Η αυτοβελτίωση μέσω της έκφρασης και το θέατρο ως ψυχοθεραπευτικό μέσο για όλες τις κοινωνικές ομάδες ανθρώπων ήταν και φέτος τα ζητήματα που απασχόλησαν την εθελοντική θεατρική ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου «Α.Ψ.Ε.Ν.Τ.Η.», τα μέλη της οποίας παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής το αποτέλεσμα των φετινών «υποκριτικών» τους συναντήσεων.
Την εκδήλωση αγκάλιασε με την παρουσία της η τοπική κοινωνία. Το κοινό παρακολούθησε μονολόγους Αρχαίας Τραγωδίας και Κλασικού ρεπερτορίου από την θεατρική ομάδα, σκηνές από έργα ελληνικού ρεπερτορίου με έμφαση στην κωμωδία και αποσπάσματα από το έργο του Χόρχε Μπουκάι «Να σου πω μια ιστορία».
Η συγκίνηση και η χαρά κυριαρχούσε στα μάτια ηθοποιών και κοινού, όχι τόσο για το αποτέλεσμα, μα περισσότερο για την προσπάθεια των μελών της ομάδας, που μέσω της υποκριτικής τέχνης επιχειρούν να εξερευνήσουν ενδόμυχα κομμάτια της ψυχής τους και να συνδεθούν με άλλα, τα οποία έχουν αφήσει στην άκρη.
Σύμφωνα με το συντονιστή της ομάδας και ηθοποιό, κ. Βαγγέλη Λιοδάκη, το Θέατρο είναι ένας τρόπος, ώστε να έρθει κανείς σε σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό και στη συνέχεια να αποδεχτεί κομμάτια που απωθούσε, ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί πολλές φορές να είναι δύσκολη, αλλά είναι σίγουρα λυτρωτική στο τέλος.
«Στη διάρκεια των συναντήσεων, επιχειρούμε βήματα σε υποκριτικούς δρόμους, με σκοπό να προσεγγίσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας μέσω της υποκριτικής τέχνης. Η τέχνη του θεάτρου είναι ένας τρόπος να συνδεθεί κανείς με τα μέρη του εαυτού του που για διάφορους λόγους έχουν καταπιεστεί ή κρύβονται βαθιά μέσα του. Έρχεσαι σε σύγκρουση μαζί τους, τα απωθείς, αλλά στη συνέχεια τα αποδέχεσαι και συνδέεσαι βαθιά μαζί τους. Ουσιαστικά, αυτό που βοηθάει είναι οι διαφορετικοί ρόλοι που υποδύεσαι, επειδή ακριβώς αναγνωρίζεις ότι δεν είσαι εσύ και επομένως έτσι μπορείς να προσεγγίσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Η βιωματική εμπειρία είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη θεωρητική. Είναι κάτι σκληρό, αλλά και λυτρωτικό, γιατί από τη στιγμή που καταφέρνεις να ξεπεράσεις τα εμπόδια που σε φέρνουν σε σύγκρουση με συγκεκριμένες πλευρές του εαυτού σου, βάζεις με μεγαλύτερη ευκολία τα πράγματα στη θέση τους», αναφέρει ο ίδιος.
«Από Ψυχής Εθελοντής, Νέος Τώρα Ηθοποιός»
Τα αρχικά του ονόματος της ομάδας προκύπτουν από μια ηθελημένη ανορθογραφία της λέξης αψέντι. Ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Λιοδάκης προέκυψε από την ανάγκη των μελών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας να ασχοληθούν με το θέατρο, στο πλαίσιο των υπολοίπων ομάδων που υπάρχουν εκεί. Το θέατρο συναντά την ανάγκη να εκφραστεί κανείς δημιουργικά με μια συμβολική γλώσσα μέσα στον κόσμο και την πραγματικότητα. Μέσω της αφήγησης, του αυτοσχέδιου διαλόγου και των διάφορων μορφών δραματικής τέχνης, λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και γνώσης, ενσυναίσθησης και επικοινωνίας. Ενισχύει την ατομική έκφραση, καλλιεργεί τη γλώσσα του σώματος, βελτιώνει τη σχέση με το χώρο και το ρυθμό, τις φυσικές, διανοητικές και ψυχικές ικανότητες. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Λιοδάκης, η προσπάθεια των μελών της ομάδας αποδεικνύεται και από τη βελτίωσή τους πάνω στην υποκριτική τέχνη, η οποία είναι φανερή από χρόνο σε χρόνο.
«Η ομάδα προέκυψε από την ανάγκη των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ για θέατρο. Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπάρχουν και διάφορες άλλες κοινωνικές και επιστημονικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη του. Πρόσφατα παρακολούθησα ξανά βίντεο από παρουσιάσεις των προηγούμενων χρόνων που είχαμε πραγματοποιήσει και πραγματικά μπόρεσα να αναγνωρίσω τη βελτίωση όλων των παιδιών. Δεν είμαστε πάντα όλοι στο ίδιο επίπεδο, αλλά μέσω της προσπάθειας και της αφοσίωσης μπορούμε να κάνουμε βήματα προόδου. Η δική μου εμπειρία από την ομάδα είναι πολύ θετική και η όλη εμπειρία μου μέσα στα χρόνια από το θέατρο με έχει κάνει να αναγνωρίσω το πόσο ψυχοθεραπευτικό μπορεί να είναι για κάποιον. Σαν συντονιστής της ομάδας που είμαι μπορώ πιο ευδιάκριτα να αντιληφθώ τι έχει ο καθένας και να τον βοηθήσω ώστε να το εκφράσει και να το καταπολεμήσει μέσω της υποκριτικής», επισημαίνει ο κ. Λιοδάκης.
Η εθελοντική θεατρική ομάδα «Α.Ψ.Ε.Ν.Τ.Η.» είναι ανοιχτή προς όλες τις κοινωνικές ομάδες του Ρεθύμνου, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων που είναι λήπτες ψυχικών υπηρεσιών στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, αλλά δεν επιτρέπει από την άλλη την πραγματοποίηση μιας ολοκληρωμένης θεατρικής παράστασης.
«Το εργαστήρι δουλεύει όλο τον χρόνο και στο πλαίσιο της δουλειάς που κάνουμε εκεί μέσα, υπάρχει και η παρουσίαση στο κοινό. Τα αρχικά γράμματα «Α.Ψ.Ε.Ν.Τ.Η.» σημαίνουν από ψυχής εθελοντής, νέος τώρα ηθοποιός και η ομάδα αποτελείται από λήπτες ψυχικών υπηρεσιών, ψυχολόγους, εθελοντές, φοιτητές, συνταξιούχους και γενικότερα είναι ανοιχτή προς όλο το κοινό του Ρεθύμνου όλους τους μήνες του χρόνου. Αυτό εν μέρει είναι βοηθητικό για τα μέλη της ομάδας, καθώς έτσι έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και κακό γιατί δε μας επιτρέπεται να προετοιμάσουμε και να ολοκληρώσουμε μια παράσταση από την αρχή ως το τέλος. Λόγω της έλλειψης χρόνου και των υποχρεώσεων των μελών της ομάδας αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε κομμάτια από διάφορα έργα, γιατί έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσει η ομάδα. Αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, πως το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να ενταχθεί οποιαδήποτε στιγμή θελήσει στην ομάδα είναι λίγο άδικο για όσα άτομα είναι κοντά μας σε αυτά τα τέσσερα χρόνια της ομάδας, καθώς έχουν τη βαθιά επιθυμία να παρουσιάσουν κάτι πιο ολοκληρωμένο και την εκφράζουν. Ελπίζω όμως ότι θα μπορέσουμε να το πραγματώσουμε στο μέλλον. Στην αποψινή εκδήλωση συμμετέχουν περίπου 10 άτομα και έχουν επιλέξει να παρουσιάσουν κομμάτια από έργα διαφορετικών θεμάτων, τα οποία είτε τους ενέπνευσαν είτε τους άρεσαν και εργάστηκαν πάνω σε αυτά», εξηγεί ο ίδιος.