Διακεκριμένοι επιστήμονες ανέλυσαν τα κλινικά συμπτώματα της αυτοκτονίας σε εφήβους και ενήλικες και τις διεργασίες του πένθους, ενώ αναφέρθηκαν και στις δομές ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Μπίτσιος, το 21% των θανάτων σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών διεθνώς, οφείλεται στην αυτοκτονία. Ο κ. Μπίτσιος διευκρίνισε ότι από το 1995 έως το 2010 στην Ελλάδα καταγράφονταν τρεις αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους και αναφέρθηκε σε επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι 1% αύξηση της ανεργίας συνοδεύεται από αύξηση 0,8% των αυτοκτονιών. Τόνισε επίσης ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας σε χώρες που έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, όπως η Αυστραλία, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα τέσσερα στάδια του φυσιολογικού πένθους (σάστισμα, θυμός-άρνηση, κατάθλιψη, αποδοχή) και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του επίδοξου αυτόχειρα στην αποτροπή της αυτοκτονίας, αν αντιληφθεί εγκαίρως την κρισιμότητα της κατάστασης και επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό. Όπως επισήμανε ο κ. Παπανικολάου η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Θεσσαλία, στην αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονίας.
Στους φορείς που μπορεί ν’ απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος για συμβουλές και βοήθεια αναφέρθηκε ο κοινωνικός λειτουργός Msc Βασίλης Καφετζάκης, ο οποίος τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γραμμές 1034, 1018, 175, 210-7222333 και 2810-390708 και αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχουν οι ειδικοί επιστήμονες στους ανθρώπους που υποφέρουν από τάσεις αυτοκτονίας, σημειώνοντας ότι οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...