Οι διεθνείς συνθήκες δεν έχουν ημερομηνία λήξεως και είναι δυνατόν να αναθεωρηθούν μόνο μετά από μια πολεμική σύρραξη, επομένως η συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητείται σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο μόνο σε επίπεδο ρητορείας. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα Χανίων, στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, στον καταλυτικό ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη διαχρονική σημασία της συνθήκης για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην επικαιρότητα που απέκτησε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου, χαρακτήρισε τη συνθήκη ως «βάση των διεθνών σχέσεων στην περιοχή μας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή τείνει να θεωρεί τον εαυτό της ως έναν αναβαθμισμένο παράγοντα στη διεθνή σκηνή και εμείς πρέπει να δούμε αυτή την τουρκική φιλοδοξία». Ο κ. Χατζηβασιλείου πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κανείς να πει ποιες είναι οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου με βάση τις δηλώσεις του. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα και να είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της και ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις περιπέτειες είναι να είσαι έτοιμος».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες που φτιάχνουν τέτοιου είδους σύνορα, δεν λήγουν ποτέ. Είναι μια συνθήκη η οποία θα μείνει μέχρι κάποιος πόλεμος να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα». Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αναγκαίο να βρίσκεται μέσα σε ισχυρές συμμαχίες και «ταυτοχρόνως να έχουμε το νου μας με ισχυρό στρατό, για να μην μπαίνει ο άλλος στην επιθυμία να σκεφτεί να αλλάξει την συνθήκη της Λωζάννης αλλά να μένει στη ρητορεία του». Επεσήμανε ακόμη ότι «η Ρωσία έχει κατορθώσει με την παρέμβασή της στη Συρία να καταδείξει πως είναι ένας ισχυρός παίκτης στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ έχουν εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ την κατάσταση».
Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης σημείωσε ότι «η υπογραφή της συνθήκης αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή στην πολιτική σταδιοδρομία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είχε τη δύναμη να παλέψει και μέσα από τα ερείπια να ανοικοδομήσει τη νέα Ελλάδα. Όταν πήγε στη Λωζάννη δεν υπήρχε ελληνικό κράτος. Αντέκρουσε με σθένος τις απαιτήσεις των Τούρκων που ζητούσαν περίπου τα πάντα. Διαπραγματεύτηκε σκληρά, όχι ως εκπρόσωπος ενός ηττημένου κράτους αλλά ως εκπρόσωπος εμπόλεμου κράτους και πέτυχε έναν διπλωματικό θρίαμβο».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, οι αντιπρόεδροι του Ιδρύματος, αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρητών Αλέξανδρος Αλεξίου, ο διοικητής του ΚΕΝΑΠ Γεώργιος Τσόγκας, ο πρ. υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο πρ. βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, στρατιωτικών αρχών κ.ά.