Ο εθελοντισμός, αποτελεί μια στάση ζωής, η οποία πηγάζει αυθόρμητα από τους ανθρώπους που επιθυμούν να συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας υπηρεσίες και βοήθεια αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό τον ελεύθερο τους χρόνο.
Το Ρέθυμνο, μόνο περήφανο μπορεί να νιώθει για τους εκατοντάδες εθελοντές του, που είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα, προσφέρουν στο κοινό καλό. Οι δράσεις τους αφορούν όλους τους τομείς. Στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στην υγεία. Ο εθελοντισμός εξάλλου, επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μανώλης Ραπτάκης, αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία και στην αξία του θεσμού, αλλά και στα πεδία που δραστηριοποιούνται οι εθελοντές του ΕΕΣ στην πόλη του Ρεθύμνου. «Ο Ερυθρός Σταυρός αποτελεί τον οργανισμό που θεμελίωσε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκτυο και η αξία του καταδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει αποσπάσει ανά τα χρόνια τέσσερα Νόμπελ Ειρήνης. Ολόκληρο το κίνημα βασίζεται σε 7 θεμελιώδεις αρχές, στον ανθρωπισμό, στην ουδετερότητα, στην αμεροληψία, στην ανεξαρτησία, στον εθελοντισμό, στην ενότητα και στην παγκοσμιότητα. Στο Ρέθυμνο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1922».
Όπως εξήγησε, στο Ρέθυμνο λειτουργούν αυτή τη στιγμή και τα τέσσερα σώματα του ΕΕΣ, τα οποία είναι το σώμα Νοσηλευτικής, το σώμα Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών, το σώμα Κοινωνικής Πρόνοιας και το νεοσύστατο σώμα Νεότητας. «Η συμμετοχή των πολιτών του Ρεθύμνου είναι πάρα πολύ μεγάλη, ειδικά σε σχέση με το μέγεθος της πόλης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 250 ενεργοί εθελοντές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια, όποτε κληθούν. Οι εθελοντές είναι άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Γενικά στον εθελοντισμό δεν υπάρχει όριο ηλικίας, μόνο όριο διάθεσης και προσφοράς», διευκρίνισε.
Παράλληλα, τόνισε ότι όλοι οι εθελοντές του ΕΕΣ είναι εκπαιδευμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρούνται επαγγελματίες στον τομέα που συνεισφέρουν, αναφέροντας ενδεικτικά ότι για το σώμα Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών απαιτείται εκπαίδευση 500 ωρών. Μάλιστα, τα πτυχία που λαμβάνει ο κάθε εθελοντής χρειάζονται ανανέωση ανά 5 χρόνια.
Στόχος του ΕΕΣ είναι μέχρι το 2030 σε κάθε ελληνική οικογένεια να βρίσκεται ένας που θα γνωρίζει πρώτες βοήθειες. Για τον σκοπό αυτό, διενεργούν ειδικά σεμινάρια με διεθνή αναγνώριση, στα οποία ο κάθε πολίτης μπορεί να εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες και να σώσει μελλοντικά μια ανθρώπινη ζωή.
Κλείνοντας, ο κ. Ραπτάκης επεσήμανε ότι η δράση του ΕΕΣ είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία ενεργοποιείται μέσα από τις ανάγκες της κοινωνίας. «Βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και μόλις προκύψει κάποιο θέμα υπάρχει μια ομάδα ατόμων που μπορεί να βρεθεί στο σημείο εντός μιας ώρας. Αυτή τη στιγμή τα σώματά μας βρίσκονται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, βοηθώντας στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, σε αθλητικούς αγώνες επιβλέποντας τη διεξαγωγή τους, ενώ διοργανώνουμε και συσσίτια και διανομές τροφίμων».
Διακόσιοι μεμονωμένοι εθελοντές εγγεγραμμένοι στη λίστα του «ΡΕΘελοντώ»
Εκτός από τον ΕΕΣ όμως, στο Ρέθυμνο τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργηθεί μια νέα εθελοντική ομάδα υπό την αιγίδα του δήμου. Ο λόγος για την ομάδα εθελοντών δήμου Ρεθύμνου «ΡΕΘελοντώ», η οποία παρά τα «εμπόδια» που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα!
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο τουρισμού, επιχειρηματικότητας και εθελοντισμού, κα. Πέπη Μπιρλιράκη, η ομάδα αυτή, αποτελεί μια νέα προσπάθεια του δήμου, για να δώσει έδαφος σε όλους αυτούς που θέλουν να προσφέρουν σε διάφορους τομείς. «Με το να έχουμε μια παρουσία και μια «ομπρέλα» προς όλους τους εθελοντές, βοηθάμε στο να υπάρξει ένας συντονισμός και μια οργάνωση από την πλευρά αυτών που τη χρειάζονται και αυτών που θέλουν να προσφέρουν. Θέλουμε να ξέρει κάποιος ότι υπάρχει ένα γραφείο που μπορεί να απευθυνθεί, προκειμένου να ζητήσει και να προσφέρει βοήθεια», εξήγησε.
Παράλληλα ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο είναι ήδη εγγεγραγραμμένοι στη λίστα περίπου 200 μεμονωμένοι εθελοντές.
Η υπεύθυνη της ομάδας εθελοντών του δήμου Ρεθύμνου «ΡΕΘελοντώ» Αγγελική Σερβιλάκη τόνισε ότι ο εθελοντισμός βασίζεται πάνω στην παιδεία του κάθε ανθρώπου. Παράλληλα ξεκαθάρισε, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σε όλες τις δράσεις που διοργανώνονται τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι όταν προσφέρεις βοήθεια σε κάποιον, παίρνεις πίσω το τριπλάσιο σε συναίσθημα. Όποιος/-α ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην ομάδα μας, μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει μαζί μας είτε αυτοπροσώπως μέσα από το γραφείο μας το οποίο συστεγάζεται με το τμήμα Τουρισμού του δήμου, είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όλη μας η επικοινωνία πραγματοποιείται με άμεσο τρόπο μέσα από το Viber, στο οποίο ανακοινώνονται οι δράσεις μας, αλλά και το μέρος και η ώρα που χρειαζόμαστε επιπλέον βοήθεια. Φυσικά ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής, χωρίς να υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια ή να στέκεται εμπόδιο ο χρόνος που διαθέτει ο καθένας».
Από την πλευρά του, ο εθελοντής και συντονιστής της ομάδας εθελοντών του δήμου Ρεθύμνου «ΡΕΘελοντώ», Παναγιώτης Μιχάλογλου, εξηγεί τους λόγους που τον έχουν ωθήσει στο να επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. «Ο εθελοντισμός προέκυψε στη ζωή μου σε μια περίοδο που σαν φοιτητής δεν έβρισκα ιδιαίτερο νόημα στην κοινωνική μου ζωή. Αισθανόμουν μια έλλειψη από πλευράς κοινωνικής προσφοράς, γιατί θεωρούσα ότι κάθε άνθρωπος που εντάσσεται μέσα σε μια κοινότητα και σε μια κοινωνία, πρέπει να έχει αυτή τη μέριμνα και τη διάθεση να προσφέρει. Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος να σκέφτομαι και να αλληλοεπιδρώ με την κοινωνία και με τους γύρω μου. Είναι μια στάση ζωής που έχει ιδέες από πίσω της, όπως είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ευγένεια η γενναιοδωρία, και φυσικά δε μπορούμε να νοήσουμε σαν εθελοντή, έναν άνθρωπο που κάνει πράγματα για να έχει κάποια υλική ή ηθική αποζημίωση».
Ο ίδιος, τα τελευταία 10 χρόνια που ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό στο Ρέθυμνο, έχει συμμετάσχει σε πολλές και σημαντικές δράσεις. «Έχω βοηθήσει στην ανακαίνιση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στη Μαιευτική Κλινική, στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, έχω συμμετάσχει σε δράσεις που γίνονται στο γηροκομείο της πόλης, καθώς και σε δημοτικά σχολεία όπου κάναμε ζωγραφιές στους τοίχους αλλά και ημερίδες για τους μαθητές. Επίσης έχω βρεθεί σε πολλές δράσεις στα Πευκάκια, σε πάρκα της πόλης και στην παραλία. Βοήθησα στο στήσιμο του κεντρικού σιντριβανιού στον Δημοτικό Κήπο και πρόσφατα συμμετείχα σε δενδροφύτευση στα Τρία Μοναστήρια».
Σε ότι έχει να κάνει με την επένδυση του ελεύθερου χρόνου και τη μη αμειβόμενη προσφορά υπηρεσιών, ο ίδιος εξηγεί αρχικά ότι ένας αληθινός εθελοντής δεν επαναπαύεται ποτέ, ενώ με την αμοιβή χάνεται όλη η αξία της προσφοράς. «Αν είσαι ένας άνθρωπος της κοινωνικής προσταγής και αισθάνεσαι μια μέριμνα δε γίνεται να μην ενδιαφέρεσαι για τους άλλους και να μη θες τον ελεύθερο σου χρόνο να τον επενδύσεις σε κάτι καλό. Η ελάχιστη ενέργεια που μπορούμε να σπαταλήσουμε, πολλές φορές είναι σωτήρια για έναν οργανισμό ή μια κοινωνική ομάδα. Από την άλλη, με την αμοιβή χάνεται η έννοια του εθελοντισμού. Σαν εθελοντής έχω πάρει πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ότι θα κέρδιζα αν δούλευα σε μια εταιρία», καταλήγει.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι όπως φαίνεται το Ρέθυμνο έχει μεγάλη διαθεσιμότητα από ανθρώπους που επιθυμούν να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην κοινωνία.