Θολό παραμένει το τουριστικό τοπίο για τη σεζόν του 2021 με τις κρατήσεις να είναι καθηλωμένες και το όποιο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για ταξίδια να μην αποτυπώνεται μέχρι στιγμής με αριθμούς.
Η πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και, κυρίως, η εξέλιξη των εμβολιασμών είναι τα δυο συστατικά στοιχεία που θα κρίνουν τη νέα τουριστική περίοδο η οποία, κατά κύριο λόγο, θα βασιστεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς παρακολουθούν τις εξελίξεις και πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες των εμβολιασμών και η χώρα να είναι αυτό το καλοκαίρι ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός.
Όπως υποστηρίζουν πράκτορες και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα και η όποια εκτίμηση μπορεί να είναι εσφαλμένη, αφού δεν υπάρχει προγραμματισμός και η αβεβαιότητα είναι διάχυτη. Οι πτήσεις για τον Απρίλιο έχουν ανασταλεί και το πιθανότερο είναι ότι η αναστολή αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τον Μάιο.
Οι κρατήσεις έχουν «παγώσει» καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 80% σε σχέση με το 2019. Οι ελάχιστες που είχαν γίνει αρχές του έτους για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου ακυρώθηκαν και στα συστήματα παραμένουν μόνο τα voucher από τις περσινές ακυρώσεις.
Πλέον η έναρξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο με πολύ χαμηλές πληρότητες, ενώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, η άλλοτε υψηλή περίοδος, εκτιμάται ότι θα κινηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του τουριστικού κλάδου το σύνολο των κρατήσεων μεταφέρεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, διάστημα το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ο στόχος για τη φετινή σεζόν είναι αυτή να κινηθεί στο 50% της τουριστικής κίνησης του 2019. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο για του φορείς του κλάδου.
Βέβαια, όπως τονίζουν οι παράγοντες της αγοράς, φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος καθώς αφενός θα ανοίξουν στο σύνολο τους οι ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που δεν συνέβη πέρυσι και παράλληλα σημαντικό μερίδιο της τουριστικής πίτας θα διεκδικήσουν και άλλοι προορισμοί, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Τουρκία που πέρυσι ήταν κλειστοί.
Την ίδια στιγμή η υγειονομική ασφάλεια παραμένει ζητούμενο για τους φορείς του κλάδου που περιμένουν τις τελικές αποφάσεις σε σχέση τόσο με τον τρόπο έλευσης τω επισκεπτών στη χώρα μας όσο και με τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.
Η εξίσωση της φετινής τουριστικής περιόδου είναι δύσκολη και θα στηριχθεί σε δύο κρίσιμα ζητούμενα: Στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, όπως συνέβη και πέρσι αλλά και στο νέο παράγοντα της φετινής περιόδου, που είναι τα δεδομένα των εμβολιασμών κάθε χώρας. Πάνω στα δύο αυτά στοιχεία θα πρέπει να στηριχθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της φετινής τουριστικής περιόδου από όλους τους εμπλεκόμενους με τον ελληνικό τουρισμό. Κυβέρνηση και ιδιωτικό τομέα.
Aναλυτικά,
Αρχές Ιουνίου τοποθετείται η έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου με περιορισμένες πληρότητες
Τον Ιούνιο τοποθετούν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου επιχειρηματίες και φορείς του κλάδου που τονίζουν με έμφαση πως η πορεία της πανδημίας και η εξέλιξη των εμβολιασμών είναι οι δυο παράγοντες που θα κρίνουν το μέλλον της σεζόν του 2021. Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής παραμένουν καθηλωμένες καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 80% σε σχέση με το 2019. Οι ελάχιστες κρατήσεις που είχαν γίνει αρχές του έτους για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου ακυρώνονται και μεταφέρονται για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, ενώ και η αναστολή πτήσεων από τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς οδηγούν στο συμπέρασμα πως η αυλαία της τουριστικής περιόδου δεν θα ανοίξει πριν τον Ιούνιο.
Ελάχιστα ξενοδοχεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού, Στράτος Μπερέτης, ενδέχεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στα μέσα Μαΐου με ελάχιστες κρατήσεις, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων και γραμματέα της Πανελληνίας Ομοσπονδίας, Μανόλη Τσακαλάκη, περί τα μέσα Ιουνίου θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό και επικρατεί η άποψη ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κυριαρχήσουν για το τρίμηνο της λεγόμενης υψηλής περίοδο (Ιουνίου-Ιουλίου και Αυγούστου) και θα είναι αυτές που θα δώσουν το στίγμα για το καλοκαίρι του 2021. Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδος, Γιώργος Πελεκανάκης, ενώ παρά τα αρνητικά μηνύματα, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που κυριαρχεί στον τουρισμό, ο οποίος δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, επιχειρηματίες και φορείς του κλάδου αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να πετύχουν για την φετινή σεζόν το 50% των κρατήσεων του 2019.
Θόλο το τοπίο για το φετινό καλοκαίρι
Θολό παραμένει το τοπίο για το φετινό καλοκαίρι τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, Στράτος Μπερέτης, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι μέχρι στιγμής ασαφής εξαιτίας της απουσίας κρατήσεων, κάτι που αναμένεται να αλλάξει μετά τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Η σεζόν, σύμφωνα με τον ίδιο θα ανοίξει αρχές Ιουνίου με χαμηλές πληρότητες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπερέτης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Οι κρατήσεις αυτή την περίοδο είναι ελάχιστες και καταγράφεται μια πτώση της τάξεως του 80-90% σε σχέση με τις φυσιολογικές χρονιές, όπως το 2019. Ότι κρατήσεις είχαμε για τον Απρίλιο -κάποιες λίγες- ακυρώθηκαν και οι ακυρώσεις συνεχίζονται και για τον Μάιο. Οπότε βλέπουμε τα πρώτα ξενοδοχεία ν’ ανοίγουν ενδεχομένως το Μάιο, η πλειοψηφία σίγουρα πάντως τον Ιούνιο, οπότε και αναμένουμε να ανοίξει δειλά δειλά η σεζόν με αυστηρά υγειονομικά πρωτοκόλλα. Οι πολύ ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων που έχουν υιοθετήσει όλοι, επειδή ο πελάτης το ζητάει, δεν μας εξασφαλίζει κάτι. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι ότι ελάχιστες πτήσεις θα γίνουν τον Μάιο, υπόλοιπη σεζόν θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Το ενδιαφέρον που καταδεικνύεται από διάφορες μελέτες προς το παρόν είναι θεωρητικό. Δηλαδή οι έρευνες δείχνουν ότι ένα πολύ ψηλό ποσοστό Ευρωπαίων, κυρίως Βρετανών και Γερμανών θέλει να ταξιδέψει και η Κρήτη βρίσκεται μεταξύ τω δημοφιλών προορισμών, ωστόσο αυτό το ενδιαφέρον δεν έχει μέχρι στιγμής αποτυπωθεί σε κρατήσεις. Περιμένουμε να δούμε» και πρόσθεσε ότι : «Εάν οι μήνες Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος είναι γεμάτοι τότε εξασφαλίζουμε το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019. Όμως και αυτό το σενάριο είναι πολύ αισιόδοξο. Η κατάσταση είναι πολύ ασαφής μέχρι στιγμής και δεν μπορούμε να προδικάσουμε τα γεγονότα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η προσφορά κρεβατιών θα είναι μεγάλη, αυτό θα οδηγήσει σε προσφορές και σίγουρα η σεζόν θα κριθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ταυτόχρονα περιμένουμε να δούμε και τι πρωτοκολλά θα ισχύσουν, αν θα εμφανιστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, έχει ανοίξει και μια συζήτηση για τον εμβολιασμό του προσωπικού που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, όμως δεν έχουμε κάτι βέβαιο μέχρι στιγμής».
«Η σεζόν θα κριθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας, Γιώργος Πελεκανάκης, έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση, αφού το μέλλον είναι αβέβαιο. Όπως είπε, η εξέλιξη των εμβολιασμών θα είναι καταλυτικός παράγοντας για τη νέα τουριστική περίοδο, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Προς το παρόν τα πράγματα είναι δύσκολα. Βλέπουμε αναστολή πτήσεων μέχρι τέλος Απριλίου που σημαίνει ότι ο Απρίλιος πάει χαμένος, το Πάσχα των Καθολικών πάει χαμένο, οπότε περιμένουμε μια αναστολή πτήσεων έως και τις 25 Μαΐου. Άρα, τα πράγματα στο τουρισμό θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνιου σε ό,τι αφορά τις πτήσεις. Ο Ιούνιος θα είναι ένας μηνάς με πολύ λίγες κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα επικρατήσει η μέθοδος του last minute, ενώ οι δύο μήνες που περιμένουμε να έχουμε πολύ κόσμο είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, γιατί ο κόσμος από τώρα εκ του ασφαλούς κάνει την κράτηση του αυτή την περίοδο όπου θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Έτσι για την περίοδο αυτή οι κρατήσεις μας είναι καλές για την εποχή, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου. Κάποιοι τουρ οπερέιτορς έχουν εκφράσει την πρόθεση για παράταση της σεζόν και για το μήνα Νοέμβριο, όμως κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς από αρχές Νοεμβρίου ξεκινάνε τα τουριστικά πακέτα από τις ευρωπαϊκές χώρες προς εξωτικούς προορισμού όπως είναι η Κούβα και η Ταϊλάνδη, οπότε δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον Νοέμβριο».
Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, ο στόχος είναι το 2021 η κίνηση να φτάνει το 50% της κίνησης του 2019. «Για μας το 2021 περιμένουμε το 40 έως 60% της κίνησης του 2019. Δεν περιμένουμε κάτι περισσότερο. Αν θα φτάσουμε το 50% θα είμαστε πολύ ευτυχισμένοι όμως θα υπάρχει μια μεγάλη διάφορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πετύχουμε το 50% το 2019 αλλά σε σχέση με το 2020 -μην ξεχνάμε ότι πέρυσι άνοιξε το 50% των ξενοδοχείων, ενώ φέτος θα ανοίξουν σχεδόν όλα. Όταν λέω σχεδόν όλα εννοώ ότι μια αλυσίδα ξενοδοχείων που έχει τέσσερα ξενοδοχεία σε μια περιοχή, ενδεχομένως να ανοίξουν τα δύο. Άρα ο κόσμος που θα έρθει, θα μοιραστεί σε περισσότερα ξενοδοχεία. Άρα δεν θα δούμε μεγάλες πληρότητες γιατί ο κόσμος θα μοιραστεί στις ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι σημαντικό να δούμε πως θα εξελιχθεί ο εμβολιασμός. Αυτή τη στιγμή έχει σημασία να εμβολιαστούν οι πελάτες μας για να μπορέσουν να ταξιδέψουν με μεγαλύτερη άνεση και να προχωρήσουν σε κρατήσεις των τουριστικών πακέτων τους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και γραμματέας της ΠΟΞ, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής η εικόνα δεν έχει αλλάξει και ευελπιστούμε να τρέξουν γρήγορα οι εμβολιασμοί, ούτως ώστε κάπου στον Μάρτιο να φαίνεται πλέον ότι έχει εμβολιαστεί ικανός αριθμός πληθυσμού, για να ξεκινήσουν οι κρατήσεις γιατί μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες ως ανύπαρκτες. Θεωρώ ότι η σεζόν θα ανοίξει κάπου στον Ιούνιο και ότι εάν όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί και οι εταιρίες των εμβολίων αλλά και οι κυβερνήσεις, που λένε ότι θα προχωρήσουν με εντατικός ρυθμούς στον εμβολιασμό, τότε η χρόνια θα είναι καλύτερη από τη περσινή. Το πόσο θα το δούμε. Ευτυχής συγκυρία είναι ότι οι Γερμανοί ουσιαστικά μας έχουν βάλει σαν Κρήτη πρώτους στο κάδρο, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν τρίτη ή τέταρτη επιλογή τους, επίσης καλή επιλογή είμαστε για τους Άγγλους σαν Κρήτη, αυτές είναι οι δυο μεγάλες χώρες που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό».
Διαβουλεύσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Σύμφωνα με το πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για τυχόν τροποποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε ό,τι αφορά τα ταξίδια όσο και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελακανάκης: «Αυτή τη στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου. Έχουν ζητήσει τις προτάσεις από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, συγκεντρώνουν τις προτάσεις και από κει πέρα θα τις εξετάσει το υπουργείο Υγείας με τους ειδικούς για να δουν πως θα διαμορφωθεί το νέο πρωτόκολλο. Ίσως για παράδειγμα να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, ίσως να αλλάξει ο τρόπος σερβιρίσματος στον μπουφέ, ίσως να αλλάξει ο τρόπος καθαρισμού των δωματίων. Περιμένουμε να δούμε τι αλλαγές θα ισχύσουν».
«Μετά από πιέσεις του κλάδου δημιουργήθηκε επιτροπή τουρισμού μέσα στο γραφείο του πρωθυπουργού, της οποίας προΐσταται ο ίδιος γιατί έχει κατανοήσει ο πρωθυπουργός ότι ο τουρισμός θα μας βγάλει από την κρίση και θα επαναφέρει τη χώρα εκεί που πρέπει μετά τις τεράστιες περσινές απώλειες και έχει προχωρήσει στην εξέταση των αιτημάτων που έχουμε θέση, για παράδειγμα πως θα προχωρήσει η Ελλάδα στη νέα τουριστική περίοδο, με ποιο τρόπο και με ποιους κανόνες θα εισέρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας από κάθε χώρα του εξωτερικού. Σε πρώτη φάση έχει κάνει τις πρώτες ενέργειες με τρίτες χώρες όπως Ισραήλ, Αγγλία και Ρωσία με τις οποίες βρίσκονται στην κατάρτιση διμερών σχέσεων για τον τρόπο έλευσης επισκεπτών και περιμένουμε και η Ε.Ε. να θεσπίσει κανόνες κοινούς και πρωτοκόλλα για τις 27 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση τον Ιούνιο δεν θα έχει εμβολιαστεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού για να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού της αγέλης. Άρα οι πελάτες μας όσοι μεν έρχονται και είναι εμβολιασμένοι θα περνάνε χωρίς έλεγχο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσοι όμως δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπαίνουν με κάποια τεστ -δεν ξέρουμε ακόμα ποιου είδους. Με τον ίδιο τρόπο ουσιαστικά που ήρθαν και πέρυσι και δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Πιστεύω θα μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες από ότι πέρυσι» ανέφερε από την πλευρά του ο Μανόλης Τσακαλάκης.