και συγκεκριμένα την αιφνίδια και ταχεία ξήρανση των ελαιοδέντρων συνήθως μεγάλης ηλικίας», τόνισε ο καθηγητής φυτοπαθολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Γκούμας.
Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτέλεσε μέρος του γενικότερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για την ενημέρωση γεωπόνων, αγροτών και απλών πολιτών, σχετικά με το μείζον θέμα των φυτοφαρμάκων που έχει άμεση σχέση τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και της δημόσιας υγείας.