Το εξαιρετικό τυρί της Κρήτης, η γραβιέρα Κρήτης, ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), άγνωστο σχεδόν στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά βγαίνει από τα σύνορα της Ελλάδας και ήδη ταξιδεύει με προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου είναι αυτός που πρώτος ανοίγει τον δρόμο της εξαγωγής, έχοντας κλείσει μια πολύ σημαντική εμπορική συμφωνία με την εταιρία τροφίμων G and D Natural Products DWC που εδρεύει στο Ντουμπάι και έχει ως βασική δραστηριότητα την αντιπροσώπευση και διανομή κορυφαίων ελληνικών προϊόντων, στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στις αρχές της εβδομάδας φορτώθηκαν σε κοντέινερ οι 10 πρώτοι τόνοι γραβιέρας Κρήτης εκ των 20 τόνων της αρχικής συμφωνίας, από τον Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου και ταξιδεύουν για το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι και από κει θα γίνει διανομή τόσο σε άλλες πόλεις των ΗΑΕ όσο όμως και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα σε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Ομάν. Εκεί όπου μέχρι σήμερα γνωστά ήταν μόνο τα κίτρινα(αγελαδινά) τυριά της Γαλλίας και μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον, η γραβιέρα Κρήτης του Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου θα πάρει θέση στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ και στους χώρους εστίασης κάτω από την ιδιωτική ετικέτα «Τhe King Cretan Graviera Cheese», την οποία κατοχύρωσε ο Συνεταιρισμός.
Η γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, όπως απαιτεί η συμφωνία, εξάγεται σε πέντε διαφορετικές ειδικές τυποποιημένες συσκευασίες: των 250 γραμ. και των 500 γρ., του 1 κιλού, των 2 κιλών και των 12 κιλών.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η γραβιέρα Κρήτης αν και συγκεντρώνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός εξαγώγιμου προϊόντος, δεν είχε καταφέρει να διεισδύσει σε ξένες αγορές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που όμως αφορούν μικρές ποσότητες με προορισμό ελάχιστα καταστήματα delicatessen σε πόλεις ευρωπαϊκών χωρών.
Πρόκειται λοιπόν για το άνοιγμα μιας νέας, ξένης και δυναμικής αγοράς για το προϊόν ΠΟΠ του νησιού μας. Γεγονός που θα του δώσει υπεραξία, προς όφελος του κτηνοτροφικού κλάδου.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017 ευοδώθηκε
Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από τεσσάρων ετών προσπάθειες που ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Κρήτης με σκοπό την στήριξη και προώθηση του συγκεκριμένου εξαιρετικού κρητικού προϊόντος και κατ’ επέκταση την στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου.
Μέσω έκθεσης που έγινε στο Ντουμπάι το 2017 στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης και ο τότε αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, έγινε η πρώτη απόπειρα γνωριμίας των εμπόρων, σούπερ μάρκετ και εισαγωγικών εταιρειών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ όλων των συνεταιρισμών του νησιού, μεταξύ των οποίων και του Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου και της ΕΑΣ Ρεθύμνου.
Η γνωριμία με το προϊόν είχε αποτελέσματα καθώς αναγνωρίστηκε η μοναδική εξαιρετική ποιότητα του, λόγω του ενδιαφέροντος ακολούθησαν κι άλλα ταξίδια στο Ντουμπάι όπου οργανώθηκαν εκδηλώσεις γαστρονομίας με την γραβιέρα σε πρώτο πλάνο, με στόχο την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας για εξαγωγή του ποιοτικού τυριού της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή. Στην προσπάθεια αυτή, ήταν σημαντική η στήριξη του Εμπορικού Ακολούθου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τον κ. Χνάρη.
Η μεγάλη εισαγωγική εμπορική εταιρία τροφίμων G and D Natural Products DWC, με έδρα το Dubai, ήταν αυτή που δεν άργησε να εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για να εισάγει το προϊόν στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πέραν της εξαιρετικής ποιότητας της γραβιέρας Κρήτης, η δεύτερη και σημαντική παράμετρος για την ενδιαφερόμενη εταιρεία ήταν να εξασφαλίσει και ικανοποιητική ποσότητα του προϊόντος, στην περίπτωση σύναψης εμπορικής συμφωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο το πληρούσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, ως ο μεγαλύτερος του νησιού σε ότι αφορά την ικανότητα μεγάλης ποσότητας παραγωγής γραβιέρας. Μια δυνατότητα που του δίνεται λόγω του μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται. Έτσι, έκλεισε η εμπορική συμφωνία με πρώτη παραγγελία 20 τόνους γραβιέρας και προοπτική συνεχών παραγγελιών.
«H εταιρία τοποθέτησε το προϊόν αρχικά σε χώρους εστίασης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, με οργανωμένες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας σε εστιατόρια και διάσημα ξενοδοχεία. Οι Άραβες δοκίμασαν την Κρητική γραβιέρα Μυλοποτάμου τόσο ως γαλακτοκομικό έδεσμα όσο όμως και με κρητικό και σε παραδοσιακά κρητικά πιάτα όπως σαγανάκι γραβιέρας, τυρόπιτα, γεμιστά ζυμαρικά, κ.λπ. Η γεύση της και η ποιότητα της, κατέκτησε το ενδιαφέρον των Αράβων σε μια χώρα με τεράστιο εμπορικό ανταγωνισμό. Η γραβιέρα θα τοποθετηθεί σε ράφια επιλεγμένων και εκλεκτών delicatessen μάρκετ λιανικής της περιοχής.
Είναι η πρώτη στοχευμένη προσπάθεια εξαγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης κι εγώ είχα συμμετέχει ενεργά ως αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα. Ήταν μια προσπάθεια που ευοδώθηκε και φυσικά είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό. Δεν είναι απλά ότι έγινε μια συμφωνία, είναι ότι οι έχει ανοιχτεί στην ουσία μια νέα αγορά για ένα εξαιρετικό προϊόν της Κρήτης και μάλιστα στη Μέση Ανατολή όπου η γραβιέρα σαν τυρί ήταν τελείως άγνωστη, γιατί εκεί κυριαρχούν τα γαλλικά σκληρά τυριά τα αγελαδινά, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας ποιότητα και αυτό αναδείξανε και οι γαστρονομικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαμε», μας αναφέρει ο κ. Χνάρης που παράλληλα είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου.
Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη και την τεράστια σημασία που έχει για το μέλλον του εξαιρετικού μας προϊόντος αλλά και για τους κτηνοτρόφους-παραγωγούς γάλακτος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, Μανώλης Κουγιουμουτζής, μας δήλωσε:
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου όλα αυτά τα χρόνια καταβάλει συνεχείς προσπάθειες στήριξης των παραγωγών-κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής. Μετά από τέσσερα χρόνια κατάφερε να εξάγει γαλακτοκομικά προϊόντα, στο Ντουμπάι και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Η εμπορική συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα ώστε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας να εξάγεται στις παραπάνω χώρες. Έτσι, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο την τιμή του γάλακτος και να βρουν τα προϊόντα μας τη θέση που τους αξίζει, με βάση την ποιότητα τους».
Για την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια. Η διαδικασία είχε δυσκολίες και τεχνικές και γραφειοκρατικές καθώς πρόκειται για εξαγωγή προϊόντος προς αγορές που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύουν διαφορετικοί όροι και κανόνες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τα ελληνικά αρμόδια υπουργεία.
Η εμπορική αυτή συμφωνία για εξαγωγή της γραβιέρας, για την οποία εξασφαλίστηκε αρκετά ικανοποιητική τιμή, δίνει τη δυνατότητα στον Συνεταιρισμό να πληρώσει το γάλα στους 500 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, σε μεγαλύτερη τιμή από τη σημερινή, που είναι και το ζητούμενο για τους παραγωγούς γάλακτος, όπως επεσήμανε ο κ. Χνάρης.