Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα που παρατηρείται παγκοσμίως, εν καιρώ πανδημίας σαφέστατα και προβληματίζει, πλην όμως θεωρείται λίγο πολύ αναμενόμενη. Η υπερβάλλουσα ωστόσο θνησιμότητα που δεν οφείλεται στον κορωνοϊό, προκαλεί ανησυχία.
Ο καθηγητής Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητής Δημήτρης Μπατάκης, μιλώντας στον στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETΑ και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ανέφερε ότι παρατηρήθηκε μια αύξηση της θνητότητας σε ασθένειες εκτός κορωνοϊού της τάξεως των 4 χιλ. «Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό και όντως είχε μεγάλη ανησυχία για τις πολιτικές υγείας που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Αυτό που διαπιστώθηκε, όπως επισήμανε ο κ. Μπατάκης είναι ότι πολλοί πολίτες ήταν επιφυλακτικοί να επισκεφθούν τις δομές υγείας και να κάνουν ένα τσεκ απ ή έστω τις προληπτικές εξετάσεις τους. «Ακόμη ένας λόγος είναι ότι πολλά χρήματα απορροφά η διαχείριση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν άλλες ασθένειες με υψηλό δείκτη θνητότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Μπατάκη τους επόμενους μήνες θα υπάρχει μια σταδιακή μείωση κρουσμάτων. «Αυτό όμως προϋποθέτει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά και να εμβολιαστούμε. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει κάποια αύξηση καθώς ήδη έχουν βρεθεί οι πρώτες θεραπείες για την πανδημία, όμως ο κορωνοϊός παρουσίασε αδυναμίες πολλών συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και επειδή υπάρχει ανάγκη ξανά για τον σχεδιασμό στην πρωτοβάθμια υγείας και στην επιστροφή στον οικογενειακό γιατρό, παρατηρήθηκε να δίνεται έμφαση στη νοσοκομειακή περίθαλψη και όχι στην εξωνοσοκομειακή».