Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η Τουρκία για τη μετάβαση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου στη Λήμνο και τον Αγ. Ευστράτιο ανήμερα το Πάσχα.
Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε διότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα νησιά αυτά επισήμως με κρατικό στρατιωτικό μέσο, ενώ κατά την Τουρκία τα νησιά αυτά είναι «αποστρατικοποιημένα».
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει σταθερά και όλο σε πιο υψηλούς τόνους, στην αστήρικτη και παράνομη ερμηνεία των Συνθηκών, καθ’ όσον η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αποκρατικοποιεί τα νησιά (Λήμνος), ενώ ο Αγ. Ευστράτιος δεν ανήκει και δεν κατονομάζεται σε καμιά Συνθήκη ή Σύμβαση.
Έτσι δεκαπέντε ημέρες περίπου μετά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας τον Ιούνιο, η Άγκυρα εξακολουθεί σταθερά να προκαλεί την Ελλάδα, επιχειρώντας να θέσει μέσα στον διμερή πολιτικό διάλογο -που απρόσεκτα και βιαστικά ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση – και κυρίως να καταστήσει διμερείς, όλες τις τουρκικές ερμηνείες Συνθηκών και Συμβάσεων, στρέφοντας τες σε βάρος της Ελλάδας.
Πέραν της προφορικής έκρηξης Δένδια στην Άγκυρα, που ικανοποίησε τα εύκολα ανακλαστικά ενθουσιασμού πολλών Ελλήνων, η αληθής μαρτυρία του ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία έμεινε ημιτελής και είχε ως αποτέλεσμα την χρησιμοποίησή της από την Άγκυρα, ως αποδοχή της Ελλάδας περί στρατικοποίησης των νήσων -και κατά την Τουρκία, παραβίαση της Συνθήκης από την Ελλάδα.
Την πραγματικότητα όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να την αγγίξει -τουλάχιστον ακόμα. Και τούτο διότι η Ελλάδα δέχεται πράγματι μόνιμη απειλή από τη Τουρκία και η οποία μάλιστα δεν αντιμετωπίζεται όσο και αν στρατιωτικοποιήσει -επί ματαίω- τα νησιά της η Ελλάδα.
Ο υπαρκτός κίνδυνος λέγεται ρωσικοί πύραυλοι S- 400 σε τουρκικό έδαφος. Το υπέρ -όπλο αυτό- όπως τώρα αρχίζει να παραδέχεται το Αμερικανικό Πεντάγωνο κι ειδικά οι επίμονες αναφορές του 6ου Στόλου -αποτελεί μόνιμη απειλή εναντίον της Ελλάδας. Το έχει πιστοποιήσει μάλιστα -χωρίς να ανοίξει ρουθούνι- και ο Τούρκος ΥΕΘΑ, ο οποίος σε Twitter του ανέφερε ότι ο λόγος που η Τουρκία πήρε τους S-400 είναι για να αντιμετωπίσει μια Πολεμική Αεροπορία γειτονικής χώρας και ο νοών νοείτο.
Πάρα ταύτα, η Αθήνα ούτε καν έχει ασχοληθεί με την ευθεία και πραγματική απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία. Ούτε καν έχει σπεύσει να συνταχθεί και με τις ΗΠΑ που «δίνουν αγώνα» για να εξουδετερώσουν τους ρωσικούς πυραύλους τουλάχιστον έναντι των Νατοϊκών δυνάμεων, αλλά ούτε και με το Ισραήλ, που λόγω απόστασης απειλείται πολύ λιγότερο από τους S- 400.
Είναι δηλαδή σαν να περιμένει η Αθήνα να τελειώσει κάποιος άλλος «τη δουλειά» της εξουδετέρωσης της απειλής από τους ρωσικούς πυραύλους για να επωφεληθεί και η Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως οι διεθνείς υποθέσεις δεν ακολουθούν -σχεδόν ποτέ- την ευθεία γραμμή και υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να Ελλάδα να μην απαλλαγεί από την απειλή της S-400 ή να πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα γι’ αυτό.
Περιττό βεβαίως να ειπωθεί ότι η κυβέρνηση, αυτή την πραγματική απειλή δεν τολμά ούτε καν να την κατονομάσει στα όργανα της Ε.Ε., έστω και αν απειλείται επί της ουσίας ευρωπαϊκό έδαφος, όπως είναι τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου.