Το βράδυ της Παρασκευής, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, παρουσιάστηκε το ημερολόγιο του 2016 του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε που έχει αντλήσει την έμπνευσή του από την προσφυγική κρίση, ενώ μέσω των φωτογραφιών γίνεται ένας παραλληλισμός μεταξύ του χθες και του προσφυγικού παρελθόντος που υπάρχει στο DNA των Ελλήνων, αλλά και της σημερινής κρίσης με τις προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στόχος του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με την έκδοση του συγκεκριμένου ημερολογίου, είναι να αναδείξει το φλέγον αυτό θέμα, ενώ παράλληλα η προσφορά είναι ένα επίσης σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης ενέργειας, καθώς πέραν των χρημάτων που συγκεντρωθήκαν με πρωτοβουλία του συλλόγου από τους εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα, υπήρξε και συγκομιδή προϊόντων από εθελοντές, οι οποίοι προσέφεραν ό,τι μπορούσαν για να μεταφερθεί στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.
Γ. Αρβανίτης: «Ο ελληνισμός γνωρίζει από προσφυγιά»
Ο πρόεδρος του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Γιώργος Αρβανίτης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» δήλωσε τα εξής: «Όταν το καλοκαίρι είδαμε τους πρόσφυγες να βρίσκονται στο Πεδίο του Άρεως, και δεν υπήρχε καμία συνεννόηση, ούτε της κυβέρνησης ούτε της Περιφέρειας αλλά ούτε και του Δήμου, καθώς ο ένας έριχνε το μπαλάκι στον άλλο χωρίς ουσιαστικά να γίνεται τίποτα, τότε βλέποντας την κατάσταση αυτή χρειάστηκε να κάνουμε εμείς μια παρέμβαση. Σαν αποτέλεσμα η ουσία της διαδικασίας ήταν όχι μόνο να μαζέψουμε κάποια τρόφιμα για τους πρόσφυγες, αλλά να επικοινωνήσουμε το θέμα σε συνεργασία με κάποιες άλλες οργανώσεις αλλά και ΜΚΟ, στο ευρύτερο κοινό για να αναδείξουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα και τον αγώνα αυτών των ανθρώπων. Αυτή ήταν η βασική ιδέα, παράλληλα βλέποντας ότι το δράμα αυτών των ανθρώπων συνεχίζεται στα Ελληνικά νησιά, διαλέξαμε να συνεχίσουμε τη συγκεκριμένη εκστρατεία μέσα από το ημερολόγιο.
Από αυτή την κίνηση διαπιστώσαμε ότι ο Έλληνας έχει μέσα του την προσφυγιά και την ξενιτιά, και μέσω από αυτό κατανοήσαμε καλυτέρα και την πηγαία και ανιδιοτελή προσφορά που χαρακτηρίζει την στάση των Ελλήνων στο συγκεκριμένο θέμα. Σαν αποτέλεσμα ο παραλληλισμός που γίνεται μέσω των φωτογραφιών στο ημερολόγιο είναι και ένας άξονας κατανόησης της ανιδιοτελούς αλληλεγγύης των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες.
Παράλληλα αποσκοπούμε στο να περιοριστούν οι ακραίες φωνές που μιλούν για ρατσισμό και ξενοφοβία, γιατί είναι ξένες και προς τα ελληνικά ιδεώδη, τη φιλοξενία αλλά και την κληρονομιά του λαού μας. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε εμείς σαν Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Η αποδοχή που έδειξε ο κόσμος για το συγκεκριμένο ημερολόγιο ήταν για εμάς και μια έμμεση ανταμοιβή, καθώς η απήχηση είναι πολύ μεγάλη και χαρακτηριστικό της παραπάνω τάσης είναι το γεγονός ότι η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ο κόσμος, μέσα και έξω από τον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., αγκάλιασε το συγκεκριμένο εγχείρημα».
«Η πολιτισμική ιστορία της χώρας δεν επιτρέπει φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού»
Ο Γιώργος Σταυρουλάκης, γραμματέας του νομαρχιακού παραρτήματος Ρεθύμνου του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., σημείωσε τα εξής: «Η συγκεκριμένη εκδήλωση συνδυάζεται με μια πράξη αλληλεγγύης από τους συμπολίτες και τους συναδέλφους μας, καθώς συλλέγουμε διάφορα ήδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Το συγκεκριμένο γεγονός ήταν και ένα μεγάλο κίνητρο για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και σε δεύτερο χρόνο για να κοινοποιήσουμε στον κόσμο την ύπαρξη του ημερολογίου, το οποίο είναι μια εξαιρετικά αξιόλογη έκδοση. Ένα τρίτο σκέλος της εκδήλωσης είναι και η ευρύτερη συζήτηση για το προσφυγικό και με την παρουσία του καθηγητή του κυρίου Βλασόπουλου, με σκοπό να γίνει η διασύνδεση της τότε προσφυγιάς με το σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι μεγάλη και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Ασπιώτης μέλος του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. και γραμματέας Πολιτισμού του Συλλόγου Υπαλλήλων που επιμελήθηκε το ημερολόγιο, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Αρχικά θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι το ημερολόγιο του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είναι ένας θεσμός που έχουμε θεσπίσει εμείς εδώ και δεκαετίες σαν σύλλογος. Κάθε χρόνο προβαίνουμε στην έκδοση του ετήσιου ημερολογίου στο τέλος του έτους, το οποίο διανέμουμε σε όλους τους χώρους εργασίας της Εθνικής Τράπεζας, σε περίπου 15.000 αντίτυπα σε όλη τη χώρα. Αυτά βρίσκονται στα γραφεία των εργαζομένων της Τράπεζας. Φέτος, λόγω της λογικής πολιτιστικού χαρακτήρα που επιλέξαμε να δώσουμε στο ημερολόγιο, θελήσαμε να βάλουμε ως βασικό θέμα την προσφυγιά, τότε και τώρα. Επίσης στόχος μας είναι να αναδείξουμε το επίκαιρο αυτό ζήτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη για να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τις αρμόδιες αρχές, αλλά και να δείξουμε μέσα από μια αντιδιαστολή φωτογραφιών του σήμερα και του χθες. Ο ελληνισμός γνωρίζει από προσφυγιά, με γεγονότα που έχουν στιγματίσει τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, όπως για παράδειγμα οι πρόσφυγες του 1922 από την Μικρά Ασία, η οι πρόσφυγες από την Κύπρο μετά τα γεγονότα του 1974. Συνεπώς δεν χωρά στη χώρα μας καμιά αρνητική λογική γύρω από το φαινόμενο των προσφύγων, ούτε ρατσισμός, ούτε ξενοφοβικά σύνδρομα.
Το συγκεκριμένο λεπτό θέμα απαιτεί αλληλεγγύη, ανθρωπιά και να μην κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Κ. Βλασόπουλος: «Μεγάλη η μάχη των προσφύγων έναντι της σημερινής πολιτικής»
Στην εκδήλωση παραβρήκε και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Βλασόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του ανάπτυξε μια ευρύτερη εικόνα αναφορικά με την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα ο κύριος Βλασόπουλος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σημείωσε τα εξής: «Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί τραγική ειρωνεία, το γεγονός ότι η Ευρώπη παίρνει το όνομά της από μια «προσφυγόπουλα», σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο και σήμερα έχει τη συγκεκριμένη πολιτική που οδηγεί σε μια Ευρώπη που παραπέμπει σε φρούριο. Άρα η σύγκρουση με τις πολιτικές που δημιουργούν το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ένα κομβικό κομμάτι για την περαιτέρω ανάπτυξη της αλληλεγγύης, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.
Παράλληλα, θα ήθελα να τονίσω τη δυαδικότητα που υπάρχει στο συγκριμένο φαινόμενο, καθώς από την μια πλευρά υπάρχει το προσφυγικό δράμα και από την άλλη βλέπουμε τις κινήσεις ευαισθητοποίησης αλλά και προσφοράς από τους Έλληνες πολίτες, την στιγμή που και οι ίδιοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Σημαντικό κομμάτι στο συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ότι ο κόσμος δεν μένει απλά στην ανθρωπιστική αλληλεγγύη, αλλά βάζει πολιτικά ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Από αυτή την άποψη και οι τοπικοί σύλλογοι, αλλά και τα σωματεία έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο να ανοίξει το ζήτημα των συνόρων και το ζήτημα των φασιστικών ομάδων που προσπαθούν να κερδίσουν και να μεγαλώσουν την επιρροή τους εκμεταλλευόμενοι το παραπάνω φαινόμενο.
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε το γεγονός ότι δύο εκατομμύρια πρόσφυγες με μόνο όπλο τα πόδια τους, κατάφεραν να λυγίζουν την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο με βαρύ φόρο αίματος, παρόλα αυτά, νομίζω ότι εμείς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε σαν μόνο όπλο τα πόδια μας, έχουμε τεράστια δύναμη. Η δύναμη αυτή που έχουμε προκύπτει και από την ιστορία μας, καθώς η προσφυγιά βρίσκεται στο αίμα των Ελλήνων που διαχρονικά έχει αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρξουν οργανώσεις οι οποίες μπορούν να οργανώσουν και την αυθόρμητη διάθεση του κόσμου και τα πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν και να πιέσουν σε ένα πρώτο βαθμό την κυβέρνηση σε θέματα ζωτικής σημασίας για το προσφυγικό, όπως για παράδειγμα τον φράχτη του Έβρου».