Τον υπαρκτό κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας στο προσφυγικό, επισήμανε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Στην ημερίδα που οργάνωσε το Ίδρυμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη ο υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. παρουσίασε μια σειρά από ποιοτικά στοιχεία στην εφαρμογή της συμφωνίας, τα οποία κάθε άλλο παρά εφησυχασμό θα πρέπει να δημιουργούν σε Βρυξέλλες και Αθήνα.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι για την επιβίωση της συμφωνίας λείπουν σήμερα δύο κρίσιμοι κρίκοι: οι επιστροφές από τα νησιά προς την Τουρκία και οι μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία προς την Ε.Ε. «Έξι μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, από τους 14.000 νέους εγκλωβισμένους στα νησιά έχει επιστρέψει στην Τουρκία μόλις 578. Και έξι μήνες μετά τη συμφωνία δεν γνωρίζουμε πόσες αιτήσεις ασύλου έχουν τελεσιδικήσει ώστε να εφαρμοστεί ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τον κ. Κεφαλογιάννη δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν εφαρμόζεται σήμερα ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης. Η αδυναμία της Ε.Ε. να αποστείλει ειδικούς στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θεωρείται από την ελληνική υπηρεσία Ασύλου ασφαλής χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί εκτός των άλλων ούτε ο μηχανισμός των επιστροφών.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, δύο είναι τα πιθανά σενάρια για το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής. «Στο πρώτο από αυτά η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στην όλο ένα και αυξανόμενη πίεση στα νησιά, θα αναγκαστεί να μετακινήσει μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα. Γνωρίζοντας ότι δεν θα παραμένουν πια εγκλωβισμένοι, οι ροές των προσφύγων από τη Τουρκία θα αυξηθούν. Οι διακινητές οι οποίοι θα έχουν λάβει το μήνυμα, γνωρίζοντας ότι η «επιχείρησή» τους εξαρτάται από το μεγάλο αριθμό των διελεύσεων, θα μειώσουν τις τιμές. Η Τουρκία θα αρχίσει να κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν εφαρμόζεται η Συμφωνία. Και η Ευρώπη με τη σειρά της θα κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου».
Κατά τον κ. Κεφαλογιάννη υπάρχουν λύσεις διοικητικής συνεργασίας που θα βελτίωναν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα όσων ζητούν διεθνή προστασία. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την Ε.Ε. ώστε η Τουρκία να αποκτήσει εγκαταστάσεις με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μεταφραστές και καλά εξοπλισμένη υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Σύροι που επιστρέφουν θα τίθενται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας και όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου».
«Το δίλλημα το επόμενο διάστημα για τη χώρα μας», τόνισε, «είναι απλό: Είτε θα διολισθήσουμε στο αυστραλιανό μοντέλο μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό Ναούρου και Μάνους, τα νησιά που κρατούνται στην Αυστραλία οι πρόσφυγες, είτε θα θέσουμε τις βάσεις ώστε η Συμφωνία με την Τουρκία να λειτουργήσει πραγματικά ως μια συμφωνία -γέφυρα προς ένα νέο, αξιόπιστο, ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου».