Η τελευταία ανάρτηση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε προσωπικό του λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια με τίτλο “Ελληνικό ποδόσφαιρο: Ώρα ευθύνης για όλους” επισημαίνει τις προθέσεις του που, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστέψουμε ότι δεν είναι αγνές. Δίνουν ωστόσο τροφή για σχόλια, μια και μέσα από τις τοποθετήσεις τους ανοίγονται κάποια παραθυράκια γι’ αυτά.
Παράλληλα, μπορούμε να διακρίνουμε ότι, σε ορισμένα από τα ερωτήματα που άφηναν παλιότερες θέσεις του υφυπουργείου, δίνονται απαντήσεις. Όπως η περίφημη αναδιάρθρωση με “συγχώνευση της Super League2 με τη Football League”.
Αν και το τοπίο ήταν και παραμένει πολύ θολό, πίσω από την όλη αναδιάρθρωση που έρχεται λίαν συντόμως, η λέξη “συγχώνευση” τί άλλο μπορεί να σημαίνει εκτός από το ότι, η Super League2 διευρύνεται εντάσσοντας σ’ αυτές τις ομάδες της Football League.
Έτσι, το πρωτάθλημα -ίσως- με αυτόν τον τρόπο θα περικλείει τουλάχιστον 25-32 ομάδες (εξαρτάται με τους υποβιβασμούς/ανόδους των ομάδων που θα προκύψουν εάν προκύψουν).
Μένουμε σ’ αυτό το σημείο καθώς υπάρχει και μπόλικο ρεθεμνιώτικο ενδιαφέρον ελέω Επισκοπής. Υπενθυμίζουμε δε, ότι έχουν ανακύψει πολλές συζητήσεις μεταξύ των ομάδων της 2ης και της 3ης κατηγορίας για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Από εκεί και πέρα (για τη σεζόν 2022-23), προφανώς και η κατηγορία θα πρέπει να έχει το πολύ 16 ομάδες οπότε, στην επόμενη χρονιά (2021-22) θα προκύψουν πολλοί υποβιβασμοί.
Κι όμως, ο υφυπουργός πριν από δύο εβδομάδες, στην επίσκεψή του στο ΔΑΚ Γάλλου, τόνιζε και ξανατόνιζε ότι, δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στελέχωση των πρωταθλημάτων είναι υπόθεση που βαρύνει την ίδια την ΕΠΟ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πάνω από 2 επαγγελματικές κατηγορίες. Πόσες όμως είναι οι ομάδες που θα τις απαρτίζουν. Σ’ αυτό δεν υπάρχει απάντηση αλλά αυτό θα έπρεπε να έχει ξεκαθαριστεί για να γνωρίζουν την επόμενή τους ημέρα οι ομάδες της Football League.
Μια πρώτη εικόνα που δεν είναι καλή
Γενικότερα πάντως με την τοποθέτησή του, ο υπουργός μιλά για την ολιστική μελέτη.
Αρχικά, δείχνει τεράστια ανησυχία για την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σύμφωνα με τη θέση που κατέχουν οι ελληνικές ομάδες στην κατάταξη της UEFA (κατέχουν την 20η θέση ανάμεσα σε 55 χώρες) όπως άλλωστε και η Εθνική ομάδα που από τις μόνιμες θέσεις της τη δεκαετία 200-2014 μεταξύ 8ης και 18ης, πλέον κατέχει την 53η σε 210 χώρες της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA.
Στήριξη Θοδωρή Ζαγοράκη
Ακολούθως μένει και προάγει την Ολιστική Μελέτη των UEFA/FIFA που θα πρέπει να ακολουθηθεί απαρέγκλιτα και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της στήριξης Θοδωρή Ζαγοράκη καθώς τον θεωρεί τον πλέον κατάλληλο για να αναλάβει τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
“Είναι πασιφανές ότι δεν πάει άλλο και είναι μονόδρομος η πιστή εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης των UEFA/FIFA από όλους τους εμπλεκομένους” αναφέρει και συνεχίζει… “Στο πρόσωπο του Θοδωρή Ζαγοράκη και της υποψηφιότητάς του ενσαρκώνεται η ελπίδα για την αναστροφή της άσχημης κατάστασης. Για την σταδιακή επιστροφή του ποδοσφαίρου μας εκεί ψηλά, που μπορεί και του αξίζει να βρίσκεται…”
Ας δούμε όμως τί περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου, που εισάγεται σύντομα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί και κατόπιν στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί. Εκεί άλλωστε εισάγονται και μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις
Διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη:
– οι εκλογές της ΕΠΟ θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, αλλά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες,
– για την αντιμετώπιση της βίας εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, θεσπίζεται νέο σύστημα διενέργειας οργανωμένων μετακινήσεων φιλάθλων και επανεισάγεται το «ιδιώνυμο»,
– οι εκθέσεις για χειραγωγημένους αγώνες θα κοινοποιούνται στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α).
– Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α)
– Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών με συγχώνευση των Super League 2 και Football League.
– Δυνατότητα χρηματοδότησης, από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, των παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων αυτών με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων.
– Απελευθέρωση των μεταγραφών των ερασιτεχνών αθλητών με τη συμπλήρωση των 18 ετών τους.
“Όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά”
Στην κατακλείδα του, ο κ. Αυγενάκης τονίζει: “Δεν τελειώνουμε, όμως, μ’ αυτά. Απλώς ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη και του ποδοσφαίρου, σεβόμενοι το ρόλο που επιβάλλεται να ασκεί η Πολιτεία, αλλά και των πραγματικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του «αυτοδιοίκητου» της ΕΠΟ και των κανόνων των FIFA/UEFA.”
Τέλος, επισημαίνει ότι δεν μπορούν να χωρέσουν εγωισμοί, ούτε παρωχημένες νοοτροπίες αφού δεν υπάρχει άλλος χρόνος και κλείνει λέγοντας: “Απομένει να αναλάβουν την ευθύνη και το μερίδιο που τους αναλογεί οι ποδοσφαιρικές δυνάμεις και τα αρμόδια όργανα τους. ΠΑΕ, Λίγκες σωματεία, Ενώσεις, Ομοσπονδία, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες. Όλοι τους και ο καθένας ξεχωριστά.”