Θα επαναλάβω το χιλιοειπωμένο μύθο με το Χότζα και τα ζώα του, που ο Βεζίρης ήθελε να βάλει στο καλύβι που ζούσε αυτός και η φαμελιά του. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, συμπληρώνω ότι αφού τον υποχρέωσε να βάλει στο καλύβι του όλα τα ζώα, του επέτρεψε στη συνέχεια να βγάλει έξω τη γελάδα και αυτός με ανακούφιση τον ευχαρίστησε θερμά, για τη γενναιοδωρία του.
Το ίδιο τροπάρι ψάλλουν και τα φιλοκυβερνητικά «σοβαρά ΜΜΕ», που τονίζουν τα ευεργετήματα που θα προκύψουν για όλους μας, με τη μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση με το ίδιο ποσοστό, της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνεχίζουν επίσης, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογικής κλίμακας για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, παρόλο που η μείωση αυτή δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Και καταλήγουν, υπερτονίζοντας τη μη υποχρέωση καταβολής «τέλους επιτηδεύματος», από όσους δουλεύουν με μπλοκάκια και δεν κόψουν ΚΑΜΜΙΑ απόδειξη, δεν εισπράξουν δηλαδή από τη δουλειά τους ούτε ένα ευρώ, ολόκληρο το 2015.
Υπενθυμίζω για όσους έχουν «κοντή μνήμη», ότι το 2008 το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, με τις ίδιες με σήμερα διεθνείς τιμές του αργού, ήταν 0,68 λεπτά το λίτρο. Με την αναγγελθείσα «μείωση», θα κυμανθεί γύρω στο 1,12 ευρώ, δηλαδή η φορολόγησή του αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 70%. Αυτό είναι το σωστό νούμερο που θα έπρεπε να αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζω επίσης ότι η εισφορά αλληλεγγύης, το 2008 δεν υπήρχε. Επιβλήθηκε ως «έκτακτος φόρος», μόνο για την περίοδο 2012-2014 και κλέβει από τα εισοδήματα όσων παίρνουν πάνω από 1.000 και μέχρι 1660 ευρώ μικτά το μήνα, δηλαδή 20.000 μικτά το χρόνο το 1%, προ φόρων και εκπτώσεων. Αν τα μικτά εισοδήματα ξεπερνούν τις 20.000, η εισφορά γίνεται 2%, μετά τις 50.000 3% κ.λπ. Αυτό σημαίνει χονδρικά ότι η Κυβέρνηση, παίρνει απ’ όλους τουλάχιστον ένα διακοσάρι ή περισσότερα, χωρίς να τους δίνει λογαριασμό σε τι είδους «αλληλεγγύη» τα χρησιμοποιεί. Αφού οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, το σύστημα υγείας καταρρέει, κοινωνική πρόνοια δεν υπάρχει πια και η Παιδεία έχει τα χάλια της. Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να αφήσει τη φορολόγηση αυτή να λήξει, την επεκτείνει και στα επόμενα χρόνια και την επέκταση την παρουσιάζει στο προσχέδιο ως μείωση της φορολογίας μας.
Σημειώνω επίσης ότι ο ΕΝΦΙΑ καλά κρατεί και θα μας επιβαρύνει το ίδιο «δημευτικά» και για τα επερχόμενα έτη. Υπενθυμίζω ότι τον ΕΝΦΙΑ τον ακούσαμε ως φορομπηχτική εξαγγελία με το όνομα ΕΤΑΚ από τον κ Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, στο μνημονιακό Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε στα κτίρια του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του 2011.
Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γινότανε τα χρόνια της ευμάρειας μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις, μόνο που το 2011, τα «όργανα» έπαιξαν για όλους μας και όχι μόνο για τους λίγους που διασκέδαζαν συνήθως εκεί. Υπενθυμίζω επίσης ότι το χαράτσι αυτό θα ίσχυε, μόνο για το 2012. Αντί για αυτό, επεκτάθηκε για τη διετία 2013-2014 και από το 2015, γίνεται ΤΑΚΤΙΚΟΣ φόρος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωραφιών και οικοπέδων, δηλαδή για το 80% των Ελλήνων. Και το μόνο ακίνητο που μένει πια εκτός φορολόγησης, είναι το παγκάκι στο οποίο κοιμούνται οι άστεγοι και οι φτωχοποιημένοι, που δε μπόρεσαν να αντέξουν τα πέντε σκληρά χρόνια της Κρίσης.
Όσον αφορά τη μη καταβολή τέλους από όσους έχουν μπλοκάκια και δεν κόψουν καμία απόδειξη το 2015, εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση, έκαμε την ανάγκη φιλοτιμία. Αφού, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Όσοι λοιπόν δε δουλέψουν καθόλου το 2015, φυσικά δεν θα έχουν να πληρώσουν. Έτσι, όσα χρήματα και αν «έγραφε»το κονδύλι αυτό του προϋπολογισμού, το πραγματικό όφελος θα ήταν μηδέν.
Δεν θα ανέφερα όλα τα παραπάνω, αν τους ερχόμενους μήνες δεν περιμέναμε εκλογές. Αλλά κατά τα φαινόμενα και κατά τις εκτιμήσεις όλων, Κυβερνητικών και μη, δεν θα τις αποφύγουμε.
Η αλήθεια λοιπόν, των «φοροελαφρύνσεων» του 2015, είναι ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε σε φόρους, μόνο ένα δισεκατομμύριο περισσότερα από ότι πληρώσαμε (;) το 2014. Φανταστείτε τι θα παθαίναμε φορολογικά, αν δεν περιμέναμε εκλογές και αν η Κυβέρνηση πατούσε γερά στα πόδια της και στην πλειοψηφία που έχει στη Βουλή.
Συνεπώς, πρέπει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε όλοι, ποια μπορεί να είναι η σωστή επιλογή, όσον αφορά την ψήφο μας, όταν μας ζητηθεί. Ας μη βιαστούμε δε να δηλώσουμε ότι η απάντηση είναι προφανής. Το πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει να αναλογιστούμε λοιπόν, πόσο Σύριζα θα κουρευτούν από ό,τι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, οι εναπομείνασες οικονομίες όλων μας, μετά τις εκλογές.