Μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις «Θεσμοφοριάζουσες», θα παρουσιάσει ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ σε 60 περίπου θέατρα και σχεδόν αντίστοιχους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα κατά το φετινό καλοκαίρι. Οι «Θεσμοφοριάζουσες», σε διασκευή του Γιώργου Κιμούλη και του Πιτσιρίκου, βασισμένη στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Δημήτρη Πιατά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ταξιδεύουν στην Κρήτη.
Παραστάσεις θα δοθούν:
Τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, 9:15 μ.μ., στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά.
Τρίτη 5 Αυγούστου και Τετάρτη 6 Αυγούστου, στις 9:15 μ.μ., στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», στο Ηράκλειο.
Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, στις 9:15 μ.μ., στο Θέατρο Ερωφίλη, στη Φορτέτζα του Ρεθύμνου.
Στις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, όλα είναι… γυναίκα.
Άντρες μιλούν για τις γυναίκες, γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες,
άντρες μιμούνται τις γυναίκες, άντρες ντύνονται γυναίκες,
άντρες εναντιώνονται στο γυναικείο κόσμο,
γυναίκες ελπίζουν σ’ έναν κόσμο γυναικείο.
Στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα, ο γνωστός ποιητής Ευριπίδης εξαιρετικά ανήσυχος, επισκέπτεται έναν συγγενή του για να του ζητήσει να τον βοηθήσει. Κινδυνεύει η ζωή του. Όλες οι γυναίκες της πόλης, που σήμερα βρίσκονται μαζεμένες στη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να βρουν έναν τρόπο να τον καταστρέψουν, επειδή θεωρούν ότι τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο αυτόν, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπίσει.
Τη δύσκολη αυτή αποστολή αναλαμβάνει ο Συγγενής. Ποιος είναι όμως αυτός ο Συγγενής; Πουθενά μέσα στο έργο δεν ακούγεται το όνομά του. Σαν να μην έχει άλλη ταυτότητα εκτός της… συγγένειάς του. Ποιος είναι; Ένας απλός συγγενής. Ναι. Αλλά ποιου; Του Ευριπίδη; Δικός μας; Όλων; Μήπως είμαστε εμείς οι ίδιοι;
«Στην παράστασή μας, σαν μέσα σ’ ένα όνειρο -όνειρο ή εφιάλτης- στο τώρα!, στην εποχή μας, στην εποχή της κρίσης των πάντων, στην εποχή της ανυπαρξίας κάθε ταυτότητας, ένας άντρας -ένας συγγενής μας- παγιδευμένος στην αντίληψη πως η κοινωνία έχει φύλο και το φύλο αυτής είναι αρσενικού γένους, χάνεται μέσα σ’ ένα λαβύρινθο μεταμορφώσεων, για να βρεθεί αποκλεισμένος σ’ ένα χώρο καθαρά θηλυκό. Στις Θεσμοφοριάζουσες, αυτήν την απειλητική κωμωδία, ο άντρας συναντά το αδιέξοδο της κυριαρχίας του. Μήπως τελικά το πρόσωπο του μέλλοντος είναι θηλυκού γένους;», σημειώνει ο Γιώργος Κιμούλης.
«Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, αν και σε πρώτο επίπεδο φαίνεται να μην έχουν καμία σχεδόν πολιτική χροιά, ίσως είναι το πιο πολιτικό έργο απ’ όλα», προσθέτει ο ίδιος.
Την παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης. Το ρόλο του Συγγενή αποδίδει ο ίδιος ο Γιώργος Κιμούλης, ενώ εκείνον του Ευριπίδη ο Δημήτρης Πιατάς. Πρωταγωνιστούν ακόμα οι: Φαίη Ξυλά (Γυναίκα), Θανάσης Αλευράς (Αγάθων), Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Θεράπων) Δημήτρης Ραφαήλος (Κλεισθένης), και Χάρης Χιώτης (Τοξότης). Τους πλαισιώνει 14μελής γυναικείος χορός.
Σημειώνεται ότι το cd με τα τραγούδια και τις μουσικές του Διονύση Τσακνή για την παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία «Sui Generis Music».
Συντελεστές
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης.
Διασκευή, δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Κιμούλης και Πιτσιρίκος.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης.
Σκηνικά – Κουστούμια: Γιάννης Μετζικώφ.
Μουσική: Διονύσης Τσακνής.
Video: Κώστας Κιμούλης.
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου.
Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης, Τόνια Ντούσκα.
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Φαίη Ξυλά, Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος και Χάρης Χιώτης.
Χορός: Νάντια Ανθοπούλου, Τόνια Καζάκου, Αναστασία Κατσιναβάκη, Ντέπυ Μαλλιαρου, Ισιδώρα Μπουζιούρη, Μαρίνα Μυρτάλη, Ματίνα Νικολάου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Αρετή Ντάλιου, Αρετή Πασχάλη, Κωνσταντίνα Σπάθη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Ειρήνη Τσάβα.
Παραγωγή: Θεοφάνης Γ. Κιρκινέζος.
Τιμές εισιτηρίων:
18 ευρώ γενική είσοδος.
15 ευρώ Μαθητές, Φοιτητές.
12 ευρώ Άνεργοι, ΑμεΑ, Πολύτεκνοι.
Εισιτήρια από 9 ευρώ προπωλούνται μέσω του viva.gr.
Προπώληση εισιτήριων:
Χανιά: Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Ηράκλειο: Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης», Πολύκεντρο Νεολαίας.
Ρέθυμνο: Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων