Στις τρεις επιστολές διαμαρτυρίας, απαντά με γραπτή δήλωσή του ο Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,
Πληροφορήθηκα ότι ο κύριος Μανούσος Παραγιουδάκης, πρώην στρατιωτικός, καθώς και οι Σύλλογοι Εφέδρων Αξιωματικών και Αποστράτων Ρεθύμνου, σε προφανή συνεννόηση μαζί του (γεγονός που τεκμαίρεται αβίαστα από τις αναφορές σε προηγούμενα άρθρα του κυρίου Παραγιουδάκη) απέστειλαν στον τύπο επιστολές με τις οποίες απαιτούν τη ματαίωση μιας εκδήλωσης που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρόκειται να προβεί στην αναγόρευση του διεθνούς φήμης ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μάνχαϊμ Γερμανίας, Heinz Richter σε επίτιμο διδάκτορα. Ο Heinz Richter έχει συγγράψει γύρω στα 20 βιβλία και περίπου 200 επιστημονικά άρθρα σε Αγγλικά και Γερμανικά, τα οποία έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, μεταξύ αυτών στα Ιταλικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Τούρκικα, ενώ έχει παράλληλα επιμεληθεί πλήθος βιβλίων στη σειρά μονογραφιών Peleus που επιμελείται από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα και εκατοντάδων άρθρων στο περιοδικό Thetis που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 μέχρι σήμερα.
Η σειρά μονογραφιών Peleus που διευθύνει, όπως και το περιοδικό Thetis, είναι τα μοναδικά διεπιστημονικά ακαδημαϊκά Fora αποκλειστικά για θέματα Ελλάδας και Κύπρου σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και φιλοξενούν κείμενα γραμμένα σε Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά από επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Για τους λόγους αυτούς το 2000 τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία δια χειρός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κύριο Παραγιουδάκη και τους ομοϊδεάτες του η εκδήλωση αυτή δεν πρέπει να λάβει χώρα, καθώς ο καθηγητής Heinz Richter εξέδωσε πριν από μερικά χρόνια ένα βιβλίο για τη μάχη της Κρήτης, στο οποίο μετά από εκτεταμένη έρευνα, καθώς και με απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικό τρόπο καταρρίπτει διάφορες δοξασίες και μυθοπλασίες γύρω από το ζήτημα αυτό. Ο κύριος Παραγιουδάκης έχει ήδη αρθρογραφήσει με γραφικό ομολογουμένως αλλά και προσβλητικό ταυτόχρονα για τον καθηγητή Heinz Richter τρόπο για το βιβλίο, διατρανώνοντας την εκκωφαντική άγνοιά του για το θέμα αυτό και προκαλώντας ο ίδιος αποκλειστικά τις λεγόμενες «αντιδράσεις» του κρητικού λαού, τις οποίες αυτός και οι ομοϊδεάτες του επικαλούνται στις επιστολές τους.
Πέρα από το γεγονός ότι τόσο ο κύριος Παραγιουδάκης, όσο και οι ομοϊδεάτες του δεν είναι προφανώς σε θέση να αντιληφθούν την ακαδημαϊκή μεθοδολογία με την οποία γράφτηκε το βιβλίο, θεωρούν ότι μπορούν να αναγορεύσουν εαυτόν σε ακαδημαϊκό ειδήμονα που μπορεί να κρίνει ποιος αξίζει μια ακαδημαϊκή αναγνώριση και ποιος όχι. Δυστυχώς τόσο για τον κύριο Παραγιουδάκη, όσο και για τους ομοϊδεάτες του η στρατιωτική επιτροπεία των πανεπιστημίων έχει παρέλθει εδώ και 40 χρόνια, αφού βέβαια κάποιοι έπρεπε πρώτα να πεθάνουν γι’ αυτό, τη μνήμη των οποίων τιμούμε αυτές τις ημέρες».