Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες όλες τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του νέου κορωνοϊού.
Ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως ταυτόχρονα μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
Ο περιορισμός της διασποράς του ιού Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες και οι εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνουν καθημερινά την αναγκαιότητα ευλαβικής τήρησης των περιοριστικών μέτρων, όπως αυτά έχουν επιβληθεί.
Στο πλαίσιο αυτό χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην καθιερωμένη ενημέρωση του γνωστοποίησε ότι με κοινή υπουργική απόφαση κλειστά θα παραμείνουν μέχρι τις 10 Μαΐου όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ τότε θα παρθούν οι νεότερες αποφάσεις.
Ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες πενήντα έξι νέα κρούσματα του ιού covid 19. Από αυτά τα 20 προέρχονται από τον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα.
Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2011, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 525 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 776 με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 77, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Ευχάριστα είναι τα νέα για τον 48χρονο Ρεθεμνιώτη που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό. Η υγεία του εξελίχθηκε ικανοποιητικά και οι γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου που τον παρακολουθούσαν του έδωσαν χθες εξιτήριο. Ο 48χρονος θα παραμείνει φυσικά στο σπίτι του περιορισμένος για κάποιες ακόμα ημέρες.
Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τέσσερις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 90, ενώ λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό.
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ανησυχητικό το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ χθες με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη τέθηκε σε λειτουργία το μητρώο ασθενών COVID-19.
Έτσι, δημιουργείται ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, με τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.
Το μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.
Εγκρίθηκε υπό όρους το σχέδιο διαχείρισης πλημμύρας
Υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη, συνεδρίασε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 η επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της...