Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νομό Ρεθύμνου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης νομού Ρεθύμνου Μανούσος Μανουσογιάννης (Ρέθυμνο), Θανάσης Χαριτάκης (Αϊ Βασίλης), Χαρίκλεια Βρυλάκη (Αϊ Βασίλης), Νίκος Μαρκίδης (Αμάρι) και Στέλιος Σταυρακάκης (Ανώγεια) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν πως η υγεία δεν είναι εμπόρευμα.
Ειδικότερα, αναφέρουν: “Σήμερα 7/4 Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας και ο covid-19 θερίζει ανθρώπινες ζωές σε όλο τον πλανήτη και στη χώρα μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που κάτω από δύσκολες συνθήκες δίνει τον πόλεμο αυτό. Μαζί τους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, διεκδικούμε την επείγουσα ανόρθωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και γιατί τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας αλλά και γιατί σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ φανερός ο αναντικατάστατος ρόλος ενός αποκλειστικά δημόσιου, επαρκούς και υψηλού επιπέδου δημόσιου συστήματος υγείας. Η πανδημία προκάλυψε εμφαντικά πως ο πολυδιαφημισμένος ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν συμπληρώνει αλλά υποσκάπτει το δημόσιο σύστημα και ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή που βιώνουμε αισχροκερδεί στον ανθρώπινο πόνο χρεώνοντας 300 ευρώ εξετάσεις και αντιδραστήρια που κοστίζουν μόλις 9.5 ευρώ.
Για την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, για τις ελάχιστες ΜΕΘ, αναλώσιμα, γιατρούς, νοσηλευτές, για τα ελλειπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και του λαού μας συνολικότερα, έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησαν πιστά την πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Έχουμε χρέος τώρα να τα τονίσουμε αυτά. Να μην τα αφήσουμε για μετά. Γιατί ακόμη και σήμερα, παρά την αναγκαστική φραστική αναγνώριση του ρόλου του δημοσίου συστήματος, η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και όλες αυτές τις δυνάμεις γίνεται με τον ίδιο γνώριμό τους προσανατολισμό και στρατηγική.
Ανακατεύουν την τράπουλα των ελλείψεων, μπαλώσουν με προσωρινά ημίμετρα κάποια κενά ίσα ίσα για να περάσει η κρίση και να ξαναέρθουμε στα ίδια. Ο νομός μας, το νοσοκομείο Ρεθύμνου, τα ΚΥ και τα αγροτικά ιατρεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της στρατηγικής.
Ακόμη και ο ελλειπέστατος Οργανισμός του νοσοκομείου, παραμένει ακόμη και τώρα φτερό στον άνεμο των ελλείψεων ιατρονοσιλευτικού προσωπικού αφού από τους 91 ειδικευμένους γιατρούς λείπουν οι 31 και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στους ειδικευόμενους αφού από τις 53 θέσεις κενές είναι οι 38 !!! Δεν μπαλώνεται βέβαια η κατάσταση με τους ελάχιστους επικουρικούς με ολιγόμηνες συμβάσεις ούτε βέβαια με τις αποσπάσεις αγροτικών γιατρών. Και την εικόνα αυτή συμπληρώνουν τα 81 κενά λοιπού προσωπικού απ’ τα οποία 31 νοσηλευτών, οι 2 από τις 9 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές κοκ. Την τραγικότητα της κατάστασης αποκαλύπτουν και οι εκκλήσεις των γιατρών στο λαό να συνδράμει με ότι μέσα μπορεί τα ανεπαρκή μέσα του Νοσοκομείου.
Να γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιβεβλημένη ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, να ενώσουμε τις φωνές μας με την ΟΕΝΓΕ, τα σωματεία υγειονομικών και εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Να γιατί
ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ
Γι’ αυτό απαιτούμε
-Να γίνουν με επείγουσες διαδικασίες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύπτονται με επάρκεια και δωρεάν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας
-Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι και ελαστικά εργαζόμενοι
-Να στελεχωθούν με επάρκεια όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού για να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο αλλά και να εξυπηρετούνται με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων.
-Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ με τον εξοπλισμό τους (αναπνευστήρες κλπ) και το αναγκαίο προσωπικό.
– Να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία Μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού και των γιατρών και ο εξοπλισμός τους για να μπορούν αποτελεσματικά να νοσηλεύουν το λαό.
– Να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη διαμονή του προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας για να προστεθούν τις οικογένειες τους.
– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό Π/Υ για να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες αυτές.
ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ”.