Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ξεκίνησε χθες το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων, με την κατάθεση τριών μαρτύρων του κατηγορητηρίου, η δίκη για την υπόθεση θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη. Η μητέρα, ο πατέρας και μια θεία του άτυχου κοριτσιού εξετάστηκαν, ενώ η δίκη διεκόπη το μεσημέρι και θα συνεχιστεί το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης, 25 Φεβρουαρίου.
Έντονη ήταν η παρουσία αστυνομικής δύναμης στο Δικαστήριο, ωστόσο δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Ακόμα κι όταν άτομο από το ακροατήριο προσπάθησε να κάνει λεκτική παρέμβαση, ο εισαγγελέας της έδρας υπέδειξε την αξιοπρεπή και κόσμια στάση της μητέρας και συνέστησε προς όλους να την μιμηθούν.
Στη Δικαστική αίθουσα του ΜΟΔ Χανίων, αναμφισβήτητα τραγική φιγούρα ήταν αυτή της μητέρας του κοριτσιού, της Ελένης Ακουμιανάκη, με τον πόνο και τη θλίψη να αποτυπώνονται στο πρόσωπό της. Κλήθηκε πρώτη από τους μάρτυρες κατηγορητηρίου να καταθέσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης.
Η μάρτυρας, αναφέρθηκε στο παιδί της, στον χαρακτήρα του, στα όνειρα που έκανε αλλά δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει.
Μίλησε για τη σύντομη διαδρομή της κόρης της στη ζωή, λέγοντας πως ήταν ένα κορίτσι χαρούμενο, με πολλά όνειρα. Μαθήτρια άριστη στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, με επαίνους, σημαιοφόρος στις παρελάσεις, με άριστη επίδοση και στις ξένες γλώσσες.
Όπως ανέφερε η μητέρα, με την Στέλλα πέρα από την αγάπη μητέρας-κόρης, υπήρχε και σχέση εμπιστοσύνης. Επεσήμανε ότι εξ όσων η ίδια γνώριζε, δεν έπινε ποτέ αλκοόλ ενώ ερωτώμενη από την έδρα πως μπορεί να εξηγήσει ότι εκείνο το βράδυ έφυγε από το σπίτι χωρίς να το γνωρίζει και βρέθηκε να πίνει με την παρέα των δυο κατηγορούμενων νεαρών, η μάρτυρας απάντησε πως θεωρεί ότι επρόκειτο για μια εφηβική πράξη, ενώ για την κατανάλωση αλκοόλ είπε πως δεν θα έπινε αν δεν την είχαν παρακινήσει οι δυο νεαροί.
Η μητέρα, στάθηκε αρκετά στο γεγονός της καθυστερημένης ενημέρωσης της ίδιας και του συζύγου της ότι το παιδί τους βρισκόταν στο Νοσοκομείο, καθώς όπως τόνισε, ενημερώθηκαν στις 9 περίπου το πρωί κι όταν έσπευσαν πλέον κοντά στην Στέλλα, είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή της. «Αν είχα ενημερωθεί εγκαίρως όλα θα ήταν διαφορετικά. Έχω σπουδάσει νοσηλευτική και θα αντιλαμβανόμουν την κατάσταση του παιδιού μου. Θα φώναζα στους γιατρούς, δεν θα άφηνα την Στέλλα αβοήθητη. Το παιδί μου ήταν σε ένα φορείο, σε ένα διάδρομο και το άφησαν να πεθάνει», είπε με πόνο, προσθέτοντας πως η καθυστέρηση με την οποία έγινε αντιληπτή η κατάσταση του παιδιού της άρα και η καθυστέρηση ουσιαστικής αντιμετώπισης του περιστατικού, συνετέλεσε στο τραγικό τέλος της κόρης της.
Ανέφερε μάλιστα πως μετά τον θάνατο του παιδιού της, έχουν μεταφερθεί πολλά ανήλικα παιδιά στο Νοσοκομείο κατόπιν κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά κανένα δεν πέθανε διότι, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα από τους γιατρούς και τους παρέχεται η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα.
Σοβαρές ευθύνες επέρριψε στους κατηγορούμενους, τόσο στον νεαρό όσο και στους ειδικευόμενους γιατρούς, για τον θάνατο του παιδιού του όταν κλήθηκε να καταθέσει, ο πατέρας της Στέλλας, Μανώλης Ακουμιανάκης.
Για μεν τον 26χρονο είπε ότι μαζί με τον φίλο του (τον έτερο κατηγορούμενο νεαρό) είχαν καταστρώσει σχέδιο να μεθύσουν την Στέλλα και να την βιάσουν, προσθέτοντας πως αν η Στέλλα δεν τους είχε συναντήσει εκείνο το βράδυ, σήμερα θα ζούσε. Ένταση μάλιστα προκλήθηκε στη φάση εκείνη, καθώς οι συνήγοροι του 26χρονου του ζήτησαν να αναφέρει πώς το γνωρίζει αυτό κι εκείνος απάντησε ότι τα έχουν πει αστυνομικοί, με τους συνηγόρους να επιμένουν να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα.
Και ο κ. Ακουμιανάκης απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης, ανέφερε ότι είχε εμπιστοσύνη στο παιδί του, ότι γνώριζε πως δεν έπινε αλκοόλ κι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πιεί με τη θέλησή της.
Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε πως όταν έφτασε στο Νοσοκομείο με την σύζυγό του, στις 9 περίπου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι δυο νεαροί φίλοι του κοριτσιού και κατηγορούμενοι στην υπόθεση, βρίσκονταν εκεί. Κληθείς να απαντήσει πως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά τους από την στιγμή που μετέφεραν την Στέλλα στο Νοσοκομείο όταν διαπίστωσαν ότι δεν ήταν καλά και δεν την εγκατέλειψαν αβοήθητη, ο κ. Ακουμιανάκης απάντησε πως δεν το έκαναν επειδή επιθυμούσαν να βοηθήσουν την Στέλλα, αλλά το έπραξαν αυτό επειδή πανικοβλήθηκαν και φοβήθηκαν για τον εαυτό τους.
Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής παρίστανται οι δικηγόροι Ανδρέας Αργυρόπουλος (Ρεθύμνου) και Αλεξάνδρα Σπανάκη (Ηρακλείου).
Συνήγοροι υπεράσπισης παρίστανται:
Για τον 26χρονο κατηγορούμενο, οι δικηγόροι Βαγγέλης Μουνδριανάκης (Ρεθύμνου) και Γιώργος Στειακάκης (Ηρακλείου).
Για τον 40χρονο κατηγορούμενο γιατρό ο δικηγόρος Θωμάς Λεχωβίτης (Ρεθύμνου) και για τον 38χρονο κατηγορούμενο γιατρό, ο δικηγόρος Γιώργος Κουρμούλης (Ρεθύμνου).
Το χρονικό του θανάτου της ανήλικης Στέλλας
Η ανήλικη άφησε την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, την ημέρα του Πάσχα του 2011. Στις 4.30 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, 23 Απριλίου, την είχαν μεταφέρει σε λιπόθυμη κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα δύο νεαροί με τους οποίους ήταν παρέα το ανήλικο κορίτσι από τις 11 περίπου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος. Είχε εισαχθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, σε κατάσταση οξείας μέθης. Τριάντα δύο ώρες περίπου μετά εξέπνευσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, από «καρδιοαναπνευστική κάμψη συνεπεία εγκεφαλικής νέκρωσης μετά από δηλητηρίαση με αιθανόλη», σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.
Στη ΜΕΘ εισήχθη η ανήλικη με αρκετές ώρες καθυστέρηση από την στιγμή κατά την οποία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Οι ειδικευόμενοι γιατροί που επιλήφθηκαν του περιστατικού, φέρονται να μην αξιολόγησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης του κοριτσιού και από τις 4.30 τα ξημερώματα που το παρέλαβαν μέχρι τις 8.45 το πρωί, με εξαίρεση 10 λεπτών διάστημα που εξέτασαν την ανήλικη στην αίθουσα ανάνηψης του ΤΕΠ, στη συνέχεια την άφησαν σε ράντσο στον διάδρομο, έξω από τα Επείγοντα Περιστατικά, χωρίς να αντιληφθούν ότι το κορίτσι ήταν σε κωματώδη κατάσταση κι ότι επερχόταν ο θάνατός της, αν και όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, την είχαν επανεξετάσει.
Στις 8.45 το πρωί, οπότε οι δύο νεαροί που είχαν μεταφέρει την Στέλλα στο Νοσοκομείο, αντιλήφθηκαν τον επιθανάτιο ρόγχο του κοριτσιού και κάλεσαν ιατρική βοήθεια. Διαπιστώθηκε τότε πως στην ανήλικη είχαν επέλθει τα επιθανάτια συμπτώματα. Στις 10 περίπου κι αφού είχαν σπεύσει ειδικευμένοι γιατροί κοντά στην Στέλλα, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά οι προσπάθειες για να την κρατήσουν στη ζωή ήταν ατελέσφορες. Στις 12.30 το μεσημέρι, το άτυχο κορίτσι υπέστη τελικά καρδιακή ανακοπή και απεβίωσε.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν τα τρία από τα τέσσερα άτομα εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ως φέροντα ευθύνη για τον θάνατο της ανήλικης: ένας 26χρονος νεαρός και δυο ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ο τέταρτος κατηγορούμενος θα δικαστεί σε άλλο χρόνο από Δικαστήριο Ανηλίκων, καθώς αν και 21 ετών σήμερα, όταν τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ήταν 17 ετών.
*Ο 26χρονος είναι ο ένας από τους δυο νεαρούς με τους οποίους βρέθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου η 16χρονη μαθήτρια για να συνδιασκεδάσουν. Το κατηγορητήριο τον θέλει να παρακίνησε το κορίτσι, μαζί με τον ανήλικο φίλο του, να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος και να περιέλθει σε κατάσταση οξείας μέθης, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο όταν μετέφεραν την Στέλλα στο Νοσοκομείο δεν είπαν στους γιατρούς την ποσότητα αλκοόλ που είχε καταναλώσει, ώστε να της παρασχεθεί η δέουσα ιατρική φροντίδα.
*Ο 40χρονος ειδικευόμενος γιατρός τότε του Νοσοκομείου, ήταν εκείνος που επιλήφθη του περιστατικού όταν η Στέλλα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, καθώς εφημέρευε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Το κατηγορητήριο τον θέλει να εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά του, να μην έδωσε τη δέουσα σημασία ως προς την ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν η 16χρονη, να υποτίμησε τη σοβαρότητα του περιστατικού και να μην κάλεσε την ειδικευμένη γιατρό παθολόγο να επιληφθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και το ανήλικο κορίτσι να περιέλθει σε κατάσταση μη αναστρέψιμη για τη ζωή της.
*Ο 38χρονος επίσης ειδικευόμενος γιατρός τότε του Νοσοκομείου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο αν και ήταν αυτός που είχε εφημερία στο ΤΕΠ την ώρα που εισήχθη στο Τμήμα η Στέλλα και όφειλε να βρίσκεται στην υπηρεσία του, απουσίαζε αδικαιολόγητα από τη θέση του με αποτέλεσμα να μην προβεί όπως όφειλε, στις απαιτούμενες ενέργειες για την ιατρική περίθαλψη της ανήλικης ασθενούς, ενώ ακόμα κι όταν το πρωί, στις 6 περίπου, προσήλθε στο ΤΕΠ δεν φρόντισε να κάνει τον απαραίτητο επανέλεγχο για την κατάσταση της 16χρονης, ούτε να καλέσει την ειδικευμένη γιατρό.