Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την καταστροφή της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων ειδών και για το ενδεχόμενο να απειληθεί η βιωσιμότητα του επαγγέλματος των παράκτιων ψαράδων. Δεδομένου μάλιστα ότι το ίδιο το κράτος, όπως επισημάνθηκε, επιδεικνύει αδικαιολόγητη ολιγωρία για το ζήτημα, μέχρι στιγμήν δεν φαίνεται να έχει τη βούληση να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία.
Στο τραπέζι του διαλόγου «έπεσε» η πρόταση να καθοριστούν προστατευόμενες αλιευτικές ζώνες προκειμένου να απαγορευτεί η αλιεία σε συγκεκριμένες περιοχές, με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας σε οικοσυστήματα τα οποία αποτελούν καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για πολλά είδη ψαριών.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών και οι εκπρόσωποι των αλιέων, συμφώνησαν ότι αποτελεί αναγκαιότητα η εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παράνομης αλιείας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν τα δεδομένα που είχαν προκύψει από την μελέτη που είχε εκπονήσει το ΕΛΚΕΘΕ στον κόλπο της Μεσαράς πριν από μερικά χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν φανερώσει το μέγεθος του προβλήματος, με επίκεντρο την μείωση των αλιευμάτων και την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. Όπως επισημάνθηκε το πρόβλημα της υπεραλιείας στο Νομό εντοπίζεται κυρίως στα βόρεια παράλια.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, το θέμα της υπεραλίευσης είχε συζητηθεί διεξοδικά
στο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο είχε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πληθυσμούς των ψαριών να αναπαραχθούν, ωστόσο η απάντηση του υπουργείου ήταν αόριστη και χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα.
«Δυστυχώς το αρμόδιο υπουργείο απήντησε ότι τοπικά διαχειριστικά μέτρα δεν μπορούν να παρθούν. Στην ουσία ήταν πολύ αόριστη η απάντησή του, επισημαίνοντας ότι με την ευρωπαϊκή επιτροπή θα εκπονήσει ένα συνολικό διαχειριστικό σχέδιο για όλες τις θάλασσες τις Ελλάδας, χωρίς να δίνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό για την Κρήτη αλλά και για το Ρέθυμνο δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί μπαίνει σε κίνδυνο και η επιβίωση του πληθυσμού των ψαριών, ενώ απειλείται και η βιωσιμότητα των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων.
Εμείς ως περιφέρεια θα προσπαθήσουμε με τους τοπικούς βουλευτές, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε μία υπουργική απόφαση, η οποία να συμφωνεί με τα επιστημονικά συμπεράσματα της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ. Θα συζητήσουμε και από το ΕΛΚΕΘΕ μία παρόμοια μελέτη για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ρεθύμνου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε και το μείζον θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και εκεί που πωλούν ψάρια, ούτως ώστε να περιορίσουμε στα μέτρα του δυνατού αυτά που συμβαίνουν στην παράνομη αλιεία’» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου.
Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαχρονικά δεν επιθυμεί να παρέμβει και υπάρχει μία εμφανέστατη έλλειψη πολιτικής βούλησης. Θα πρέπει να υπάρξουν προστατευτικά μέτρα πρόληψης και αποτροπής της παράνομης αλιείας σε περιοχές προστατευόμενες. Αυτό που επείγει είναι να υπάρξει μία συστράτευση σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διαμορφώσουμε μία τοπική πολιτική βούληση η οποία σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αλιείς, αλλά και με τους φορείς, να διεκδικήσουμε ένα νέο πλαίσιο με σεβασμό στο περιβάλλον με μέτρα πρόληψης, αλλά και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» τόνισε ο βουλευτής του Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση στάθηκε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργιών του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Ντούνας.
«Πριν από μερικά χρόνια είχαμε πραγματοποιήσει μία ωκεανογραφική και ιχθυολογική μελέτη στο κόλπο της Μεσαράς. Μία βασική διαπίστωση ήταν ότι ο κόλπος ήταν υπεραλιευμένος. Προτείναμε διάφορες προτάσεις τις οποίες παρέλαβε η Περιφέρεια η οποία προσπάθησε να διατυπώσει με την σειρά της διάφορες προτάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έχω την εντύπωση ότι όλες οι ελληνικές θάλασσες έχουν τρομακτικό πρόβλημα υπεραλίευσης και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Δεν πάει άλλο.
Μία λύση που είναι δοκιμασμένη είναι η ίδρυση προστατευόμενων αλιευτικών ζωνών και να δημιουργήσουμε περιοχές στις οποίες να απαγορεύεται κάθε τύπου ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτές οι περιοχές αναπτύσσονται κανονικά και «κρατούν» τα ψάρια τους. Αυτό αν δεν το καταλάβουν εγκαίρως θα έχουμε μεγάλα προβλήματα. Η αλιεία στην Ελλάδα θα διαλυθεί», υποστήριξε ο Κώστας Ντούνας.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι των συλλόγων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων Ρεθύμνου, οι οποίοι και εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους.
«Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να γίνονται συστηματικότεροι έλεγχοι και ότι η πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόσει τον κανονισμό της Ε.Ε. για την αλιεία προχωρώντας παράλληλα στην προστασία θαλάσσιων περιοχών . Η μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και η ολιγωρία του κράτους έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πια ψάρια στις θάλασσες. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και τα επόμενα χρόνια θα μεγεθυνθεί πολύ και θα έχει ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, ενώ η θάλασσα δεν θα περάσει στην επόμενη γενιά όπως την ξέραμε καθώς από αυτήν θα λείπουν πολλά είδη. Είδη έχουν ξεκινήσει αρκετοί να εγκαταλείπουν το επάγγελμα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Ρεθύμνου Ηλίας Κυριακάκης.
«Η υπεραλίευση πλήττει όλες τις θαλάσσιες περιοχές και κατ επέκταση και τις θάλασσες του Ρεθύμνου. Ειδικά οι τράτες είναι οι σκούπες του βυθού, καταστρέφουν τα πάντα, όπως και η δυναμίτιδα και τα δίχτυα.
Η ασχολία μας θα σταματήσει να υπάρχει από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ψάρια. Είναι κάτι σαν το κυνήγι. Από τη στιγμή που πάει κάποιος να κυνηγήσει και δεν πιάνει τίποτα, πολύ απλά δεν θα ξαναπάει. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και με το ψάρεμα» δήλωσε ο πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων, Μανώλης Βερυδάκης.