Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Θεανώ Βρέντζου, αναφέρθηκε αναλυτικά στα πλεονεκτήματα της ενιαίας πιστοποίησης με το σήμα «Κρήτη», τονίζοντας ιδιαίτερα τον κύριο στόχο, που είναι να αποτελέσει ο φορέας, την «ομπρέλα» στήριξης και προώθησης των κρητικών ποιοτικών προϊόντων τόσο στην Ελληνική όσο και στις ξένες αγορές.
Στην Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν οι ομάδες προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, τα οποία είναι τα εξής:
– Νωπά φυτικά προϊόντα,
– Νωπά ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, αυγά, σαλιγκάρια),
– Μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες, μέλι κ.α.).
– Μεταποιημένα ζωικά προϊόντα (τυριά, γαλακτοκομικά, κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας),
– Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα,
– Νερά και ποτά,
– Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας,
– Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής,
– Κρητική κουζίνα.
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης τόνισε, ότι, στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν πιστοποιηθεί με το brand name «Κρήτη» όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νησί μας. «Τα οφέλη με το τοπικό σήμα ποιότητας «Κρήτη» μέσω της Αγροδιατροφικής είναι σημαντικά, καθώς το σήμα γεννήθηκε μέσα στην καρδιά της αγοράς, με συγκεκριμένους στόχους:
– Δίνει διέξοδο στον κόπο και στην προσπάθεια των παραγωγών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στον τόπο.
– Να κατευθύνει τον παραγωγό στον αναπτυξιακό στόχο του που είναι η παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων.
– Συντονίζει τις ενέργειες και τις προσπάθειες όλων των φορέων, ώστε να μην χάνονται ευκαιρίες και κονδύλια.
– Να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών.
– Μαζί με την κρητική διατροφή, που βασίζεται στα ποιοτικά προϊόντα, θέλουμε να υπάρχει σε κάθε εστιατόριο ελαιόλαδο, κρασί, τυριά και άλλες παραδοσιακές γεύσεις που να αναδεικνύουν το νησί ως ένα μοναδικό τουριστικό γαστρονομικό προορισμό.
– Τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά και ξεχωριστά και αναγνωρίζονται διεθνώς, όταν τα προβάλλουμε σωστά» δήλωσε η ίδια.
Στη συνεδριακή διαδικασία συμμετείχαν τα μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και συγκεκριμένα: Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά «Φοίνικας», Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, Αφοί Καλογεράκη Α.Ε.Β.Ε., ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης, ΕΑΣ Ιεράπετρας, Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ηρακλείου, Δίκτυο Οινοποιών Χανίων – Ρεθύμνου, ΕΑΣ Πεζών, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Γυναικείος Συνεταιρισμός «Ιδαία Γη», Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου, ΕΑΣ Ηρακλείου και Χαλκιαδάκης ΑΕ. Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η πρόεδρος Θεανώ Βρέντζου και τα μέλη: Μανώλης Χνάρης, και Γιάννης Γουλιδάκης.
Οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και για να αποκτήσουν το ενιαίο σήμα «Κρήτη» στα προϊόντα τους, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2813400350, 2813400352 και 2813400225, και mail: agrodiatrofiki@gmail.com.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...