Μια εβδομάδα μετά το παράνομο και προκλητικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο από τον Ερντογάν:
η Τουρκία δεν έχει κουνηθεί ούτε εκατοστό από τα καταπατημένα εδάφη, που είναι υπό τον έλεγχο και διοίκηση του ΟΗΕ με βάση τα Ψηφίσματά του,
το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει επιβάλει κανένα μέτρο και καμία κύρωση σε βάρος της Τουρκίας, ενώ,
η Αθήνα έπαψε πολύ γρήγορα να αυτοθαυμάζεται για τα «χαστούκια» που θα έριχναν «οι άλλοι» στην Τουρκία και απομακρύνεται από το θέμα και,
η Λευκωσία ψάχνεται για το πώς -μελλοντικά- θα απαντήσει στην σοβαρή κίνηση τουρκικής οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου.
Αυτός είναι ο πρώτος θλιβερός απολογισμός της δεύτερης τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο – και πρώτης εν καιρώ ειρήνης.
Η ασυδοσία της Τουρκίας και η προκλητική καταπάτηση κάθε εννοίας διεθνούς δικαίου και διεθνών αποφάσεων παραμένει ατιμώρητη, με αποτέλεσμα όσο περνούν οι ημέρες να εδραιώνεται η νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, με το « Τουρκικό κράτος στην Κύπρο» να βγάζει προκλητικά γλώσσα σε όλους.
Την κύρια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση φέρει πρωτίστως ο γ. γραμματέας του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα ανώτατα συλλογικά πολιτικά όργανα του πλανήτη.
Η κίνηση Ερντογάν να καταλάβει «ως πιλοτικό πρόγραμμα» το 3,5% της περίκλειστης περιοχής -δηλαδή να καταπατήσει έδαφος που ελέγχεται και διοικείται από τον ΟΗΕ με βάση τα ομόφωνα Ψηφίσματα του και να απωθήσει τους κυανόκρανους από την έκταση αυτή, είναι παράνομη πράξη που στρέφεται εναντίον του ΟΗΕ και του συνόλου των κρατών του πλανήτη που έχουν πάρει αυτές τις αποφάσεις.
Το απολύτως λογικό και πολιτικά δίκαιο θα ήταν ο ΟΗΕ, ο γ. γραμματέας και το ΣΑ να αναστρέψουν αυτομάτως την κατάσταση, να «απωθήσουν» τον Ερντογάν και να ανακτήσει ο ΟΗΕ και οι κυανόκρανοι την καταπατημένη από την Τουρκία περιοχή.
Τίποτα από αυτά δεν έγινε.
Ο γ. γραμματέας εξακολούθησε τις διακοπές του στη Μαδέρα, δεν έβγαλε ανακοίνωση, δεν κινήθηκε καν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά παρέλευση τριών ημερών άρχισε να συνεδριάζει επί του θέματος και έγινε …της τρελής μέσα στη συνεδρίαση. Και τούτο διότι η πάντα καλά προετοιμασμένη Βρετανία έβαλε αμέσως κάτω από τη μύτη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προς άμεση και χωρίς πολλά – πολλά έγκριση μιας δήλωσης – χάδι για τα γεγονότα, χωρίς να κατονομάζει καν την Τουρκία, τον Ερντογάν, τον Ταλάτ και την περιοχή των Βαρωσίων, χωρίς μέτρα και κυρώσεις σε βάρος της Αγκύρας, αλλά με την προτροπή να εξακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις στη νήσο.
Η κατάσταση ήταν προφανώς έκρυθμη για να σπάσει -από τις ελάχιστες φορές- η «διαδικασία της σιωπηλής ψηφοφορίας» από μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να διαρρεύσει στον τύπο το κατάπτυστο βρετανικό προσχέδιο.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν με ανακοίνωση του κατακεραύνωνε φραστικά την Τουρκία, ενώ η Αμερικανή Γερουσία απαίτησε επισήμως κυρώσεις και μέτρα εναντίον της Τουρκίας αν δεν αποσυρθεί από τα καταπατημένα εδάφη υπό τον έλεγχο και διοίκηση του ΟΗΕ.
Και όμως.
Η ομόφωνη Δήλωση του ΣΑ που εκδόθηκε μετά κόπων και βασάνων είναι ένα άνευρο κείμενο, χωρίς αναγκαστικά μέτρα και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Και το σοβαρότερο και κυριότερο:
Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στην Άγκυρα όχι μόνον να αιτιολογήσει την εισβολή και κατάληψη που επιχείρησε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και να προχωρήσει σε «νόμιμη» κατάληψη ακόμα μεγαλύτερης έκτασης, περνώντας κάτω από τα ραντάρ των σχετικών Ψηφισμάτων το ΟΗΕ.
Όλα αυτά τα απίστευτα και όμως αληθινά καταγράφονται στην παράγραφο 2 του κειμένου της δήλωσης του ΣΑ, η οποία γράφτηκε και κρατήθηκε από τους Βρετανούς, με τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ να την αποδέχονται τελικώς ( είτε από αμέλεια είτε από σκοπιμότητα, δεν έχει σημασία πλέον).
Η παράγραφος 2 δρα σκανδαλωδώς υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ φτάνει στο όριο εξευτελισμού του ίδιου του ΟΗΕ.
Αναφέρεται συγκεκριμένα:
«..Το Σ.Α. επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, που δεν είναι σύμφωνες με τα Ψηφίσματά του…».
Η υπογραμμισμένη φράση, βρετανικής έμπνευσης και διατύπωσης, που δεν αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο, είναι η επισήμως – από το 2004 (σχέδιο Αννάν) τοποθέτηση της Τουρκίας ότι το 47% των κατοίκων της περίκλειστης περιοχής είναι Τουρκοκύπριοι. Το ίδιο ακριβώς υπενθύμισε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου με επιστολή του στην γραμματεία του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της τωρινής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Επομένως, σύμφωνα με την βρετανικής έμπνευσης δήλωση του ΣΑ, το 47% των Τ/Κ κατοίκων των Βαρωσίων δεν κάνουν καμία κατάληψη ή κατοχή εδαφών, ούτε επιδιώκουν κανενός είδους διευθέτηση, γιατί …βρίσκονται ήδη σπίτι τους – δηλαδή στο «Τουρκικό κράτος της Κύπρου» που εγκαθίδρυσε στα γρήγορα ο Ερντογάν και παρέδωσε τα ηνία του στον Πρόεδρο Ταλάτ. Αντιθέτως, το υπόλοιπο 53% των Ελληνοκύπριων κατοίκων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, παρά μόνον αν απευθυνθούν στις αρχές του «Τουρκικού κράτους της Κύπρου», αν δηλαδή αναγνωρίσουν το κράτος Ταλάτ και επισημοποιήσουν τη διχοτόμηση του νησιού.
Δι’ αυτού του τρόπου οι Βρετανοί, με την αμέλεια ή αδιαφορία (σκόπιμη ή όχι) των υπολοίπων μελών του ΣΑ, (αφού κανένα απολύτως μέλος του ΣΑ αλλά ούτε και η Αθήνα ούτε και η Λευκωσία αντέδρασαν), άνοιξαν την πόρτα στην Τουρκία να ξεφεύγει από τα όρια των Ψηφισμάτων του Σ.Α., επιμένοντας ότι δεν τα παραβιάζει.
Απλώς τα αφήνει να ξεθωριάζουν μόνα τους στον χρόνο ώστε να καταστούν άνευ περιεχομένου και ισχύος…