Πολλές είναι οι ταξιδιωτικές αναφορές, που μπορεί να βρει κάποιος επίδοξος επισκέπτης της πόλης, αν ψάξει πληροφορίες, μέσω του διαδικτύου και των μεγάλων ταξιδιωτικών ιστοσελίδων. Στις ιστοσελίδες αυτές υπάρχουν και ψηφοφορίες για τα δημοφιλέστερα σημεία της πόλης αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, τα οποία οφείλει να επισκεφτεί, όποιος έρχεται στον τόπο. Αρκετά από τα σχόλια, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύουν τη ματιά των ξένων επισκεπτών και τις λεπτομέρειες τις οποίες προσέχουν. Η Παλιά Πόλη, η Φορτέτζα, το Βενετσιάνικό λιμάνι, η παραλία Πρέβελη ή το Αρκάδι είναι κάποια, μόνο, από τα δημοφιλή αξιοθέατα για τους τουρίστες του Ρεθύμνου.
«Το Ρέθυμνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και μια από τις γραφικότερες της Ελλάδας, με ένα γοητευτικό λιμάνι και ένα επιβλητικό Ενετικό Οχυρό. Τα δεκάδες λυρικά σοκάκια, με την ανάμεικτη Οθωμανική-Ενετική αισθητική, που περιπλέκονται στην Παλιά Πόλη, τα ξύλινα μπαλκόνια των παλιών σπιτιών και τα ενετικά μνημεία, σε συνδυασμό με τους μιναρέδες, προσδίδουν μια εξωτική ατμόσφαιρα. Παρόλο που παρουσιάζει παρόμοια στοιχεία με την πόλη των Χανίων, το Ρέθυμνο διαθέτει έναν μοναδικό χαρακτήρα. Σε αυτό συμβάλει σε μεγάλο βαθμό οι παρουσία ενός σημαντικού αριθμού φοιτητών που διαμένουν στην πόλη». Αυτή είναι η συνοπτική περιγραφή του Ρεθύμνου κατά τη διεθνή ταξιδιωτική ιστοσελίδα lonelyplanet.com, η οποία ειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών σε επίδοξους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.
Σε μία άλλη από τις δημοφιλέστερες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, την tripadvisor.com, υπάρχει ψηφοφορία των χρηστών, σχετικά με τα μέρη, που πρέπει να επισκεφτεί, όποιος σκοπεύει να ταξιδέψει στο Ρέθυμνο. Η Παλιά Πόλη, η μονή Αρκαδίου, το φαράγγι της Πατσού, η παραλία Πρέβελη και η Φορτέτζα αποτελούν τη δημοφιλέστερη πεντάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο μουσείο που εντοπίζεται στην πρώτη δεκάδα είναι το Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου. Θετική έκπληξη η ύπαρξη στην 9η θέση ενός ασυνήθιστου για τα τουριστικά δεδομένα μέρους, του Φράγματος Αμαρίου, γεγονός που αναδεικνύει την εντύπωση που προκαλούν στον επισκέπτη ακόμη και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Από την πλευρά της, η ιστοσελίδα gogobot.com, έχει κατά σειρά τη Φορτέτζα, τη λίμνη Κουρνά, το Πανεπιστήμιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Λότζια στην πρώτη πεντάδα. Ακολουθεί η Παλιά Πόλη, ενώ στα αξιοθέατα της εμφανίζεται και ο Δημοτικός Κήπος.
Οι χρήστες της ιστοσελίδας holidaywatchdog.com βαθμολογούν το Ρέθυμνο ανάλογα με την επιβεβαίωση των προσδοκιών των επισκεπτών. Ικανοποιημένοι κατά 89% για το φαγητό, 86% για τα αξιοθέατα, 85% για το ρομάντζο, 83% για τη θάλασσα και κατά 79% για τις εξορμήσεις στη φύση, δηλώνουν οι επισκέπτες. Η συνολική τουριστική βαθμολογία του τόπου (σύμφωνα με τους χρήστες της) είναι το 8/10.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και τα σχόλια που παραθέτουν οι επισκέπτες του Ρεθύμνου. Εκφέρουν απόψεις σχετικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο καινούργιο κομμάτι της πόλης, προειδοποιούν για τα «υπερτουριστικά μαγαζιά», παράλληλα, όμως, εντυπωσιάζονται από τους χαλαρούς ρυθμούς και τους φιλικούς ανθρώπους, ή, αλλιώς, «την κρητική καρδιά». Ένας παλιότερος επισκέπτης καλεί τους επίδοξους ταξιδιώτες να εντρυφήσουν στην «κουλτούρα του καφέ», η οποία κάνει πολλούς ντόπιους «να περνάνε τη μεσημεριανή σιέστα χαλαρώνοντας σε καφέ της πόλης με φίλους τους». Στη συντριπτική πλειονότητα των σχολίων, που δημοσιεύονται, υπάρχουν αναφορές για την όμορφη Παλιά Πόλη. «Η ελληνική ψυχή διαποτισμένη από την Ενετική αισθητική», αναφέρει συνοψίζοντας, επισκέπτρια της πόλης. Επίσης σχολιάζεται η δυνατότητα των πολλών εκδρομών που μπορεί κανείς να κάνει στην ενδοχώρα, έχοντας ως βάση το Ρέθυμνο.
Τέλος, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian, υπάρχει δημοσιευμένο στις 24 Αυγούστου, ένα πολύ ενδεικτικό σχόλιο για τη διαφορετική ματιά του επισκέπτη. Ο τίτλος του μίνι άρθρου είναι «Η Τέχνη του Δρόμου στο Ρέθυμνο». Το δημοσίευμα πλαισιώνεται και από μια χαρακτηριστική φωτογραφία από παράδρομο της οδού Καστρινογιαννάκη. «Οι όμορφοι δαιδαλώδεις δρόμοι του Ρεθύμνου παρέχουν μια φανταστική ευκαιρία να γευτεί κανείς τη μοναδική γοητεία της Παλιάς Πόλης. Η μόδα του γκράφιτι, που έχει διαδοθεί ευρέως την τελευταία πενταετία, δεν αποκλείεται να προκαλεί, καθώς συχνά οι «καμβάδες», που χρησιμοποιούνται, είναι Βενετικά, ή Τούρκικα κτίρια, παρ’ όλ’ αυτά είναι απλά ακόμη μια έκφραση της πλούσιας και ζωντανής νεανικής κουλτούρας της πόλης. Καθώς η νεολαία της Ελλάδας αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον, όσο η χώρα βρίσκεται ενώπιων του «βουνού» της ύφεσης, το γκράφιτι συχνά αποτελεί δίοδο προσωπικής έκφρασης», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.
Κλείνοντας, το ρεπορτάζ, αξίζει να αναφερθεί ένα ακόμη στοιχείο. Αυτό είναι η γενική παραδοχή των τουριστών, πως μία μόνο επίσκεψη δεν είναι αρκετή. Όσες περισσότερες μέρες μένουν στο Ρέθυμνο, τόσο οι ξένοι επισκέπτες ανακαλύπτουν κι άλλους προορισμούς, κρυμμένες ομορφιές, που τους ωθούν να ανανεώσουν το ραντεβού τους με τον τόπο, σε μια επόμενη, μελλοντική επίσκεψη.
(Πηγές: lonelyplanet.com, tripadvisor.com, holidaywathdog.com, gogobot.com, booking.com, virtualtourist.com, theguardian.com).