Ο Διονύσιος Ψαρουδάκης ήταν μια μεγάλη μορφή που τίμησε και την πατρίδα και την ιεροσύνη του. Από τα 17 του χρόνια συμμετείχε σε κάθε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αν και είχε ενταχθεί στη μοναχική κοινότητα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Κι όταν έγινε η Μάχη της Κρήτης, αδιαφορώντας για τον χρόνο που βάραινε στους ώμους του και την κλονισμένη του υγεία, έτρεξε πρώτος στο πεδίο της τιμής ξεσηκώνοντας τα γυρωχώρια.
Η Εύα Λαδιά που μετά τη συνταξιοδότησή της έχει επιδοθεί στη μελέτη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας ασχολείται από χρόνια με το κεφάλαιο Διονύσιος. Και πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα 50λεπτο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την π. Δευτέρα στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Με τη μικρού μήκους αυτή ταινία που είχε τίτλο «Διονύσιος Ψαρουδάκης: Ο ντουφεκόπαππας», η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ολοκλήρωσε τον κύκλο των εκδηλώσεων για να τιμηθεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Αξίζει να τονιστεί ότι όλοι οι συντελεστές πρόσφεραν την εργασία τους κι έτσι δεν επιβαρύνθηκε ο διοργανωτής φορέας για να στηρίξει αυτή την παραγωγή.
Ήταν φυσικό να δημιουργηθεί μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα στη διάρκεια της προβολής που φόρτιζε συναισθηματικά η εμπνευσμένη μουσική του Μπάμπη Πραματευτάκη.
Η Εύα Λαδιά που υπέγραφε την έρευνα, τα κείμενα, την επιμέλεια και τη σκηνοθεσία με τη βοήθεια της εξαιρετικής νέας δημιουργού Μαρίτας Παπαδάκη στο μοντάζ και του πάντα παρόντα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι Μάρκου Πελαντάκη στην αφήγηση ανάδειξε τη μεγάλη μορφή του Διονυσίου Ψαρουδάκη σε κάθε τομέα δράσης του Βασικός κορμός στην ανάπτυξη του θέματος ήταν οι μαρτυρίες του κ. Κώστα Μυγιάκη εκπαιδευτικού που ήταν ο βιογράφος του Διονυσίου. Αν έλειπε αυτός και η διάθεσή του να υπηρετήσει την εθνική μνήμη μέσα από τη συλλογή των στοιχείων που μας παραθέτει ίσως να μη γνωρίζαμε τίποτα για τον θρυλικό ηγούμενο πέρα από τη θητεία του στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.
Ουσιαστικές ήταν και οι μαρτυρίες τόσο του κ. Μαρίνου Γαλανάκη (Αρκάδιου Πηγαίου) όσο και του κ. Κωστή Καλλέργη (Κ.Ι.Γ.Κ). Για τον εφημέριο Διονύσιο Ψαρουδάκη μίλησαν ο πρώην πρόεδρος Αρχαίας Ελεύθερνας κ. Γιάννης Ζαχαριουδάκης και η κυρία Κατερίνα Ζαχαριουδάκη. Αυτό λέει που ξεχώριζε στον ιερέα Διονύσιο ήταν η στιγμή της θείας ευχαριστίας που έλεγες πως δεν πατά στη γη.
Για την παροιμιώδη φιλοξενία του μιλά στο ντοκιμαντέρ η ανιψιά του κ. Ευγενία Κοτζαμπασάκη -Ψαρουδάκη.
Ο κ. Μπάμπης Πραματευτάκης για τις ανάγκες του έργου πρόσφερε μουσική από τα έργα του «Ενώσεως Κλέος» «Αρκάδι» «Ωδή στη Μάχη της Κρήτης», «Κρητική Φαντασία» κι ένα τραγούδι από τα Νέα Ριζίτικα σε μαντινάδα από τη συλλογή του πρώην δημάρχου Ανωγείων κ. Γιώργου Σμπώκου που ερμήνευσε ιδανικά ο Βασίλης Δραμουντάνης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η αντιδήμαρχος κυρία Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη, οι δημοτικές σύμβουλοι κυρίες Ρένα Κουτσαλεδάκη Καπετανάκη και Ελευθερία Μιχάλα, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κόσμος που είχε κατακλύσει την αίθουσα.
Στο τέλος της προβολής κι ενώ ακόμα το κλίμα ήταν φορτισμένο συναισθηματικά χαιρέτισε ο κ. Μυγιάκης εξαίροντας το αποτέλεσμα και εξέφρασε τη λύπη του που ακόμα δεν έχει δοθεί ένας δρόμος στη μνήμη του ηρωικού ηγουμένου.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας απαντώντας τόνισε τη ματαιότητα αυτής της τιμής, αφού μετά από χρόνια κανένας δεν γνωρίζει σε ποιον αναφέρεται ο συγκεκριμένος δρόμος κι έφερε ζωντανό παράδειγμα κεντρική οδό του Ηρακλείου. Για τα θέματα που θίγει το ντοκιμαντέρ διευκρίνισε ότι τα βιβλία και το πολύτιμο αρχείο του Διονυσίου έχουν εντοπιστεί και φυλάσσονται, ενώ πρόθεσή του είναι να ανακαινιστεί πλήρως το κελί του και να είναι επισκέψιμο με τον ίδιο διάκοσμο που είχε ζώντος του ηρωικού ηγουμένου.
Εκ μέρους της οικογένειας ευχαρίστησε η κυρία Ευγενία Κοτζαμπασάκη Ψαρουδάκη, λέγοντας τα εξής:
«Σεβασμιότατε, Κύριοι εκπρόσωποι αρχών και άλλων θεσμικών φορέων.
Αντιλαμβάνεσθε τη συγκίνησή μου για την απόλυτα τεκμηριωμένη αυτή αναφορά στον αλησμόνητο θείο μας Διονύσιο Ψαρουδάκη που μόλις παρακολουθήσαμε.
Είναι η δεύτερη φορά που κατακλύζομαι από τόσα συναισθήματα. Η πρώτη ήταν όταν ο καλός μας φίλος κ. Κώστας Μυγιάκης έκανε εκείνη τη θαυμάσια ομιλία όπου με το μεστό του λόγο αναπτύχθηκαν όλες οι πτυχές της δράσης του Διονυσίου που παραμένει ένα σύμβολο αγώνων.
Απόψε είδα κάτι διαφορετικό που με γεμίζει ελπίδα ότι δεν θα ξεχαστεί η μνήμη του Διονυσίου Ψαρουδάκη απόλυτα πια προστατευμένη στα ευεργετήματα της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο Διονύσιος Ψαρουδάκης ήταν ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας πέρα από τις αγωνιστικές του περγαμηνές. Κι έτσι πρέπει να τον τιμάμε. Ο χρόνος απειλητικά έχει πλησιάσει και τον θρυλικό ηγούμενο του Αρκαδίου. Αν δεν προσπαθήσουμε λοιπόν θα χαθεί κι εκείνος στη λήθη των καιρών. Γι’ αυτό κι εκφράζω την ευγνωμοσύνη της οικογένειας για την τόσο πολύτιμη αυτή μνημόσυνη αναφορά που ελπίζω να έχει και συνέχεια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω γι’ αυτό την καλή μας φίλη κυρία Εύα Λαδιά για την πάντα ανιδιοτελή σημαντική της προσπάθεια να κρατά άσβεστη την εθνική μνήμη και την Περιφερειακή Ενότητα, ιδιαίτερα την κυρία Μαίρη Λιονή, που συμπεριέλαβε στο επίσημο πρόγραμμά της την εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Να ευχαριστήσω επίσης και όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμήσατε απόψε τον αλησμόνητο θείο μας και την οικογένειά μας».
Ο κ. Κώστας Μυγιάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του Σεβασμιότατου και δήλωσε ότι θα είναι πρόθυμος να βοηθήσει ώστε το κελί του Διονυσίου να αποκτήσει τον παλιό του διάκοσμο για να τιμάται έτσι εσαεί η μνήμη του.
Με τη σειρά της, η δημιουργός Εύα Λαδιά τόνισε τη σημαντική συμβολή του Σεβασμιότατου στη συλλογή ιστορικών στοιχείων πέρα από το πλήθος των καθηκόντων του που κινδύνευαν να χαθούν στην αφάνεια. Και μόνο η διάσωση του ιστορικού αρχείου του Διονυσίου αποτελεί μείζονος σημασίας γεγονός που αναμφισβήτητα θα εκτιμήσει ο επιστημονικός κόσμος που ασχολείται με τη μελέτη και την έρευνα. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει πως ο σεπτός Ιεράρχης μας έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη αυτών που προσπαθούν να διαφυλάξουν κειμήλια για να μη χαθούν οριστικά αν πέσουν σε χέρια αδιάφορων παραγόντων.
Σε ερώτησή μας για τη συνέχεια, είπε ότι προχωρεί η παραγωγή σειράς ντοκιμαντέρ γύρω από την τοπική ιστορία με ιδιαίτερο βάρος σε αυτό που αναφέρεται στα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν κάθε επέτειο της Αρκαδικής Εθελοθυσίας από το 1900 μέχρι τις μέρες μας. Τα άλλα έχουν σχέση με την αξέχαστη ηρωίδα Μαρία Λιονή και μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας και ποίησης που τιμούν τον πολιτισμό και τα τοπικά γράμματα. Όπως ανέφερε, όλα τα έργα θα έχουν εύκολη πρόσβαση μέσω Youtube, ενώ να σημειωθεί πως ήδη έχει ανέβει το ντοκιμαντέρ για το Διονύσιο Ψαρουδάκη.
Τέλος, η κυρία Λαδιά, ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά την εφημερίδα μας που φιλοξενεί τα κείμενά της γύρω από μορφές και άγνωστες σελίδες της τοπικής ιστορίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει άφθονο υλικό για τη συνέχεια.