Ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα που έχει προξενήσει στις κοινωνίες η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών είναι το ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Η εργασία είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους. Είναι, όπως όλοι ξέρουμε, και πολύ ωφέλιμη.
Στο παρόν σημείωμα, λοιπόν, ας ιδούμε τη σημασία της εργασίας και για ποιο λόγο οι εκάστοτε κρατούντες έχουν χρέος να φροντίζουν να έχουν όλοι οι πολίτες δουλειά.
Με την εργασία, ο άνθρωπος, πρώτα απ’ όλα, κρατά σε διαρκή κίνηση και σε άγρυπνη και ακούραστη εγρήγορση το νου και το σώμα του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο νους του σκαρφίζεται ευκολότερα τρόπους να ικανοποιεί τις βιοτικές του ανάγκες και το σώμα του ξεπερνά τις δυσκολίες. Έρχεται, επίσης, σε επαφή και επικοινωνία με συνανθρώπους του, που εργάζονται υπό τον ίδιο εργοδότη και έχουν κοινό σκοπό. Έτσι, εντάσσεται αρμονικά στο γύρω του κοινωνικό σύνολο.
Πέραν τούτων, με την αμοιβή για τη δουλειά του εξασφαλίζει τα προς το ζην αντιμετωπίζει τα οικονομικά έξοδα της καθημερινής, δημόσιας και ιδιωτικής, ζωής του. Είναι αυτόνομος και δεν εξαρτάται από κανέναν παρά μόνον από τον ίδιο του τον κόπο.
Η σημασία της εργασίας είναι, από την αρχαιότητα, επίσης μεγάλη. Και το ξέρουμε όλοι.
Πέρα από το ότι συντελεί στην οικονομική πρόοδο της κοινωνίας, φέρνοντας τους εργαζομένους κοντά βοηθά τη διάδοση των ιδεών και την πνευματική ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, με τη συνεισφορά και τη συνεργασία όλων αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιτυχία τα κοινά προβλήματα, ενώ είναι λιγότερα πασιφανώς τα προβλήματα που γεννούν σε μιαν κοινωνία και στα μέλη της η αεργία και η ανεργία, η εγκληματικότητα π.χ. και η συσσώρευση ανιάτων ή δυσκολογιάτρευτων ψυχικών και σωματικών ασθενειών. «Αργία μήτηρ πάσης κακίας» μας λέει το γνωστό πατροπαράδοτο ρητό…
Οι εργοδότες, από τη μια, δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη και να καταπατούν τα δικαιώματά της. Γιατί σε αυτήν οφείλουν τα κέρδη τους. Και οι κρατούντες, από την άλλη, οφείλουν να την προστατεύουν ως κινητήρια δύναμη της εθνικής οικονομίας, αλλά και να εξασφαλίζουν προσοδοφόρα και σε υγιεινό εργασιακό χώρο δουλειά για κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου και φυλής και πιστεύω…
Προτείνω να ξαναδούμε, σε τούτον τον επίλογό μας, μιαν κυψέλη μελισσών. Μια μελισσοκοινωνία, ως γνωστόν, αμύνεται στους εξωτερικούς της εχθρούς και προοδεύει χάρη στην εργασία των φίλεργων και αεικινήτων εργατριών και όχι στην απραξία των κηφήνων, έτσι δεν είναι;
* Ο Γεώργιος Η. Ορφανός είναι φιλόλογος