Αποκαλύπτει ότι η διαχείριση των στοιχείων που το συνθέτουν -το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τα υλικά και άυλα πολιτιστικά αγαθά, το ανθρώπινο δυναμικό- παράγει νέες μορφές πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας κώδικες επικοινωνίας με το ευρύτερο σύνολο και την επιστημονική κοινότητα.
Σημασία δεν έχει που ο Μ. Αναγνωστάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σημασία έχει ότι η καταγωγή του από τα Ρούστικα τροφοδοτεί μορφές συμμετοχικής πολιτιστικής δράσης, ενσωματώνει την τέχνη σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας και τη μετασχηματίζει σε βίωμα. Δημιουργεί το υπόβαθρο ανάπτυξης δομών συνεργασίας για τη διάχυση και εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης. «Δικαίωση για τον ποιητή που από τα βασικά συναισθήματα που ορίζουν το περιεχόμενο της ποίησής του είναι η επιθυμία της ανεύρεσης του αληθινού προσώπου του ανθρώπου, το οποίο έχει επικαλυφθεί από τις ανάγκες της προσαρμογής στην εκπεπτωκυία πραγματικότητα… η οδύνη της μοναξιάς και η επιθυμία καταστολής της με τη συμμετοχή και σε συλλογικότερες εκφράσεις της ανθρώπινης συνείδησης», όπως αναφέρει ο Νάσος Βαγενάς.
Απόρροια της κοινωνικής ηθικής του ποιητή η δωρεά του πατρικού του σπιτιού στην κοινότητα με την επιθυμία να μετατραπεί σε Πνευματικό- Πολιτιστικό κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης» και σήμερα λειτουργεί ως δυναμικό σημείο αναφοράς για έκφραση συλλογικών δράσεων και ανάπτυξη πνευματικής και πολιτιστικής κίνησης.
Συλλογική δράση αποτελεί η υποστήριξη και ο ζήλος των ανθρώπων του Πολιτιστικού συλλόγου Ρουστίκων και του Δ.Σ. του Ομίλου που δημιούργησαν έναν επιβλητικό χώρο. Δέος και συγκίνηση προκαλεί στον επισκέπτη η περιήγηση στις δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται. Στο ισόγειο η έκθεση Μανόλης Αναγνωστάκης: Ποιητής και Πολίτης, η οποία κοσμείται από οικογενειακά και προσωπικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, δημοσιεύματα για τον ποιητή και το έργο του και ποιήματα του Μ. Αναγνωστάκη.
Στον όροφο η έκθεση: Ο Ανέστης και η Οικογένεια Αναγνωστάκη, η οποία περιλαμβάνει κείμενα για το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας, επιστολές και σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός αποτελεί ο καταξιωμένος θεσμός εκδηλώσεων αφιερωμένων στην πνευματική κληρονομιά και την προσφορά του ποιητή. Το απέδειξε και φέτος η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για το αντάμωμα με το λόγο των δύο ποιητών -του Κ. Π. Καβάφη και του Μ. Αναγνωστάκη- που διοργάνωσε ο «Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Μια συνάντηση στην οποία, όπως επεσήμανε η κα Έμμυ Παπαβασιλείου, γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου «για πρώτη φορά ακούσθηκε ο λόγος δύο τόσο σημαντικών ποιητών σε ένα ευρύτατο κοινό από όλη την Κρήτη μέσα από τις πολύ σημαντικές εισηγήσεις που έγιναν από τους ομιλητές πανεπιστημιακούς από τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας. Και το σημαντικό ήταν ότι, ακόμη και αν, ενδεχομένως, οι άνθρωποι της περιοχής κάποια πράγματα δεν τα καταλάβαιναν, ήξεραν ότι τους αφορούν. Αυτό το πράγμα είναι πολύ συγκινητικό και πολύ παρήγορο».
Την ημερίδα που έλαβε χώρα στην πλατεία της Παναγίας (Λιβάδι) που βρίσκεται πολύ κοντά στο Πολιτιστικό κέντρο, συντόνιζε ο κ. Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο διάλογος του Αναγνωστάκη με την ποιητική φωνή του Καβάφη απασχόλησε τον κο Δημήτρη Πολυχρονάκη, Επίκουρο καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην εισήγησή του «Ο Αναγνωστάκης ως αναγνώστης του Καβάφη», με την οποία άνοιξε τις εργασίες της η ημερίδα. Ο κος Κώστας Καραβίδας, υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, πραγματεύτηκε στην εισήγησή του «Καβάφης, Αναγνωστάκης και μικροϊστορία» τη σχέση των δύο ποιητών με τη μικροϊστορία. «Ο Αναγνωστάκης και η καβαφική παρα-φιλολογία: Η «άρνηση» ως αντίσωμα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κος Μιχάλης Γ. Μπακογιάννης, Λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Και με την ανάγνωση από τον κ. Α. Πολίτη της εισήγησης «“Υπέρ και κατά”. Σημειώσεις κριτικής, σήματα της ποίησης» του Γιάννη Παπαθεοδώρου, Επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, έκλεισε η ημερίδα. Η αισθητική απόλαυση της απαγγελίας ποιημάτων, που παρεμβάλλονταν ανάμεσα στις εισηγήσεις, με την εξαιρετική υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών Βαγγελιώς Ανδρεαδάκη και Μιχάλη Βιρβιδάκη, συμπλήρωσε τη μέθεξη στην ποιητική ατμόσφαιρα και συγκίνηση.
Νομού Ρεθύμνου