Το ενδεχόμενο εφαρμογής ρομποτικού συστήματος στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, εξετάστηκε χθες κατά τη διάρκεια ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα, παρουσία της διοίκησης της ΔΥΠΕ Κρήτης και μελών της ιατρικής κοινότητας.
Με πρωτοβουλία του υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Γιώργου Λυρώνη, βρέθηκε στο Ηράκλειο δίνοντας το «παρών» στην εκδήλωση και ο καθηγητής χειρουργικής, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη της ρομποτικής στην ιατρική, η οποία αποτελεί εδώ και περίπου 15 χρόνια ένα ισχυρό βοήθημα στην χειρουργική.
Μέσω της ρομποτικής δίνεται η δυνατότητα στους χειρουργούς να πραγματοποιούν τομές χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Ο χειρουργός μέσω ενός ειδικού Η/Υ πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας μοχλούς.
Πρόκειται για πρωτοποριακές επεμβάσεις απίστευτης ακρίβειας, οι οποίες πραγματοποιούνται στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με στόχο να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν παρενέργειες κατά την διάρκεια του χειρουργείου.
Μειονέκτημα βέβαια αποτελεί το υψηλό κόστος του συγκεκριμένου μηχανήματος, καθώς μαζί με τις υποστηρικτικές υποδομές που απαιτούνται ξεπερνά το 1.5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται συνήθως για ουρολογικές και γυναικολογικές επεμβάσεις. Όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι απαραίτητη κυρίες σε νοσοκομεία με εκπαιδευτικά προγράμματα.
«Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής έχει τεράστιες εφαρμογές και είναι η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής, με καλύτερα εργαλεία και με τρισδιάστατη εικόνα για να κάνουμε επεμβάσεις οι οποίες είναι πολυσύνθετες και πολύ δύσκολες.
Αυτό το βήμα που έχει γίνει τα τελευταία 10-12 χρόνια έχει πάει πάρα πολύ γρήγορα και η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ταχύτατα. Με τα συγκεκριμένα συστήματα που λέγονται Da Vinci κάνουμε επεμβάσεις ουρολογικές και γυναικολογικές όπως και γενικής χειρουργικής. Το κόστος της εφαρμογής αυτής είναι περίπου 1.5 και 2 εκατ. ευρώ. Πιστεύω ότι νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν εκπαιδευτικά προγράμματα θα πρέπει να προμηθευτούν το συγκεκριμένο σύστημα. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται κυρίως σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και στο Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο», δήλωσε ο καθηγητής χειρουργικής.
Στον ενημερωτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης στάθηκε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση εφαρμογής της ρομποτικής στα χειρουργεία του ΠΑΓΝΗ θα εξεταστεί στο μέλλον.
«Η σημερινή (χθεσινή ) συνάντηση έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Η ΔΥΠΕ Κρήτης θέλει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί η χειρουργική του μέλλοντος. Αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας αφορά όλους. Η ρομποτική σαφώς έχει δείξει ότι είναι μία πρόοδος στην επιστήμη της χειρουργικής», τόνισε ο διοικητής της 7 Υγειονομικής Περιφέρειας Αντώνης Γρηγοράκης.
Στο ενδεχόμενο να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το περίφημο ρομποτικό μηχάνημα Da Vinci, αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης Γιώργος Λυρώνης, ο εκ των εμπνευστών της χθεσινής εκδήλωσης.
«Θα προσπαθήσουμε αυτά τα συστήματα να τα εντάξουμε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στόχος της ΔΥΠΕ Κρήτης είναι η αναβάθμιση της υγείας του κρητικού λαού. Το κόστος και οι σχετικοί υπολογισμοί θα αποτελέσουν αντικείμενο κουβέντας και η τελική απόφαση θα παρθεί από την ιατρική επιστημονική κοινότητα. Θα μελετήσουμε αν μας συμφέρει και θα αναλύσουμε τα δεδομένα. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα στην πρόοδο. Παρά την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που ζούμε, δεν θέλουμε να είμαστε πίσω στο θέμα της υγείας. Εμείς θέλουμε το καλύτερο για την υγεία των Κρητικών», επεσήμανε ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης Γιώργος Λυρώνης.