Ποτέ στο παρελθόν για το Αμάρι δεν γινόταν ο προγραμματισμός και η προετοιμασία που γίνεται σήμερα.
1. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αποχέτευσης και έχουν κατατεθεί για χρηματοδότηση για τα τέσσερα χωριά του φράγματος Ποταμών και τα χωριά της Αμπαδιάς Αποδούλου-Αγία Παρασκευή και Νίθαυρη-Κουρούτες-Άγιος Ιωάννης. Την πρώτη μελέτη την συνέταξε ο ΟΑΔΥΚ και τον ευχαριστούμε και τη δεύτερη ο τέως Δήμος Κουρητών.
2. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αποχέτευσης του Φουρφουρά και απομένει η αγορά γης για το βιολογικό. Σε έξι μήνες περίπου ολοκληρώνονται οι μελέτες για Βυζάρι-Πλατάνια, Λαμπιώτες-Πετροχώρι.
3. Για την Δημοτική Ενότητα Συβρίτου, που δεν είχε μπει πενιά, συντάξαμε την προμελέτη αποχέτευσης και έχουμε υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης της μελέτης 300.000 ευρώ.
4. Ο τέως Δήμος Κουρητών είχε ετοιμάσει τρεις μελέτες για τη δημοτική οδοποιία προετοιμαζόμενος για το ΕΣΠΑ. Η μελέτη Νίθαυρη-Άγιος Ιωάννης απορρίφθηκε ως επαρχιακή οδός.
Η μελέτη Βυζάρι-Πετροχώρι εντάχθηκε και ήδη το έργο δουλεύεται. Την αναγκαιότητα του έργου την γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και είναι ντροπή να παρουσιάζεται η αντιπολίτευση (πάντως όχι σύσσωμη) να το σαμποτάρει.
Το έργο Φουρφουράς-Πλατάνια, αφού ελέγχθηκε με αυτοψία από τη Διαχειριστική Αρχή συμπληρώθηκε η μελέτη και είναι έτοιμη για την επόμενη πρόσκληση.
Που είναι οι αντίστοιχες μελέτες από τον τέως Δήμο Συβρίτου;
5. Το 2007 είχαμε πάρει εντολή-οδηγίες από το Υπουργείο κάθε Καποδιστριακός Δήμος να ετοιμάσει δύο μελέτες συνολικού ύψους 1.200.000 ευρώ για ένταξη στο Πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ. Μία 600.000 ευρώ για την αγροτική οδοποιία και μία 600.000 ευρώ για αντικατάσταση, όχι επέκταση ή νέα, αρδευτικών δικτύων. Ο τέως Δήμος Κουρητών ετοίμασε και τις δύο μελέτες. Με την αλλαγή της κυβέρνησης η αγροτική οδοποιία αφαιρέθηκε απ’ το ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ και έμεινε η άρδευση. Αυτά τα έργα εντάχθηκαν για τη Δημοτική Ενότητα Κουρητών. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΣΥΒΡΙΤΟΥ;
Όσο για τη δημοπρασία και το αποτέλεσμά της ορίζεται από τους νόμους και με αυτή τη διαδικασία λειτουργούν άπαντες.
6. Σε ελάχιστους Δήμους της Κρήτης η πράσινη ανάπτυξη έχει προχωρήσει όσο και στη Δημοτική Ενότητα Συβρίτου, γιατί ο Δήμαρχος την «ξετρέχει» (τελευταία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη 17/12/2012). Και στο κάτω-κάτω ας έλθει η αντιπολίτευση να ζητήσει το λόγο απ’ τους εργολάβους γιατί δεν προχωρούν, όπως πιστεύει, αφού δεν πληρώνονται.
7. Το ΟΣΑΠΥ του Δήμου Αμαρίου, 2.500.000 ευρώ, προχωρεί και μέσα στο Γενάρη κατατίθεται και αγκαλιάζει με ξεχωριστές παρεμβάσεις όλο το Δήμο. Περιλαμβάνει εννέα έργα με πάνω από 30 ξεχωριστές μελέτες.
Συγχρόνως ετοιμάζουμε μελέτες αρδευτικών, ύδρευσης, ομβροδεξαμενών, αθλητισμού κυρίως για τη Δημοτική Ενότητα Συβρίτου που υπάρχει πρόβλημα. Αλήθεια, για όλα αυτά τι παρέδωσε ο τέως Δήμος Συβρίτου στο Δήμο Αμαρίου;
Ναι, δεν κάνουμε ως Δήμος πανηγυράκια ή εκδηλώσεις για το θεαθήναι. Αντίθετα, στηρίζουμε, όσο μπορούμε τους Συλλόγους μας και οργανώνουμε ουσιαστικές εκδηλώσεις. Μήπως τα Σχολεία μας δεν είναι παράδειγμα και με τη βοήθεια του Δήμου; Μήπως στερούνται κάτι; Μήπως δεν λειτουργεί η Κοινωνική μας Υπηρεσία αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά; Μήπως δεν θα λειτουργήσει το κοινωνικό μας παντοπωλείο οργανωμένο στο Βυζάρι το Σάββατο 22/12/2012 εξυπηρετώντας άμεσα 45 οικογένειες; Μήπως μαζί με την Περιφέρεια δεν προχωρούμε την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων μετά την παραχώρηση; Μήπως δεν ανταποκριθήκαμε στα καθημερινά προβλήματα (ύδρευση, άρδευση, δρόμοι κλπ);
Και όλα αυτά γίνονται στο «φτωχό» Δήμο Αμαρίου. Θα μου πείτε αν είμαστε ικανοποιημένοι ως Δημοτική αρχή. Και βέβαια δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε. Πάντα τρέχουμε για το παραπάνω, πάντα αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Και πάντως ο Δήμος δεν βρίσκεται «σε χειμερία νάρκη». Όσο για την «ανικανότητα» και το «ρουσφετολογικό» χαρακτήρα προκαλώ την αντιπολίτευση να δούμε μόνο τα έργα του «Θησέα».
Αλήθεια, ποιο λειτουργικό κόστος αυξήθηκε στο Δήμο Αμαρίου; Μήπως ο σημερινός Δήμαρχος έχει τις στρατιές των υπαλλήλων που είχαν άλλοι; Τέσσερις συμβούλους δικαιούται και έχει δύο που εργάζονται και καλύπτουν κενά όπως σε όλους τους Δήμους.
Για τον παραμερισμό των Προέδρων, ας ρωτήσουν τους ίδιους και ας απαντήσουν: πότε στο παρελθόν έκαμαν έστω και μία συγκέντρωση προέδρων για συζήτηση και προγραμματισμό.
Για την ΑΜΑΡΙ Α.Ε. τα έχουμε πει και ξαναπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κλείνοντας, ξαναλέω πως πάντα αγωνιζόμαστε για το παραπάνω και το καλύτερο. Στη σημερινή συγκυρία πιστεύω πως οι δημότες μας μπορούν να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν και πάντως την «απογοητευτική και αποκαρδιωτική εικόνα» την παρουσιάζει η αντιπολίτευση και όχι το Αμάρι.
Παρ’ όλα αυτά: Χρόνια πολλά. Καλές γιορτές και το 2013 έστω λίγο καλύτερο απ’ το 2012, με υγεία και αισιοδοξία. Ο μαρασμός δεν μας ταιριάζει.