«Φωτιές» άναψε χθες για μια ακόμα φορά στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου το θέμα της ΚΕΔΗΡ. Η αρχή έγινε με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με τη μη πληρωμή των ορκωτών ελεγκτών, που διενήργησαν τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στη δημοτική επιχείρηση και ακολούθως οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση επεκτάθηκε στην απόφαση της δικαιοσύνης και τον χειρισμό …
Ειδικότερα, στο περιθώριο της συζήτησης του θέματος υλοποίησης της χρηματοδότησης για το 2019, αλλά και τη χρηματοδότηση του δήμου με το ποσό των 500.000 ευρώ προς την ΚΕΔΗΡ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης έθεσε ένα ερώτημα στα μέλη του Δ.Σ. ζητώντας ενημέρωση σε σχέση με την πληρωμή των δυο ορκωτών ελεγκτών και εξηγήσεις για το αν αληθεύουν τα όσα ακούγονται περί αντίδρασης του δημοτικού συστήματος να καταβληθεί το ποσό που προβλέπεται από τη σύμβαση, που είχε υπογραφεί σε έναν εκ των δυο ελεγκτών που πραγματοποίησαν τον έλεγχο στη δημοτική επιχείρηση.
Ο δήμαρχος πήρε τον λόγο και απάντησε κάνοντας λόγο για εσφαλμένη ενημέρωση, εξηγώντας πως ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου έκρινε μη σύννομη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ανάθεση του έκτακτου έλεγχου σε δυο ορκωτούς ελεγκτές και γι’ αυτό δεν ενέκρινε το ένταλμα πληρωμής. Όπως είπε η υπηρεσία υπέβαλε αντιρρήσεις και ακολουθείται η σχετική διαδικασία για να λυθεί το πρόβλημα.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, ωστόσο, υποστήριξε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι αλλά, όπως είπε, στο ΔΣ της ΚΕΔΗΡ αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος θεωρούν ότι το πόρισμα του κ. Νίκου δεν ανταποκρίθηκε στις προδιαγραφές της σύμβασης και η απόφαση της δημοτικής παράταξης της Νέας Αντίληψης είναι να μην πληρωθεί, γι’ αυτό και δεν εστάλη ποτέ στον επίτροπο το πόρισμα του Νίκου.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΡ Πέπη Μπιρλιράκη διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Νίνου, τονίζοντας ότι ουδέποτε αποφασίστηκε να μην πληρωθεί ο κ. Νίκου. Εξήγησε ότι εστάλη πρώτα στον επίτροπο το ένταλμα πληρωμής για την κ. Χρυσανθοπούλου και μετά την αρνητική απάντηση του επιτρόπου που δόθηκε στο τέλος του χρόνου δεν εστάλη το ένταλμα του κ. Νίκου έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο δήμαρχος απαντώντας στον κ. Νίνο ανέφερε πως ο ίδιος θεωρεί το πόρισμα του κ. Νίκου «σκουπίδι», ωστόσο διευκρίνισε ότι ουδέποτε είπε ότι δεν θα πληρωθεί ο ορκωτός.
Το μέλος της ΚΕΔΗΡ και μέλος του Δ.Σ. Μάνος Παλαφούτης υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση της ΚΕΔΗΡ ήρθε ως πρόταση η μη πληρωμή του ελεγκτή, ωστόσο όπως είπε, το Δ.Σ. δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση. Είπε επίσης ότι δεν ήταν εις γνώση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΗΡ το γεγονός ότι εστάλη χωριστά το πρώτο ένταλμα και διερωτήθηκε πως πρόεκυψε αυτή η απόφαση καταλήγοντας ότι ήταν επιλογή της υπηρεσίας και της προέδρου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης πάντως ξεκαθάρισε πως μόλις αποφασίσει το Ελεγκτικό για τη νομιμότητα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, τότε σε άλλη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο θα πει αν καλώς εκτελέστηκε η εντολή που εδόθη στον ορκωτό κ. Νίκου. «Δεν σημαίνει ότι η σύμβαση δημιουργεί δικαίωμα πληρωμής αυτόματα, αν δεν έχουν εκτελεστεί οι όροι της σύμβασης. Εσφαλμένως κατά τη γνώμη μου το Ελεγκτικό Συνέδριο λέει ότι αποφασίσαμε κάτι που δεν είχαμε δικαίωμα να το κάνουμε. Η πληρωμή και η μη πληρωμή θα εξαρτηθεί από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν κρίνει ότι καλώς αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο τότε θα τεθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Προφανώς μετά τις εκλογές για το αν θα πρέπει να σταλεί και το ένταλμα εκείνο που από ότι κατάλαβα δεν υπάρχει απόφαση της ΚΕΔΗΡ να μην σταλεί, υπήρχε μια εισήγηση αλλά δεν έγινε απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Η απάντηση του δήμαρχου δεν ικανοποίησε τον κ. Μανουσογιάννη που τόνισε πως: «Κατάλαβα ότι κάποιοι διατηρούν στη διακριτική τους ευχέρεια τη δυνατότητα να πληρώσουν τον ένα ορκωτό του οποίου το πόρισμα τους άρεσε. Είναι ζήτημα πολύ σοβαρό ηθικής και πρέπει να ανακληθεί και να υπάρξει δέσμευση από όλους ότι μόλις διευθετηθεί το πρόβλημα από τον επίτροπο, η συμφωνία θα τηρηθεί στο έπακρο. Άλλωστε καθένας διατηρεί την άποψη του για τα δυο πορίσματα της ΚΕΔΗΡ».
Η πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΗΡ επανέλαβε πως έχει επιφυλάξεις σε σχέση με το πόρισμα τονίζοντας πως «σε συνεδρίαση του ΔΣ αναρωτήθηκα αν αξίζει να πληρωθεί κάτι που δεν κατέστη δυνατόν τελικά να είναι ολοκληρωμένο. Κανένας όμως δεν είπε ότι δεν θα πληρωθεί ο κ. Νίκου».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην τοποθέτηση του ανέφερε πως η λογική «ότι δεν επιθυμούμε να πληρωθεί ο ορκωτός γιατί το πόρισμα είναι σκουπίδι», που όπως είπε, αναφέρθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΗΡ και από τον δήμαρχο είναι ατόπημα. «Θεωρώ ότι είναι ατόπημα αυτή η δήλωση, όπως είναι ατόπημα και αυτό που συνεχίστηκε μετά την ανακοίνωση της πρώτης απόφασης που ασκήθηκε δίωξη κακουργηματικής φύσεως εναντίον του ταμία και λογιστή. Περιμέναμε όλοι σαν κοινωνία να βγει η διοίκηση της ΚΕΔΗΡ κα να πει συγγνώμη στην κοινωνία και ότι απ’ όλα αυτά που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα είχαν υπόσταση. Δεν μπορώ να δεχτώ να πανηγυρίζουν κάποιοι, ενώ η αλήθεια είναι πλέον ξεκάθαρη. Αυτό το θέμα έχει «τραυματίσει» και την ΚΕΔΗΡ και την κοινωνία. Οφείλουμε να το βάλουμε στην πραγματική του διάσταση. Να αναλάβετε επιτέλους ένα απομεινάρι θάρρους, ένα απομεινάρι ειλικρίνειας ότι υπήρξε αυτό το πρόβλημα, ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Ήρθε ένα πόρισμα που δεν ικανοποιούσε αυτό που περιμένατε. Δεν είναι λύση να λέμε ότι αυτός που παρείχε την υπηρεσία θα δούμε τις προδιαγραφές της σύμβασης για να δούμε αν θα τον πληρώσουμε», τόνισε στην τοποθέτηση του.
Π. Μπιρλιράκη: «Δεν έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν αναρμόδιο»
Η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΡ στην τοποθέτηση της στο δημοτικό συμβούλιο απάντησε σε όσους την επέκριναν για το θέμα της ΚΕΔΗΡ και ιδιαίτερα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θοδωρή Νίνο για τις αυθαίρετες και επικίνδυνες, όπως τις χαρακτήρισε, κρίσεις του περί συγκάλυψης της υπόθεσης της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης, υποστηρίζοντας πως δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν αναρμόδιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τη νομική οδό.
Χαρακτηριστικά την τοποθέτηση της η κ. Π. Μπιρλιράκη ανέφερε:
«Το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου εδώ και αιώνες, δηλαδή το τεκμήριο αθωότητας που αναφέρει: «Εις όλας τα εγκληματικάς διαδικασίας… έκαστος, προ της καταδίκης του, δεν λογίζεται ένοχος», και αποτελεί κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού, δεν στάθηκε ικανό εμπόδιο σε όσους -ελαφρά τη καρδία και με προφανή απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του δικού τους συμφέροντος- επέλεξαν επανειλημμένα και συστηματικά να με σπιλώσουν ευθέως και να φθείρουν τον πυρήνα της προσωπικότητάς μου, την εντιμότητα και την ακεραιότητά μου. Σημειωτέον, ότι, στη δική μου περίπτωση,
– δεν υπήρξα ποτέ, όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι γι’ αυτό, κατηγορούμενη, και
– δεν κινήθηκε ποτέ σε βάρος μου ποινική δίωξη για κανένα αδίκημα, παρά μόνο κλήθηκα να παρέχω εξηγήσεις στο στάδιο διερεύνησης φερόμενων παράνομων πράξεων.
Από όλη αυτή τη διαδικασία, ιδιαίτερα μία πρόταση με έχει στοιχειώσει. Μία πρόταση που δεν ακούστηκε απλά σε μια συζήτηση επιπέδου καφενείου, αλλά έχει αποτυπωθεί σε ένορκη κατάθεση συμπολίτη και συνδημότη μου, που έρχεται να διεκδικήσει την ψήφο όλων μας, ως υποψήφιος δήμαρχος που ευαγγελίζεται το «νέο» στην πόλη μας. Διαβάζω επί λέξει: «Πιστεύω ότι, και η εκτίμησή μου είναι, ότι η διοίκηση της ΚΕΔΗΡ, δηλαδή ο εκάστοτε πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αλλά και ο δήμαρχος γνώριζαν το ταμειακό έλλειμμα της ΚΕΔΗΡ τουλάχιστον από το 2017 και προέβησαν σε συγκάλυψη του θέματος…».
Αυτές οι αυθαίρετες και επικίνδυνες κρίσεις, που, επαναλαμβάνω, προέρχονται από συνδημότη μου που με γνωρίζει προσωπικά επί σειρά ετών, μόνο θλίψη μού προκαλούν. Συνεχίζει δε, ακόμα και σήμερα να τις επαναλαμβάνει .
Πληροφορούμαι ότι, με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, ακόμα και ο ύποπτος, έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης, προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη, εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών που έλαβαν χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία, και, είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του, είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αν θα ασκήσω το δικαίωμα αυτό που μου παρέχει πλέον ρητά ο νόμος. Μετά βεβαιότητας όμως λέω, ότι για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μου ανέχθηκα τέτοιου είδους και μεγέθους προσβολή της προσωπικότητάς μου, υπομένοντας στωικά τα σχόλια ανθρώπων που νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούν ή μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο τους.
Δεν έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν αναρμόδιο. Σε κανέναν αυτόκλητο κατήγορο. Σε κανέναν όψιμο τιμητή των πάντων.
Έδωσα και θα δίνω πάντα εξηγήσεις στους αρμόδιους προς τούτο.
Ευχαριστώ θερμά όσους στάθηκαν σοβαρά και υπεύθυνα απέναντι στο θέμα αυτό.
Θα απαντώ πάντα σε όσους ασκούν (και καλώς ασκούν) κριτική στις δημόσιες ενέργειές μου, μόνο με τις πράξεις μου, την εργασία και την προσφορά μου, με μοναδικό στόχο να σηκώνεται τούτος ο τόπος όλο και ψηλότερα».
Απαντώντας στα λεγόμενα της προέδρου της ΚΕΔΗΡ ο κ. Νίνος είπε: «Εκπλήσσομαι. Απειλήθηκα ευθέως. Είμαι εδώ στη διάθεση οποιουδήποτε αισθάνεται ότι έχω κινηθεί προσωπικά και με στόχο πέρα και πάνω από το συμφέρον των δημοτών και του δημόσιου χρήματος να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αισθάνεται. Απειλές δεν δέχομαι από κανέναν. Αισθάνομαι ότι έχω επιτελέσει το καθήκον μου στο ακέραιο. Να σας θυμίσω ότι ο μοναδικός άνθρωπος που είπε βάζει το χέρι του στο ευαγγέλιο, ότι ούτε ο Ηλιάκης ούτε η Μπιρλιράκη έχουν πάρει λεφτά από το ταμείο ήταν ο κ. Φουρφουλάκης. Κανείς δεν το είπε από την παράταξη σας».